9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

ABD ve Avrupa Çelik Sektörünü Zor Günler Bekliyor

Çelik fiyatları üzerindeki baskı yoğunlaşıyor. Koronavirüs ve karantina güçlü bir makroekonomik gerilemeye neden olmaktadır...

ABD ve Avrupa Çelik Sektörünü Zor Günler Bekliyor

Çelik fiyatları üzerindeki baskı yoğunlaşıyor. Koronavirüs ve karantina güçlü bir makroekonomik gerilemeye neden olmaktadır. İnşaat ve otomotiv sektörlerinden gelen talep zayıfken, çeliğin mevcudiyeti birikmektedir. Bunun değer zinciri boyunca etkisi vardır. Çelik talebindeki düşüş demir cevheri, koklaşabilir taş kömürü ve hurdaya olan talebin daha az olması anlamına geliyor.

Çin Dışı Çelik Fiyatları Üzerindeki Baskı Yoğunlaşıyor

Çin çelik fiyatı üzerindeki baskı, koronavirüsün yayılması ve karantinanın ardından 1 Şubat'tan itibaren arttı. Bir aydan fazla bir süre sonra, koronavirüs ABD ve Avrupa'daki ekonomi üzerindeki etkisini sıkılaştırdı. O andan itibaren bu bölgelerdeki çelik fiyatları da düşmeye başladı. Şimdi, Çin'deki korona önlemlerinin daha da hafifletilmesiyle, büyük çelik kullanıcıları dikkatli bir şekilde üretim tesislerini yeniden başlatıyorlar. Bu temkinli canlanma, Nisan ayının ortasından bu yana çelik fiyatlarını sabitledi. Ancak, Çin'de çelik fiyatları şimdilik zayıf seyrediyor. Çelik üreticileri kriz sırasında üretmeye devam ettiler ve karşılığında talep de yoktu. Bu büyük stoklar yarattı. Çelik fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle, birçok üretici gelgitleri değiştirmek ve koşulların kötüleşmesini önlemek için fiyat artışlarını açıkladı. Bazı çelik üreticileri, bu durumdan kaçınmak için Avrupa'yı krizin daha erken aşamalarında kapattı. Bununla birlikte, ABD ve Avrupa'daki çelik fiyatları üzerindeki baskı önümüzdeki ay Çin'deki kalıba paralel olarak devam edecek.

Çinli Çeliğin Son Kullanıcıları Arasında İyimserlik

Umut Çin'e geri dönüyor. Mart ayı makro verileri, Çin ekonomisinin Şubat ayında Covid-19'un neden olduğu düşüşün toparlandığını doğruladı. Büyüme, sanayi sektöründe en güçlüydü. Nisan ayı ortalarında, büyük sanayi şirketlerinin yaklaşık % 99'u ve KOBİ'lerin % 85'i faaliyetlerine yeniden başladı. Çin'in çelik kullanan büyük sektörlerdeki alıcılar arasındaki ruh hali, ekonominin yeniden açıldığı için de keskin bir şekilde iyileşti. İnşaat sektöründeki faaliyet, büyük ölçüde hükümet politikası sayesinde nispeten sorunsuz bir toparlanma yaşamaktadır. Otomobil üretimi Mart ayında Şubat ayına göre beş kat artarken, yine de yıllık bazda (-%40) oldukça olumsuz kaldı. Bu nedenle, Mart ayında sanayi büyümesi hala negatifti, ancak yıllık - % 1.1 ile bu oran Ocak ve Şubat aylarına(-%13.5) göre çok daha azdı.

Kok Kömürü Fiyatı Zayıf Talep Ve Yüksek Arz Nedeniyle Keskin Bir Düşüş Gösterdi

Koklaşabilir taş kömürü fiyatı son iki hafta içinde % 23 oranında düştü. Sektör, 2010 yılından bu yana bu kadar kısa bir sürede fiyatlarda bu kadar keskin bir düşüş yaşamamıştır. Düşüşün nedeni, zayıf talebin ve arzın artmasının bir kombinasyonudur. ABD, Japonya, Avrupa ve Hindistan'daki karantinalar nedeniyle, bu ülkelerdeki çelik talebi düştü. Birçok çelik üreticisi kullanım oranlarını ve bazen de kapasiteyi azaltmayı seçti. Bu akıllıca bir karardır, ancak bu koklaşabilir taş kömürü talebine bir darbe indirir. Bu yılın başlarında şiddetli hava kesintilerinden sonra Avustralya, Çin ve Moğolistan'daki arz neredeyse aynı anda iyileşti. Arz ve talep arasındaki fark kısa sürede keskin bir artış göstererek güçlü fiyat baskısına neden oldu. Bu uyumsuzluk şimdilik devam edecek. Karantinalar ve maden kesintileriyle birlikte, fiyatlar şimdilik nispeten düşük kalacaktır.

Demir Cevheri Fazlası

Madencilik şirketleri arasında hala bir panik var. Demir cevheri fiyatları bu yıl zayıflasa da, enerji fiyatlarındaki keskin düşüş nedeniyle enerji maliyetleri önemli ölçüde düştü. Bu, birçok madencilik şirketinin, son ürünleri için daha düşük fiyatlara rağmen üretebileceği anlamına gelir. Ayrıca daha az karlı olan madenlerin hayatta kalma şansı daha yüksektir. Korona krizi nedeniyle çeliğe yönelik zayıf talep göz önüne alındığında, demir cevheri madencilerinin sorunları sadece artacaktır. Fazla arz beliriyor ve bu uzun vadede sektörü zorlayacak. Bununla birlikte, demir cevheri pazarındaki parlak nokta, Çin'in açık arayla en büyük demir cevheri ithalatçısı olması ve Çinli çelik üreticilerinin yavaş yavaş yeniden üretime başlamasıdır. Koklaşabilir taş kömürü piyasası bu açıdan farklıdır, çünkü Japonya, Avrupa ve Hindistan da önemli ithalatçılardır. Buna ek olarak, limanlardaki ve fabrikalardaki Çin demir cevheri stokları daha düşük. Yeni bir stok döngüsü ve fazla arzın birleşimi, fiyatların sürekli olarak zayıflamasına neden olacaktır.

Avrupa'da Hurda Talebi Yavaşlıyor

Çelik hurdasının fiyat eğilimi genel olarak ham çeliğin eğilimindedir. Hurda, özellikle Elektrik Ark Ocağı (EAF) yolu ile ham çelik üretiminde önemli bir bileşendir. Hurda fiyatları üzerindeki baskı, 2020 boyunca korona krizi nedeniyle arttı. ABD'deki fiyatlar 1 Ocak'tan bu yana % 20, Çin'deki fiyatlar ise % 13 düştü. Avrupa'da hurda piyasasındaki kıtlık, bu yılın ilk çeyreğinde hurda fiyatının yükselmesine neden oldu. Bununla birlikte, Mart ayının başından bu yana, korona önlemlerinin yoğunlaşması ve ekonomik aktivitenin zayıflaması nedeniyle hurda fiyatları da düşmeye başladı. Özellikle Avrupa, EAF yolu ile çeliğinin büyük bir bölümünü üretiyor. Gerçekten de, tüm Avrupa çeliklerinin % 44'ü EAF aracılığıyla üretilmektedir. Buna karşılık, Rusya'daki EAF üretimi % 33, Japonya'da % 22 ve Çin'de sadece % 10'dur. ABD ve Avrupa'daki zayıf çelik talebi göz önüne alındığında, şimdilik hurda fiyatları da zayıf seyredecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistanlı çelik devi RINL, koklaşabilir taş kömürü sıkıntısıyla karşı karşıya

25 Nisan 2024 Perşembe

Güney Kore çelik sektöründe çöküş devam ediyor 

25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan, AB sac kotalarını hızla tüketiyor

25 Nisan 2024 Perşembe

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Rusya, Çin'e yarı mamul çelik ürünleri ihracatını üç katına çıkardı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun