10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,67 EUR EUR EUR
32,38 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Çöp artık İzmir'de atık olmaktan çıktı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan 3 tesisin açılışı ve toplu ulaşım filosuna dahil edilen 364 otobüsün hizmete alınması nedeniyle düzenlenen törenlere katılmak üzere kente gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk durağı Ödemiş ilçesi oldu.

“Çöp artık İzmir'de atık olmaktan çıktı”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda katı atıkları elektrik ve gübreye dönüştürmek üzere kurulan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle açıldı.

Açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP PM üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP PM üyesi Devrim Barış Çelik, CHP PM üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, BİOSUN Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özler, CHP'li ilçe belediye başkanları, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Kılıçdaroğlu: “Bu tesis Türkiye’ye hizmet ediyor”

Küçük Menderes Havzası'nda yer alan Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerine hizmet verecek, 350 milyon liralık yatırımın açılış töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, bu tesiste herkesin kapısının önüne koyduğu çöplerin sanayide hammaddeye, tarımda gübreye ve elektriğe dönüşeceğini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Ödemiş Belediye Başkanımız el ele verdiler, böyle bir tesisi İzmir’e kazandırdılar. Aslında bu tesis bütün Türkiye’ye hizmet ediyor. Bu tesisin değerini hepimizin bilmesi gerekiyor” dedi.

21. Yüzyıl Türkiyesi’ne yakışan tesis

Kentten uzak bir yere götürüp dökülen çöplerin kokuya ve görüntü kirliliğine neden olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “21. yüzyıl Türkiyesi’nde bunları ortadan kaldırmamız gerekiyor. İşte bu tesis bunları ortadan kaldıran bir tesis. Birinci özelliği bu. İkincisi burada çöpler alınıp işlenecek, ayrışacak ve biz onları kullanacağız. Onları birer değer olarak sanayiye gönderiyoruz, sanayide hammadde olarak kullanıyor bazen sandalye, bazen aletler bu çöplerden üretiliyor. Yani bir dönem çok sık kullanıldı İstanbul’un taşı toprağı altın diye. Aslında çöplerin hepsi altın değerinde ve bunu değerlendiriyoruz. Sanayi için hammadde, tarım için gübre elde ediyoruz ve toprakları koruyoruz. Daha güzel meyveler, ürünler ortaya çıkıyor ve biz onları tüketiyoruz. Ayrıca elektrik elde edilecek.Elektrik çok pahalı ama buradan elde edilecek elektrik sisteme verilerek herkes yararlanacak. Bu da bizim için avantaj ve istihdam yaratacak. Dışarıya attığımız kapıya koydunuz çöpün ekonomiye getirdiği yararlar” şeklinde konuştu.

350 milyon liralık yatırım

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir için geliştirdikleri geri dönüşüm vizyonunun önemli parçalarından biri olan Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisi’nin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. İzmir’de çok yakın zamana kadar neredeyse tüm çöplerin hiçbir ayrıştırma yapılmadan Harmandalı’na gittiğini hatırlatan Başkan Soyer, “Bu da Çiğli halkı için çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Belediyemizin geri dönüşüm programı ile öncelikle buradaki devasa yükü dörde ayırdık. Kuzey’de Bergama’da, Batı’da Menderes’te, Doğu’da ise Ödemiş’te kurduğumuz üç yeni tesis, Çiğli’nin yükünün büyük oranda azalmasına neden olacak. Atık yönetiminde kentin toplam yükünü dörde bölecek bir geri dönüşüm sistemi kuruyoruz. Bu kapsamda,günde 800 ton atık işleme kapasitedeki Bergama tesisimiz yakın bir tarihte deneme üretimine başladı, Menderes tesisimiz ise ÇED aşamasında. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz Ödemiş’teki tesisimizin açılışını ise bugün büyük bir mutlulukla gerçekleştiriyoruz” dedi.

İzmir atık yönetiminde dünyanın öncü şehri olacak

İzmir geri dönüşüm planının ikinci aşaması ise atık bertaraf tesislerini hem bir enerji santrali, hem de bir çöp ayrıştırma merkezi haline getirmek olduğunu ifade eden Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu dönüşümü Çiğli Harmandalı’da yine Sayın Genel Başkanımız’ın katılımıyla Kasım 2019’da tamamladık. Geri dönüşüm planımızın son ayağı ise bu tesisler ve şehrimizin sokakları arasındaki bağı kurmak. Yani, çöpü evler ve diğer meskun alanlardan ayrıştırılmış olarak toplamak, dört tesisimize taşımak ve burada yeniden bir hammaddeye ve enerjiye dönüştürmek. Büyük ölçekli yatırımlarımızı tamamlamamızın ardından sokak ve mahalle ölçeğinde başlatacağımız geri dönüşüm seferberliği, İzmir’in atık yönetiminde dünyanın öncü şehirlerinden biri olmasını sağlayacak.”

Çöp İzmir’de atık olmaktan çıktı

İzmir’in doğası ile uyumlu yaşam stratejisinin ana başlıklarından birinin döngüsel ekonomiyle ilgili çalışmalar olduğunu aktaran Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Çöp artık İzmir’de bir atık olmaktan çıkmıştır. Doğa ve iklim dostu bir enerji ve hammadde kaynağıdır. Tesisimizin kurulmasına emek veren herkese ve bugünün onur misafiri olan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisimiz, şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun.”

116 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak

Günlük bin 600 ton katı atık işleme kapasitesi ile dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer alan tesiste 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda saatte 20 MW elektrik ile günde 100 ton gübre üretilecek. Tamamen kapalı olarak kurulan, doğal kaynakların korunmasını sağlayacak çevre dostu tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?

Tamamen kapalı olarak kurulan tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı

Kömürlü termik santralleri 45 milyar dolar zarar bekliyor

30 Nisan 2024 Salı

Türkiye ve Yunanistan arasında yeni bir köprü yapılacak

29 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye, ABD'li enerji deviyle LNG anlaşmasına dair görüşüyor

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun