10.319,96 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,99 EUR EUR EUR
32,25 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,53 TRY Faiz Faiz
83,58 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,64 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,91 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,38 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
382,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.467,82 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çinli Bilim Adamları Süper Çelikte Atılım Yapıyor!

Perşembe günü Çinli bilim adamları, geniş bir endüstriyel uygulama çeşitliliğine sahip olabilecek bir gelişme olan, hem dayanıklılık hem de esneklik derecesi yüksek bir süper çelik geliştirdiklerini söyledi.

Çinli Bilim Adamları Süper Çelikte Atılım Yapıyor!
ABD bilim dergisi Science'da yer alan bilgilere göre, maddi maliyeti mevcut havacılık ve savunma uygulamalarında kullanılan çeliğin sadece beşte biri.
 
Dayanıklılık ve esneklik, geniş kapsamlı uygulamalar için metalik malzemelerin istenen özelliklerindendir ancak artan güç genellikle esneklikte azalmaya neden olur.
 
Hong Kong Üniversitesi'nden Huang Mingxin’in liderliğindeki Hong Kong-Pekin-Tayvan makine mühendisliği ekibi, sorunu çözmek için deforme ve bölünmüş (D & P) olarak adlandırılan yeni bir üretim tekniği benimsediler.

Ekip, yaptığı açıklamada, "Çelikler, insanlık tarihinde en yaygın kullanılan metalik malzemelerdir ve diğer metalik malzemelerden daha yüksek verimlilikle üretilebilirler" dedi.
 
"Dolayısıyla, çığır açabilecek güçlü ve esnek bir çelik geliştirmek, insanlık tarihinde Demir Çağı'nın başlangıcından bu yana süren uzun bir araştırma olmuştur."
 
Ekip, metalik malzemelerin dayanım kuvveti iki Gigapascal'dan (GPa) yüksek olduğunda, esnekliklerini artırmanın çok zor olduğunu belirtti.
 
Yeni geliştirilen yöntem, "eşi benzeri görülmeyen" 2,2 Gpa ve %16'lık eşit uzamaya sahip bir "çığır açan çelik" ürettiği için "yukarıdaki rüyayı hayata geçirmede başarılı bir girişim" gerçekleştirmiş olundu.
 
Araştırmacılar, "Geliştirilen D & P çeliği, mevcut tüm yüksek dayanıklılığa sahip metalik malzemeler arasında, akma dayanımın ve eş oranda uzamasının mükemmel kombinasyonunu gösterdi" dedi.
 
"Özellikle, gelişmiş D & P çeliğinin eş oranda uzaması, 2.0 GPa'nın ötesinde akma dayanıklılığı olan metalik malzemelerinkinden çok daha yüksektir."
Ekibe göre, "çığır açan çelik", yüzde 10 mangan, yüzde 0,47 karbon, yüzde 2,0 alüminyum ve yüzde 0,7 vanadyum içeren orta manganez çelik denilen sisteme ait.
Bir diğer avantajı, bu çeliğin, sıcak haddeleme, soğuk haddeleme ve tavlama dahil olmak üzere geleneksel endüstriyel işleme yolları kullanılarak geliştirilebilmesidir.
 
Ekip, "Bunun geliştirilmesi, diğer metalik malzemelerin geliştirilmesinden farklıdır. Çünkü üretim prosesleri, karmaşık yollar ve ölçeklendirilmesi zor özel bir ekipman içeriyor" dedi.
 
"Bu nedenle, bu çeliklerin endüstriyel seri üretim için büyük bir potansiyele sahip olması bekleniyor." diye ekledi ekip.
 
Araştırmanın sonucu Hong Kong Üniversitesi, Pekin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Hong Kong Şehir Üniversitesi ve Tayvan'daki bir üniversitenin bilim insanlarının ortak katkısıyla ortaya çıkmış oldu.
 
 
Kaynak: http://en.people.cn

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD'nin kalın levha ithalatında mart ayında önemli artış yaşandı

17 Mayıs 2024 Cuma

Çinli şirketler, ABD'nin yeni vergi açıklamalarından sonra alternatif ülkelere yöneldi

17 Mayıs 2024 Cuma

CVK Madencilik Hollanda merkezli şirketten 159 bin dolarlık alım yaptı!

17 Mayıs 2024 Cuma

Tayvan’ın yassı haddelenmiş çelik ithalatı Nisan ayında düştü

17 Mayıs 2024 Cuma

Borçelik’in Gemlik’te kuracağı tesis için ÇED onayı geldi

17 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun