9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çimento üretimi 2023 yılında % 10,5 artışla 81,5 milyon tona yükseldi

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, dünyanın beşinci, Avrupa’nın lider üreticisi olan Türk çimento sektörünün 2023 yılında üretiminin yüzde 10,5 artışla 81,5 milyon tona yükseldiğini açıkladı.

Çimento üretimi 2023 yılında % 10,5 artışla 81,5 milyon tona yükseldi

TÜRKÇİMENTO'dan yapılan açıklamaya göre, çimento sektörünün çatı birliği Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı olan 2023'te Türk çimento sektörünün performansını ve 2024 yılına yönelik hedeflerini, düzenlenen toplantıyla bildirdi.

Toplantı TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla Çırağan Sarayı’nda yapıldı. 

Toplantıda açıklama yapan Yücelik, çimentonun herkes için stratejik bir ürün olduğunu belirterek, dünyada sudan sonra en çok tüketilen emtia olan beton sayesinde güçlü bir geleceğin temellerini attıklarını belirtti.

Dünyanın beşinci, Avrupa'nın ise en büyüklerinden biri olan Türk çimento sektörünün üretiminin 2023 yılında %10,5 artışla 81,5 milyon tona ulaşacağını söyleyen Yücelik, "Türk çimento sektörü olarak Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırımların hayata geçmesini sağlayacak üretim kapasitesine fazlasıyla sahip olduğumuzun bir kez daha altını çizmek isterim."  dedi.

Yücelik, Türkiye'de benzer felaketlerin yaşanmaması için birinci önceliğin her zaman uluslararası standartlara uygun ve denetlenebilir çimento üretimini birinci öncelik olarak gördüklerini ve görmeye devam ettiklerini belirtti ve şunları ekledi: "2023 yılı son çeyreğinde yüzde 10,8 büyüyen inşaat sektörü, yılı yüzde 7,8 büyüme ile tamamladı. İnşaat sektöründeki bu yükseliş, inşaat endüstrisinin en önemli paydaşlarından biri olan çimento sektörünün geleceği için umut verici oldu. 2023 yılında yaşadığımız deprem felaketlerinin ardından bilindiği üzere kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere, deprem bölgesinin yeniden inşa edilme planı devreye girdi. 2024 yılında, geçen yılki iç satış rakamlarının üzerinde ilave bir artışın yaşanmayacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla iç satışların 2023 yılına benzer rakamlarda seyretmesini ve bu yılın daha durağan geçmesini bekliyoruz. Dış piyasaya bakacak olursak, enerji maliyet artışları ve global piyasalarda dalgalanmaların yaşanmaması durumunda, sektör olarak 2024 yılında da 2023’e benzer bir tabloyla karşılaşacağımız ve aynı seviyede yılı tamamlayacağımız kanaatindeyiz."

Türk çimento sektörünün, ülkemizin 2053 net sıfır hedefini destekleyerek önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Yücelik, sektörün dünya çimento ve klinker ihracatında ikinci sırada yer alarak 100'den fazla pazara hizmet verdiğini 120 milyon ton kapasiteye sahip olan sektörün, Türkiye genelinde 56 entegre ve 21 öğütme fabrikasında üretim yaptığını belirtti.

Çimentonun, sadece ekonomik verilerle değil aynı zamanda stratejik bir ürün olarak da öne çıktığını ifade eden Yücelik, "Bizim sanayiciler olarak yalnızca üretim-satış rakamlarına odaklanmamız söz konusu değil. Asıl hedefi düşük karbonlu üretim sağlamak olan sektörümüz, yeşil mutabakata uyum, alternatif yakıt ve ham madde kullanımı, enerji verimliliği ve dijitalleşme konularında da titizlikle çalışıyor. Düşük karbonlu üretim yol haritamızda da belirttiğimiz gibi bu yolda alternatif yakıt ve ham madde kullanımı, düşük klinkerli üretim, enerji verimliliği ve teknolojik yatırımlar bizim sektör olarak en kritik konularımız." dedi.

Türk çimento sektörünün 2053 yılı için belirlenen Net Sıfır hedefiyle birlikte Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Devrimi'ni desteklediğini kaydeden Yücelik, "Özellikle ikiz dönüşüme sektör olarak adaptasyon sürecindeyiz. Dijitali yeşilden ayıramayacağımız bir döneme geçiş yapmış bulunuyoruz. Bu geçişte de bir diğer önemli unsur toplumsal dönüşümdür. Dolayısıyla ikiz dönüşüm sürecini üçüz dönüşüm olarak revize ederek yol haritamızı bu çerçevede çiziyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Yücelik, TÜRKÇİMENTO üyesi 52 entegre tesisten 48'inin katılımıyla 2022 yılı faaliyetleri baz alınarak, Türk çimento sektöründeki sürdürülebilirlik odaklı gelişmeleri içeren ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nun sonuçlarını sundu.

Yücelik, raporda baca gazından salınan emisyonlar, atık yönetimi, döngüsel ekonomiye katkı, enerji kullanımı, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji yatırımları ve çevresel yatırımlar, çalışma ortamına ilişkin mevcut durumun ortaya konduğunu söyledi.

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu ise çimento sektörünün zorlu bir süreç yaşadığını ve çimento lojistiğinin maliyetli bir ürün olduğunu belirtti.

Sektörün enerji maliyetlerinin büyük bir kısmını oluşturduğunu ifade eden Konukoğlu, "Bizim bugün sektör olarak 120 milyon ton kapasitemiz var. Bu kapasite ile bizim nüfusumuz 150 milyon olmalı ki dışarıya satmadan içerde kullanabilelim. Yeni tesisin açılması, ülkemizin karbon azaltımı konusu göz önüne alındığında yöneticilerimizin takdirindedir. Çimento firmaları olarak minimum 45 günlük stokumuzun elimizde bulunması gerekiyor." dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Afrika’nın ilk demir cevheri madeni denetimleri raporu yayınlandı

29 Nisan 2024 Pazartesi

Nijerya, çelik fabrikası projesi için Rus firmayla görüşmelere başladı

29 Nisan 2024 Pazartesi

Ekonomiye güven nisanda geriledi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye’nin çelik çubuk ihracatı şubat ayında %40 arttı

29 Nisan 2024 Pazartesi

Iron and Steel for Mines and Quarries şirketi Mart ayında rekor satış gerçekleştirdi

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun