9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelik piyasalarında neler oluyor?

2022 yılının ilk ‘Söz Sizde Çelik Sohbetleri’ etkinliği, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği işbirliğiyle 23 Şubat 2022 tarihinde saat 14:00 – 16:00 da online olarak gerçekleşti. Hammadde fiyatları nereye gidiyor? Tüm detaylar haberimizde…

Çelik piyasalarında neler oluyor?

2022 yılının ilk ‘Söz Sizde Çelik Sohbetleri’ etkinliği, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği işbirliğiyle 23 Şubat 2022 tarihinde saat 14:00 – 16:00 da online olarak gerçekleşti. Açılış konuşması Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan tarafından yapıldı.

Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çakmur konuşmasında şunları aktardı;

Özellikle yassı çelikte Hindistan’dan gelen ucuz çelikler piyasayı zorladı. Çin yeni yılı bitti fakat çok büyük değişik görmedik. Durağan seyrediyor. Bu güzel gösterge diyebiliriz. Tek hareket hammaddede görünüyor. Hurda piyasası yüzde on artışla devam ediyor. Sanki bu güçlü seyrini devam ettirecek gibi. Bugün ki piyasa biraz sessiz ilerliyor. Rusya-Ukrayna gerginliğinin sonu ne olacak soru işareti takipteyiz.

Ardından söze Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan devam etti.

‘’2021 yılı geçmiş yıllara kıyasla oldukça iyi sayılacak bir yıl denilecek bir performans gösterdi.2021 yılında tam  40.4 mt çelik üretildi. Bir önceki en yüksek rakam 2017 yılında 37,5 mt. Olarak gerçekleşmişti.

Önümüzdeki yıllarda üretimimizi destekleyecek potansiyel bir kapasitemiz var. Çünkü bu yıl başlangıcı geçmişte tükettiğimizin gerisinde kaldı. Bu durum ise yeni yatırımların yurt içinde zemini olduğunu gösteriyor. Yassı çelikte ciddi bir ithalat söz konusu, 2021 yılında ithalatta artış yaşandı. Bazı firmalar kendi ürünlerini üretecek gibi gözüküyor.

ABD 4 yıldır uyguladığı koruma tedbirlerinin meyvelerini toplama başladı. 1000 dolara yakın marjlar sağladı. Üstelik bizim ödediğimiz rakamlar dışında. Yani ortalama 20 mt üretim yapan bir firmada 20 milyar dolar kaynak cebine kalmış oldu.

Ukrayna serbest ticaret anlaşması ile ilgili çok fazla bilgi söz konusu değil. Çok fazla doküman var. Hangi üründe ne kadar kota olacağı netlik kazanmadı. Belirsizlik netleşince yorumlamak daha doğru olur.

Enerji kesintileri ile yavaşlayan sektörden umudumuz sürüyor. Tüm bunlara rağmen 2022 yılının başarılı geçeceğini düşünüyorum. ‘’ şeklinde konuştu.

Hammaddeler ile ilgili konuşmaya devam eden Mehmet Çakmur;

Türkiye 60 mt kurulu kapasiteye doğru yavaş yavaş ilerliyor. Şuan en önemli problemimiz enerji olarak görülüyor. Bir diğeri ise arz gerçekleşecek mi? Fiyatlar nerede kalacak? ABD hurdalarını kendi tüketmeye başlayacak. Bu durumda ihracatında azaltma söz konusu olabilir. Yatırım yapmaya devam ediyor.’ şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Ünlü iş insanı Ali Sezen ise şunları ekledi;

Serbest Ticaret Anlaşması 10 yılı aşkın süredir müzakere ediliyordu. Burada bazı önemli detaylar var. Ben demir çelikçi olduğum için bu alanı değerlendireyim. Ukrayna Türkiye’ye 2 milyon 300 bin ton demir çelik satıyor, biz ise Ukrayna’ya 300 bin ton satıyoruz. Tabii Türkiye demir çelikte çok kuvvetli. Hiçbir kota olmadan Ukrayna’dan demir çelik satılması sıkıntı oluşturur. Ukrayna hurda satışlarında ihracat vergisini kaldırmadı. Türkiye yılda 24 milyon ton hurda ithalatı yaptığı için bu konu önemli. Aynı durum tahılda var. Ukrayna açısından baktığımız zaman da tekstil için geçerli.

Bu anlaşma imzalandı ama altının doldurulması bir sene sürecek. Tabii ticaretimizi artıracak. Ama ülke menfaatleri açısından çok dikkatli değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Hurdadaki durumu kısa kısa açıklayalım;

Venezuela Türkiye için yeni bir kaynak. Oldukça fazla hareketlilik var. Ayda 10-11 gemi yükleme yapılıyor. Bunlar 20 bin ila 35 bin tonluk gemiler olarak kayıtlara geçiyor.  Seneye çarpınca ülkeye  2 mt’dan daha fazla gireceğini düşünüyorum.

Kalitesinin iyi olması Türkiye’den tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Amerika’daki fabrikalar kapasiteleri çok arttırmayı düşünüyor. Bu durumda onlarda Venezuela’daki hurda ilgilerini çektiğini düşünüyorum.  

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun