9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

BOTAŞ LNG ihraç edecek

Türkiye'nin enerji ihracatı ve yenilenebilir enerji yatırımlarını (YEKA) yakından ilgilendiren bir yasa tasarısı paketi hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderildi.

BOTAŞ LNG ihraç edecek

Tasarılardan en önemlisi, Türkiye'nin doğal gaz ihracatıyla ilgili olacak. Tasarı yasalaştığında, BOTAŞ halen boru hatlarıyla yurtdışına ihraç ettiği sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) kendi gemileriyle ihraç edebilecek.

Türkiye halihazırda Romanya, Macaristan ve diğer ülkelere boru hatları aracılığıyla enerji ihraç edebiliyor. Bundan sonra, LNG ihracatı özel sektöre ait iki gemi ve kamu sektörüne ait üç gemi aracılığıyla mümkün olacak. Kanun teklifi, bu konuyla alakalı olarak ruhsatlandırma ve denetime dair ibareler içeriyor.

Türkiye’nin sahip olduğu deniz ticaretine olanak sağlayan sıvılaştırılmış doğal gazın iletim sistemine gazlaştırılarak verilmesini mümkün kılan üç adet gemisi vardır. Doğal gaz ticaretinin merkezi olma hedefiyle altyapı gelişimini hızlandıran Türkiye, Saros Körfezi'ndeki üçüncü FSRU terminalini devreye aldı. Saros'un faaliyete geçmesiyle birlikte Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesi 150 milyon metre küpü aştı.

Türkiye'nin ilk FSRU'su olan ve Etki Liman İşletmeleri tarafından İzmir'de işletilen terminal Mart 2017'de faaliyete geçmişti. Tesis şebekeye her gün 28 milyon metreküp gaz sağlayabiliyor.

Hatay Dörtyol'un FSRU terminali 2018'den beri faaliyetini sürdürüyor. Ertuğrul Gazi terminalde kullanılan ilk FSRU, Türk Deniz Siciline kayıtlı, günde 170.000 metreküp LNG depolama ve günde 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle çalışıyor.

Uluslararası Gaz Birliği'nin 2023 Dünya LNG Raporu'na göre, dünya çapında 26 ülkede 43 FSRU (yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi) vardır. Türkiye FSRU sayısı bakımından dünyada üçüncü sırada yer alırken, Brezilya altı FSRU ile ilk sırada, Endonezya beş FSRU ile ikinci sırada, Türkiye ve Almanya ise üçer FSRU ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin FSRU gemileri aynı zamanda toplam gazlaştırma kapasitesi bakımından da dünyada ilk sırada yer alıyor.

Özel şirketlerde iki adet FSRU gemisi bulunuyor. Türkiye, yurtdışından LNG ithal etmek için kullandığı gemileri bundan sonra ihracat için de kullanacak.

Tasarı 14 ila 15 maddeden oluşuyor. Süresi dolan maden arama teşvik ve destek ruhsatlarının uzatılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çeşitli teşvik hükümleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yetki verilmesine ilişkin önemli maddeler içeriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Pakistan Steel Mills’in canlandırılması için komite kuruldu

27 Nisan 2024 Cumartesi

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Koreli çelik devlerinin performansı ilk çeyrekte düşüş gösterdi

27 Nisan 2024 Cumartesi

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin'in çelik fazlası sorunu küresel boykotlarla karşı karşıya

27 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun