10.217,17 TRY BIST 100 BIST 100
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,91 TRY Faiz Faiz
83,66 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,11 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,61 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.406,24 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Bankaya Geleceklerine Konkordatonun Gazına Gelmişler”

Ülke çapında sayısı 1700’ü aştığı öğrenilen konkordato başvurularından bazı şirketler ‘vazgeçmeye’ başladı…

"Bankaya Geleceklerine Konkordatonun Gazına Gelmişler”

Döviz kurumunun ağustos ayında 7.24 lira ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkması ve kredi faizlerinin yükselmesi ardından hızlanan konkordato başvurularının 1700’e yaklaştığı belirtiliyor. Ancak son aylarda fırtınanın atlatılması ve döviz kurunda bir istikrar oluşması üzerine konkordato ilan eden firmalar caymaya başladı. Bankalar masaya oturan 7 şirket konkordatodan vazgeçerken borçlarını yapılandırma konusunda ikna olan 56 şirketin başvurularını geri çekeceği öğrenildi. Son olarak, ünlü mücevher markalarından Gilan, konkordato talebinden kendi isteğiyle vazgeçmişti. Görüştüğümüz bir bankacı, konkordato başvurusu öncesinde yapılandırma konusunu hiç gündemine almamış şirketlerin bu kararından döndüklerine çekiyor.

Konkordatodaki şirketlerin yapılandırma süreci, 3 kamu bankası liderliğinde yürütülüyor. Dünya Gazetesi’ne bilgi veren bir bankacı “Şu ana kadar 7 şirket konkordatodan vazgeçti. Masanın üstünde 56 şirket var ve bunların hayatına devam edebileceğini düşünüyoruz. Fakat konkordatodan çözülmeler bu sayının çok çok üstüne çıkabilir. Diğer firmalardan da talep gelirse değerlendiririz. Buradaki temel amaç, konkordatonun firmaların hareket kabiliyetini kısıtlaması nedeniyle faaliyetlerinde aksama riski doğurması” dedi. Bir başka bankacı da konkordato alan şirketler arasında bankalarla hiç masaya oturmadan, yapılandırma seçeneğini hiç düşünmeden karar verenler olduğunu belirtti. Aynı bankacı “Yapılandırma seçenekleri olduğunu bilmeden kararı almışlar. Konkordato kararı almadan önce hiç bankaya bile gitmemişler. Şimdi ilk panik geçti. Yapılandırma imkanı gördüğümüze ‘gelin yapalım’ diyoruz. Piyasadaki alacaklılarını yönetebilir durumdaysa da ‘çıkın’ diyoruz. Bunlar ince ayar. Büyük kısmının konkordato kararı almasına gerek yokmuş. Bankaya geleceklerine konkordatonun gazına gelmişler” dedi.

Komiserler kilitliyor
Konuştuğumuz bir başka bankacı ise, konkordato konusunda şirketleri bilgilendirdiklerini ve borçlarını yapılandırma konusunda yardımcı olduklarını belirterek, “Kayyumlardan sonra şimdi süreci konkordato komiserleri kilitliyor. Şirketlere yapılandırmaya gidip ödeme planı sunuyoruz fakat komiserler hiçbir şeye imza atmıyor. Şirketleri yapılandırma ile kurtarabilecekken komiserlerin çekimser tavırları nedeniyle çözülecek sorunlar kilitli kalıyor” dedi.

Kurtlar Vadisi sponsoru ve gıda devi de başvurdu
Öte yandan, 1700’e yakın başvurunun arasında en son Kurtlar Vadisi, Güldür Güldür Şov gibi televizyon programlarına sponsorluk yapan Ege Bölgesi’nin mobilya devi olan Can Mobilya Uğur Dayanıklı Tüketim Malları ve Reklamcılık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi konkordato talebini mahkemeye iletti. Ayrıca Türkiye’nin gıda devlerinden Aynes Gıda’nın da konkordato ilan ettiği ve şirketin yüksek miktarda tahvil borcunu çeviremediği ileri sürülüyor. Bu arada, konkordato için mahkemeye ilk başvuranlardan restoran zinciri Çıtır Usta hakkında iflas kararı verildi.

İflastan önce son çıkış
Konkordato kararı iki aşamadan oluşuyor. Düzenlemelere göre mahkeme genel olarak üç ile beş aylık geçici süre ile şirketlerin aleyhine yapılacak tüm takip işlemlerini durdurabiliyor, bu geçici sürenin ardından yine mahkeme tarafından borçlu şirkete bir ile bir buçuk yıl arasında kesin süre veriliyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı

Kömürlü termik santralleri 45 milyar dolar zarar bekliyor

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun