9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Bakan Uraloğlu: Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Kalkınma Yolu olarak adlandırılan projeyle, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacağız." diye konuştu.

Bakan Uraloğlu: Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen 6. Uluslararası Kazakistan Ulaştırma ve Lojistik İş Forumu’na katıldı. Bakan Uraloğlu, ilk olarak Orta Asya'daki en büyük nakliye, lojistik hizmetleri ve teknolojileri fuarı olan 26’ncı Uluslararası Translogistica Kazakistan-2023 Fuarı'nı gezdi ve yetkililerden ürün ve hizmetlere ilişkin bilgi aldı. Fuar alanındaki incelemelerinin ardından forumda konuşan Uraloğlu, Orta Koridor’un önemli bir ayağını tamamlayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin ulaşım alanında yeni bir dönemi başlattığını belirterek, “Bu hat ile ülkemizden batıda başta Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Avusturya, Polonya, Romanya, Çekya, Slovakya, Sırbistan ve Fransa olmak üzere Avrupa’da birçok noktaya, doğuda İran, Afganistan ve Pakistan’a, kuzeyde Rusya’ya, Orta Asya’da Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Çin’e karşılıklı yük trenleri işletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kilit rol üstlendiği Orta Koridor'un geliştirilmesinde ülkeler arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çeken Uraloğlu, "Ülkemiz, Orta Koridor güzergahının kısa, orta ve uzun vadede geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için kararlıdır." diye konuştu.

Uraloğlu, son dönemde yaşanan gelişmelerin Orta Koridor'da yük taşımacılığı hacmini artırmak için tarihi bir fırsat ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Bu forumun, ülkelerimizin içinde bulunduğu Orta Koridor güzergahının daha rekabetçi hale getirilmesi ve ortaya çıkabilecek talebe cevap vermek için alternatif çözümler üretilmesine vesile olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

Orta Koridor'u geliştirmek için projeler geliştirmeye odaklandıklarını kaydeden Uraloğlu, "Bir taraftan 2053 Ulusal Master Planı'mız doğrultusunda yatırımlarımıza devam ederken, bir taraftan da Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Asya'ya bağlayacak olan 'Kalkınma Yolu' projesiyle ülkemizin ve keza Orta Koridor'un yük potansiyelini artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Uraloğlu, kasımda "Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan üzerinde Orta Koridor'un Geliştirilmesi ve Darboğazların Eşzamanlı Olarak Giderilmesi Üzerine 2022-2027 Yol Haritası" imzaladıklarını hatırlatarak, "Orta Asya için önemli bir fırsat olan Orta Koridor'un kara yolu kısmı da vurgulanması gereken bir diğer kritik alandır." şeklinde konuştu.

Türkiye'den Orta Asya bölgesine yük taşımacılığının yaklaşık yüzde 90'ının kara yoluyla gerçekleştirildiğini anlatan Uraloğlu, "Bu da aslında kara yolu taşımacılığının bölge taşımaları açısından ne kadar önemli olduğunu gösteren bir istatistiktir. Bu çerçevede, aslında öncelikle kara yolu taşımacılığını aksatan, yük akışını yavaşlatan ve zaman kaybına sebep olan uygulamaları ortadan kaldırmak için çaba harcamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Uraloğlu, Orta Asya ülkelerinin ulaştırma alanında daha sıkı işbirliklerinde bulunmasının önem arz ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle transit taşımaların serbestleştirilmesi ve taşıma maliyetlerinin azaltılması konusunda adımlar atılması ilk yapılması gereken hususlardır. Daha önce birçok vesileyle dile getirdiğimiz gibi, geçiş belgelerini ve ücretlerini kaldırarak, gümrük işlemlerini kolaylaştırarak bu konuda adımlar atabiliriz. Bu tür kolaylıklar hem güzergahımızın tercih edilebilirliğini artıracak hem de rekabeti artırarak taşımacılık ekosistemini daha ileri götürecektir."

Kara ve demir yolu taşımacılığında dijitalleşmenin rolüne işaret eden Uraloğlu, "Geliştirmiş olduğumuz Elektronik Geçiş Belgesi, yani e-Permit bu amaca hizmet eden uygulamalardan biridir. Kısaca e-Permit, fiziksel belge olmadan taşımayı mümkün kılan bir sistemdir. Özbekistan ile e-Permit sisteminin pilot sürecini tamamladık ve kotalarımızı belirledik. Bu sistemi hayata geçirmek üzerine Azerbaycan ile de görüşüyoruz. Bölgemizdeki diğer ülkeleri de bu sisteme dahil olmaya davet ediyorum." dedi.

"Bu projeyle Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacağız"

Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru Kalkınma Yolu’nun bin 200 kilometreden oluştuğunu kaydeden Uraloğlu, “Kalkınma Yolu olarak adlandırılan bu yeni güzergahın yıllık kapasitesinin 4,7 milyon TEU konteyner ve 28,5 milyon ton dökme yük olmasını planlıyoruz. Bu proje ile Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacağız. Bu amaçla gerek Irak ile gerekse diğer bölge ülkeleri ile yakın iş birliği içerisindeyiz. Bu devasa proje ile Orta Doğu’nun Batı Avrupa ile çevre dostu ve kesintisiz bir yük güzergahının oluşması sağlanmış olacak. Projenin ana paydaşı olan ülkelerden biri olarak bizler en kısa sürede ilk kazmayı vurarak projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Hayata geçirilecek bu koridorla, dostlarımızdan Orta Asya yönünde de yük göndermeyi planladıkları bilgisini edindik. Bu sayede Orta Koridor’da çokça vurgulanan ve pek ilerleme kaydedemediğimiz Batı-Doğu yönünde yük hareketini de önemli ölçüde sağlamış olacağız. Kalkınma Yolu gibi bölgesel girişimlerde Türkiye olarak her zaman yapıcı ve çözüm odaklı çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Uraloğlu, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi 'Türkiye, Londra’dan Pekin’e, Sibirya’dan Güney Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın lojistik süper gücü hâline gelme yolunda ilerlemektedir' dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Ekonomiye güven nisanda geriledi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

25 Nisan 2024 Perşembe

Bakan Işıkhan: Türkiye en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasındadır

25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de imalat PMI son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun