9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Audi, geri dönüştürülmüş hurda çelik kullanarak yeni otomobiller üretmeyi amaçlıyor

Audi, yaşam döngüsünü tamamlamış veya artık kullanılamayacak durumda olan araçlardan alınan ikincil malzemeleri kullanarak geri dönüştürülmüş materyaller ile yeni araçlar üretmek istiyor. Bu nedenle Audi, döngüsel ekonomi stratejisi içerisinde yürüttüğü çalışmalarını MaterialLoop adını verdiği yeni bir projeyle ilerletmek için yola koyuldu.

Audi, geri dönüştürülmüş hurda çelik kullanarak yeni otomobiller üretmeyi amaçlıyor

Audi CEO'su projeye ilişkin şu sözleri söyledi, "Proje, ömrünü tamamlamış araçları verimli bir döngüsel ekonomi konseptiyle işletme konusundaki iddialı vizyonumuzu vurguluyor. Mümkün olduğu kadar çok malzemeyi yüksek kalitede geri kazanmak ve bunları üretimde yeniden kullanmak öncelikli hedefimiz. Bu sayede, değerli birincil malzemeler korunacak ve ürünlerin ekolojik ayak izi azalacak. Aynı zamanda, ikincil malzemelere doğrudan erişim sağlanarak, arz konusunda yaşanan sıkıntıların çözümüne de katkıda bulunabilir. Hammaddelerin çıkarılması gibi bir gereklilik olmayacak."

 MaterialLoop projesinin bir parçası olarak 2022 yılının Ekim ayında, içerisinde geliştirme araçlarının da olduğu 100 araç kullanılmış araç parçalara ayrılarak söküldü. Sökülen parçalardan yüksek kaliteli olan materyaller geri dönüşüm için ayrıldı. Aracın gövdesini oluşturan büyük materyaller ise proje ortağı ilgili şirketler tarafından çelik, alüminyum, plastik ve camdan oluşan malzeme gruplarına ayrıldı. Elde edilen malzemelerin yeni otomobil üretiminde kullanımını test etmek amacıyla Audi, proje ortakları arasında yer alan geri dönüşüm endüstrisi şirketleri, Audi'nin tedarik zincirinde yer alan şirketler ve akademik kuruluşlarla birlikte geri dönüşüm sürecini tanımladı ve yönlendirdi.

 Audi'nin döngüsel ekonomi stratejisinin bir parçası olan proje, pratikte döngüsel bir ekonominin nasıl uygulanması gerektiğine ilişkin önemli bilgiler de sağlıyor. Audi Döngüsel Ekonomi Uzmanı Dennis Meinen: "Döngüsel ekonomi, temelde kaynakları sorumlu bir şekilde kullanmakla ilgilidir. Uzun ömürlülük, onarılabilirlik ve aslında ürünlerimizin geri dönüştürülebilirliği odak noktasıdır." şeklinde açıklıyor.

 

Audi A4 modelinin geri dönüştürülmüş hurda çelik ile üretilmesi bekleniyor

Audi MaterialLoop projesinden elde edilen verilerle, bazı malzemelerin otomobil üretiminde yeniden kullanılabilmesini sağladı. Özellikle geri dönüştürülen hurda çeliğin önemli bir kısmının yeni model araçların üretiminde kullanılabileceği saptandı. Projeye dair yapılan ilk denemede, Audi'nin yüksek kalite standartlarını karşılayan ve en zorlu yapısal bileşenler için kullanılabilen yaklaşık yüzde 12 oranında ikincil MaterialLoop malzemelerinden yapılmış altı çelik rulo üretildi. Audi, bu çelikleri, Ingolstadt pres fabrikasında 15 bin adet Audi A4 modelinin kapı içi parçalarında kullanmayı planlıyor. Proje kapsamında yapılan araştırmalar, geri dönüştürülen çeliğin üretimdeki payının daha da artırılabileceğini ortaya koyuyor.

Audi, MaterialLoop projesinin ek bir sonucu olarak, Volkswagen Grubu ile birlikte çalışarak tedarikçiler için, otomotiv üretiminde geri dönüşüm oranını daha da artıracak, plastik parçaların hangi tesislerde tasarlanabileceğini açıklayan bir kılavuz da geliştirdi.

Audi'nin döngüsel ekonomi stratejisinin bir parçası olan proje, pratikte döngüsel bir ekonominin nasıl uygulanması gerektiğine ilişkin önemli bilgiler de sağlıyor. Audi Döngüsel Ekonomi Uzmanı Dennis Meinen: "Döngüsel ekonomi, temelde kaynakları sorumlu bir şekilde kullanmakla ilgilidir. Uzun ömürlülük, onarılabilirlik ve aslında ürünlerimizin geri dönüştürülebilirliği odak noktasıdır." şeklinde açıklıyor.

 

 Audi; cam, plastik ve alüminyum geri dönüşümü konusunda daha önce de çalışmalarda bulunmuştu

 Audi ilerleyen yıllarda geri dönüştürülmüş maddeleri daha etkin kullanmayı hedefliyor. Bunun için Audi Procurement ile teknik olarak mümkün olan ve ekonomik ve ekolojik açıdan mantıklı olan her yerde otomotiv uygulamaları için malzeme döngüleri oluşturma hedefini takip ediyor. Bu amaçla Audi, 2022 baharında kullanılmış otomobil camlarının geri dönüşümü üzerine bilgi toplamaya başladı. Bu pilot projede, tamir edilemeyecek durumdaki araba camları önce küçük parçalara ayrıldı ve daha sonra tasnif edildi. Sonrasında elde edilen cam granüller eritilerek otomotiv endüstrisinde kullanılmak üzerine yeni ve düz bir cam haline getirildi. Üretilen materyal şu anda hali hazırda markanın tam elektrikli SUV modeli olan Q4 e-tron'un üretiminde kullanılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Iron and Steel for Mines and Quarries şirketi Mart ayında rekor satış gerçekleştirdi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Emirates Steel Arkan, "2024 Sürdürülebilir Çelik Şampiyonu" olarak onurlandırıldı

29 Nisan 2024 Pazartesi

ArcelorMittal yıllık incelemesini açıkladı

27 Nisan 2024 Cumartesi

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Implats, Güney Afrika'da 3.900 çalışanını işten çıkarıyor

28 Nisan 2024 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun