9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,71 EUR EUR EUR
32,40 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Artık söz değil, icraat görmek istiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde kent genelinde başlattığı imar planı düzenlemeleri ile ilgili haberleri değerlendiren İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, “Artık söz değil, icraat istiyoruz. Artık hem Bakanlık hem de Büyükşehir elini taşın altına koymalı ve bir yol haritası çizilmeli” dedi...

“Artık söz değil, icraat görmek istiyoruz”

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremin ardından kent genelinde başlattığı imar planı düzenlemeleri için düğmeye basmış ve  yıkılacak binaların eski haklarını koruması için düzenleme yapılacağı açıklanmıştı.  Ayrıca yüzde 40’a kadar çıkan kayıpların telafi edileceği ve ada bazında dönüşüm için yüzde 10 emsal artışına  izni verileceği ifade edilmişti.

Konuyu İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, www.insaatnoktasi.com sitesi için değerlendirdi.

Sektör olarak artık konuşmaktan ziyade sonuca odaklandıklarını dile getiren İMDER Başkanı İslam Yıldırım, “İzmir’de yol haritaları ile ilgili çokca toplantı yapılıyor, karar alınıyor ama ortada sonuç var mı? Yok. Biz artık sonuç görmek istiyoruz. Kararlar alındı deniliyor ama tamamen askıda kalan cümleler. Ne yapılacağı, nasıl yapılacağına dair elimizde maalesef bir bilgi yok. Güzel haberler alıyoruz ama artık sonuçlarını da görmek istiyoruz” dedi.

2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Yönetmeliği’nin değiştiğini; “Büyükşehirlere artık kendi imar planlarınızı kendiniz hazırlayın denildiğini ifade eden Yıldırım, 2020 yılına gelinmesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin henüz imar yönetmeliğinin söz konusu olmadığını dile getirdi.

‘Ne yapmak istiyorlar bilemiyoruz’

Hem bakanlığın hem de büyükşehir belediyesinin bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Deprem oluyor, bakanımız ‘gerekirse riskli binalarla ilgili emsal artışına gidebiliriz’ diyor. Güzel ama bunun için yasal bir düzenleme lazım. Yapıldı mı? Hayır. Ne zaman yapılacak bilemiyoruz. Ortada bir imar, otopark ve yangın yönetmeliği var. Yeni yapılacak binaları bu yönetmeliklere göre yapacağız. Yeni bir bina yapılacaksa, eskiyi yıkacaksak bu mevcut yönetmeliğe göre olacak. Bunun için de belediye meclisinden karar alıp, yine emsalini korumak karşılığı olmalı. Mesela Karşıyaka Belediyesi bunu ‘sıkılaştırılmış katla’ alakalı yaptı. Aslında çok zor da değil ama neyden çekiniyorlar ne yapmak istiyorlar bilemiyorum. Vatandaş 130 metrekarelik dairesi 80 metrekareye düşsün istemiyor. Hem bakanlık hem de büyükşehir taşını eline altına koyarsa sorun çözülür ama neden yapmıyorlar bilemiyorum” diye konuştu.

 ‘Yarayı artık iyileştirelim’

İzmir sıfır konut açığının çok fazla olduğunu sözlerine ekleyen İMDER Başkanı İslam Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “İzmir’de gece kondu mahallelerimiz var ama daha bunun düzenlemesi yapılmış değil. Daha 70 yıldır ikamet edilen konut alanlarını düzenleyememişler. Ben bunları neredeyse 30 yıldır duyuyorum. Ama baktığımızda ortada bir çözüm yok. Çalışmalar güzel, toplantılar güzel ama sonuç nerede? Neredeyse her binada ‘kentsel dönüşüm’ konuşuluyor. Ama bu yağmur değil ki gökten yağsın, gelsin. Başta belediyelerimizin karar alıp mevcut emsali korumak kaydıyla yol haritası çizmesi gerekir. Ondan sonraki aşama vatandaşa kalmış, Vatandaş eğer onay verirse binaları yenileyebilir ama vatandaş da bir yol haritası olmadan sıkıntıda. Büyükşehir ile birçok kez oturup toplantı yaptık; artık hastalık belli olmuş, teşhis konmuş, operasyona girelim ve yarayı iyileştirelim istiyoruz.”

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Khouzestan Steel, İran'da küresel çelik ihracat lideri konumuna yükseldi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Iron and Steel for Mines and Quarries şirketi Mart ayında rekor satış gerçekleştirdi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Emirates Steel Arkan, "2024 Sürdürülebilir Çelik Şampiyonu" olarak onurlandırıldı

29 Nisan 2024 Pazartesi

ArcelorMittal yıllık incelemesini açıkladı

27 Nisan 2024 Cumartesi

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun