9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Adres kodu nasıl öğrenilir?

Türkiye'de adres kodu dönemine geçiliyor. Bundan sonra kargo,posta, Dask, İSKİ vb kurumlarda açık adres yerine adres kodu istenecek.

Adres kodu nasıl öğrenilir?

Adres kodu, ülke sınırları içindeki tüm konutlara ait 10 haneli özel bir numaradır. Devlet dairelerindeki işlemlerde, okul kayıtlarında, posta ve kargo teslimatında bundan böyle açık adres yerine 'adres kodu' kullanılacak.

Kargo ve gönderilerin geri dönmesi, adresi bulamama gibi sorunların önüne geçmek için kodlu adres sistemine geçiliyor. Her adresin 10 haneli bir numarası olacak. Adres kodu, e-Devlet ve DASK sitesinden öğrenilebilir.

Adres kodu, adres bilgilerinin eksik ya da farklı ifade edilişinden kaynaklanan hatalı ve mükerrer poliçe üretiminin önüne geçilmesini sağlayacak bir sistemdir. Adresiniz üzerinde yapılacak tüm bilgi değişiklikleri (sokak, bina vb.) sistemden otomatik olarak güncellenebilecek.

ADRES KODU NASIL ÖĞRENİLİR?

Muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca turkiye.gov.tr ve dask.gov.tr internet siteleri adresleri üzerinden adres kodunuzu sorgulayabilirsiniz.

E-DEVLET ADRES KODU SORGULAMA EKRANI

2020-12-12-151425.jpg

e-Devlet portalında NVİ Adres Bilgilerim (Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü) başlığına girdikten sonra açılan sayfada yer alan 'NVİ Adres No' bilgisinin karşısında yazan numara, 'adres kodu'dur.

2020-12-12-151501.jpg

Adres kodunu öğrenmenin bir diğer yolu ise, Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nun (DASK) adreskodu.dask.gov.tr internet adresini ziyaret etmektedir. Açılan sayfada il, ilçe, mahalle ya da köy bilgilerini seçerek adres kodunuzu öğrenebilirsiniz.

2020-12-12-154849.jpg

ADRES KODU NERELERDE KULLANILACAK?

Türkiye açık adresten kodlu adres sistemine geçiyor. Bundan böyle adresler 9 haneli numaradan oluşacak. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı, "Vatandaşlar TC kimlik numarası ve açık adresini söylerken tedirgin oluyor. Bu projeyle 20-66-80-308 diyecek, dokuz rakam bu kadar, 'adres kodu' başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok" dedi.

Levent Yazıcı, meraklanan komisyon üyesi milletvekillerine ilk adres kodları verdi. Yazıcı, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda özetle şunları kaydetti:

2006'da İngiltere'ye gönderilen ekiptenim. Bir eve taşındığımız zaman, Leicester Üniversitesi'nin karşısında Victoria Park'a paralel gelen Oxford Street'te Cradock Road'da 24 nolu bir evi tuttuk. 'Bu evin adresi nedir?' diye emlakçıya söylediğim zaman bana şöyle söyledi.

AÇIK ADRES VERME DÖNEMİ BİTİYOR

'LE21TD'. 'Bu, nasıl bir adres?' deyince 'Bu sizin her şeyiniz. Size birisi evle alakalı bir şey sorduğu zaman LE21TD diyeceksiniz.' Ve bir yıl boyunca arabama sigorta yaparken, belediyeye su parası öderken, sağlık merkezine gittiğimde, birisine adres verirken bunu söyledim.

Diyelim ki bir kargo şirketine gittiniz, adresinizi vereceksiniz, yanınızda bir vatandaş var, 'Adresiniz nedir?' denildiği zaman insanlar şöyle bir bakıyor yani 'açık adresimi vereyim mi?' diye. Tedirgin olursunuz? Açık adresi söylendiği için evini taşıyan biliyorum. Burada 20-66-80-308, dokuz rakam bu kadar, başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok.

ADRES KODU NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?

Diyelim ki biri size kargo yollayacak. 'Adresin nedir?', 'Ya, bizim sokağı değiştirdiler geçen gün ama' Hiç sorun yok efendim, '206680308' dediğiniz anda, karşı taraf o PTT'ye gidecekse veya bir yere gidecekse veya e-ticaret sitelerinden bir şey alacaksanız adres kodunuz orada.

PTT bitirdi. Çocuğunuzu okula yazdırırken artık adres kodunuzu vereceksiniz. Hepsinin altyapısı bitti, tüm dairelerimizin adres kodu var.

PTT Kargo kendi web ara yüzünü oluşturdu, şu an test çalışmaları devam ediyor. Ben PTT ile toplantıda posta kodu olarak dile getirmek istedim ama PTT'deki yetkililer dediler ki; 'Posta kodu teknik bir terimdir, bölgeyi ifade eder ve kanunda geçer; bunu diyemeyiz' dediler. O zaman biz de buna 'adres kodu' diyelim, dedik. Artık herkesin -şu anda sizlerin de bulunduğu evlerde- MAKS'tan bağımsız bir adresi kodu var.

TAŞINDIĞINIZDA EV ADRESİ OTOMATİK GÜNCELLENECEK

PTT bunu ilk duyduğu zaman çok heyecanlandı, dediler ki; 'Bizim kargolarımızın büyük çoğunluğu adres bulunamadığından geri geliyor, insanlar adresini veriyor, sokağı değişmiş oluyor. Ama eğer adres kodunuzu verirseniz, sizden bağımsız bir şekilde kim sizin adresinizi değiştirirse değiştirsin sizin adres kodunuz otomatikman sistemdeki o anki en güncel adrese tekabül edecektir.

PTT bize şunu söyledi; 'Biz artık açık adresi kaldıralım, adres koduna geçiyoruz.' Hayır olmaz, arkadaşlar 'benim annem hâlâ TC kimlik numarasını bilmiyor' dedim. Bunu insanlar bilmeyebilir ama biz, adres kodunu bilen insanlara da, 'Adres kodunuzu biliyorsanız adres kodunuzu da yazabiliriz' diye seçenek sunalım, insanlar bunu yavaşça öğrenecektir. Nasıl yayarız? İnsan, e-devlet kapısından girer adres kodunu öğrenir; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sitesinden TC kimlik numarası ve birkaç doğrulamayla cep telefonuna adres kodu gelebilir. Cep telefonunuzdan belirlediğimiz bir mesajı atarsınız, TC kimlik numaranız kayıtlı olan cep telefonunuza adres kodunuz gelir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Brezilya ithalat vergilerini artırıyor!

26 Nisan 2024 Cuma

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı arttı

26 Nisan 2024 Cuma

ABD'de çelik üretimi, küresel düşüşler arasında istikrarını korudu

26 Nisan 2024 Cuma

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun