9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,71 EUR EUR EUR
32,40 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

2024 küresel çelik piyasasına genel bakış

Küresel pazarda çelik sektörü için hazırlanan ön raporlara göre, 2024 yılında çelik için küresel görünümün değişmeyeceği belirtiliyor.

2024 küresel çelik piyasasına genel bakış

Bu tahmin, çelik piyasalarının büyük ölçüde dengeli olduğu ve 2023'ten biraz daha iyi durumda olacağı olgusuna dayanıyor. Uzmanlar tahminlerinde dünyanın çoğu bölgesinde düşük ve tek oranlı bir talep artışı olacağını belirtiyor. Ancak küresel çeliğin en büyük üreticisi ve tüketicisi olan Çin'de üretim ve tüketimde düşüş yaşanacağı öngörülüyor.

Çin için her yıl yapılan ilk tahminler yıl sonuna kadar değişebilir, çünkü Çin çelik piyasası açısından güçlü bir ülke olarak ekonomisi ve ihtiyaçları doğrultusunda oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Öngörülerde değişiklik yaratabilecek kendi politikalarına sahiptir. Önceki yıllardan 2023 yılına kadar emlak piyasasında yaşanan uzun süreli durgunluk Çin ekonomisi üzerinde büyük bir baskı oluşturdu ve ülkenin yerel tüketimini doğrudan etkiledi. Bu ülkedeki çelik tüketici sektörlerinin çoğu 2023'ün ikinci çeyreğinden itibaren zayıflık belirtileri gösterdi, özellikle konut satışları ve yeni inşaatlar gibi emlak ve gayrimenkulün temel göstergelerinde düşüş yaşandı. Eylül 2023'e kadar konut yatırımlarındaki büyüme (kümülatif) -9,1 civarında gerçekleşirken, 2022 dönemi -8 civarında oldu.

Otomotiv üretimi ve özellikle enerji iletimiyle ilgili altyapı faaliyetlerinin talebin ana itici güçleri olmaya devam etmesi bekleniyor.

Talepte iyileşme, Çin, Hindistan ve Avrupa'da fiyatlarda hafif bir artış ve hammadde fiyatlarında düşüş ya da çok az değişiklikle ortalama bir seviyede kalacak. Hindistan 2024 yılı için çelikte ana büyüme pazarı olarak görülüyor ve planlamalar ülkedeki üreticiler için artan üretim ve güçlü kar marjlarına işaret ediyor. Çin'in yanı sıra dünya pazarında öne çıkan diğer ülkelerin üreticilerinin de Hindistan'ın politikalarına dikkat etmeleri gerekiyor.

Avrupa bölgesi, çelik piyasası ve tüketim merkezlerindeki birkaç yıllık daralmanın ardından, enflasyon ve enerji maliyetlerindeki düşüşle birlikte otomotiv, endüstriyel üretim ve altyapı merkezlerindeki ilgi nedeniyle pozitif büyümesine geri dönecek, ancak bu alanda zayıflıkların devam edeceğini de unutmamalıyız.

Piyasada var olabilecek ana risk, gelişmiş piyasalarda enflasyonun devam etmesi durumunda yüksek faiz oranlarının uzaması, yüksek enerji fiyatları ve Çin'in ekonomi politikaları, 2024 yılında küresel çelik piyasasını genel olarak etkileyecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Demir çelik piyasalarında durgunluk sürüyor: Finansal kısıtlamalar ve arz talep dengesizliği etkiliyor

29 Nisan 2024 Pazartesi

İDİS duyurdu! Son gün yarın…

29 Nisan 2024 Pazartesi

Çin’in HRC ihracatında KDV soruşturması iddiaları

29 Nisan 2024 Pazartesi

Kazak heyeti Afganistan'daki ticaret ve işbirliği fırsatlarını değerlendirdi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye’nin çelik çubuk ithalatı şubat ayında %44,3 azaldı

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun