9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

2023 içerisinde küresel inşaat demiri talebi zayıf görünüyor

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği toplantıdaki söz konusu çıkarımlar arasında, durgun küresel inşaat talebi ve mali engellerin bu yıl inşaat demiri fiyatlarını olumsuz yönde etkileyebileceği konuşuldu.

2023 içerisinde küresel inşaat demiri talebi zayıf görünüyor

Worldsteel genel müdür yardımcısı Frank Zhong, Çin'in çelik talebinin son yıllarda sıfır Covid politikaları tarafından sert bir şekilde vurulmasının ardından tarihi zirvesini geçmiş olabileceğini söyledi. Çin'de bu yıl beklenen yüzde 8'lik gayri safi yurt içi hasıla büyümesi esas olarak özel tüketim tarafından yönlendirilecek, sabit varlık yatırımı ise muhtemelen sabit kalacak ve bu yıl daha fazla radikal teşvik önlemi beklentisi yok. Zhong, 2022'nin başından bu yana gayrimenkul yatırımında yaşanan önemli düşüşün, Çin'in toplam inşaat yatırımı üzerinde baskı oluşturduğunu ve altyapı yatırımındaki artışı dengelediğini de sözlerine ekledi.

 

Mısırlı çelik üreticisi Ezz Industries'in başkanı Ahmed Ezz, Kuzey Afrika ve Körfez Konseyi ülkelerinde inşaat demiri tüketimindeki artışın 2023'te yatay seyredeceğini söyledi. Cezayir yatırımları son zamanlarda ihracata yönelik çelik üretim kapasitesine odaklandığından, Irak, Libya ve Yemen'deki yüksek tüketimin Cezayir inşaat demiri tüketimindeki düşüşü telafi etmesi bekleniyor. Ancak Ezz, bölgenin inşaat demiri talebinin 2024 veya 2025'te hızlı büyümeye devam etme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Özellikle Mısır, tarım arazilerini korumak için uygulanan özel inşaat üzerindeki hükümet kısıtlamaları kaldırılırsa, uzun vadede tahmini ek 3-4 milyon ton/yıl daha tüketebilir.

 

Avrupa'nın inşaat sektörünün en azından yıl sonuna kadar yüksek enerji fiyatları ve faiz oranları nedeniyle bodur kalması bekleniyor. Kuzeybatı Avrupa ülkelerindeki altyapı projeleri talep yaratmaya devam ederken, özel konut sektörleri zarar görüyor. Bir piyasa katılımcısı, Almanya'da bu yıl inşa edilmesi planlanan 400.000 daireden sadece yarısının inşa edilmesinin beklendiğini söyledi. "Güney Avrupalı ​​inşaat demiri üreticileri yaklaşık yüzde 60 kapasiteyle çalışıyor ancak siparişler için hala savaşıyorlar" diye ekledi.

 

ABD inşaat demiri talebinin görünümü, inşaat projelerinin finansman sıkıntısı nedeniyle yavaşlaması nedeniyle 2023 için belirsiz. Bir tüccar, çoğu projenin büyük bankalar yerine orta ölçekli bankalar tarafından finanse edildiğinden, birkaç orta ölçekli ABD bankasının son birkaç aydaki başarısızlığının inşaat sektörü üzerinde orantısız bir etkiye sahip olduğunu söyledi. Devreye girmesi nedeniyle yeni kapasite ile, herhangi bir ilave ABD talebi önümüzdeki birkaç yıl içinde yerli üretim tarafından karşılanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kroman Çelik iptal ettiği projesi için yeniden başvurdu

25 Nisan 2024 Perşembe

Brezilya ithalat vergilerini artırıyor!

26 Nisan 2024 Cuma

Wu’an Xin Feng, Mısır’da sıcak rulo sac tesisi kurmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Kocaer Çelik’ten bedelsiz sermaye artırımı kararı!

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun