9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

120 firma 20 bin istihdam sağlayacak BASBAŞ, kapılarını açtı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından resmi olarak açılan BASBAŞ, Bergama'da toplam 20 bin kişiye istihdam sağlayarak 2025 sonuna kadar 90 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Tam kapasiteye ulaştığında ülkemize yılda 2 milyar dolarlık ihracat geliri kazandıracak olan bu tesis, önemli bir ekonomik potansiyel sunuyor.

 120 firma 20 bin istihdam sağlayacak BASBAŞ, kapılarını açtı
Bergama’da Çandarlı Limanı’na yakın olarak hayata geçen Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) düzenlenen törenle hizmete açıldı. İzmir’in 4’üncü serbest bölgesi olan ve Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgesi A.Ş. tarafından hayata geçirilen 2.5 milyon metrekarelik BASBAŞ’ın açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli ile iş dünyası temsilcileri katıldı.
 
5G teknolojisine sahip ilk serbest bölge
Türkiye’de 5G teknolojisine sahip ilk Serbest Bölge olan BASBAŞ’ın açılışının 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’ne denk gelmesinin kendileri için ayrı bir gurur olduğunu söyleyen BASBAŞ CEO’su Faruk Güler, halen 4 firmanın üretime başladığı bölgede yeni yatırımcıların da önümüzdeki günlerde faaliyete geçeceğini söyledi. Tam kapasite çalışmaya başladığında en az 120 firmanın 20 bin personelle ekonomiye döviz kazandıracağını aktaran Güler, “Tam kapasiteye geçildiğinde yılda 2 milyar dolar ülkemize kazandırılacak. Yani bugünkü değeriyle 65 milyar TL. Öncelikli hedefimiz ise ilk yıl 20 milyon dolar, ikinci yıl ise 70 milyon dolar olmak üzere 2 yılda 90 milyon dolardır. Bu rakam da bugünkü değeriyle yaklaşık 3 milyar liralık döviz anlamına geliyor” dedi.
 
"Bergama kısa sürede il haline gelecektir"
Bölgeye 2 milyar dolarlık yabancı ve yerli yatırımın olacağını aktaran Güler, “İlk aşamada 500, önümüzdeki yıl sonunda ise 1000 kişiye istihdam yaratacağız. 120 firmanın çalışmaya başlamasıyla 20 bin kişiye iş imkanı sağlayacağız. 2016 yılından bu yana üzerinde çalıştığımız BASBAŞ’ı bugün hayata geçirmenin mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz” dedi. Yüksek teknoloji kullanan ve yöneten şirketlerin hedef yatırımcı olduğunu aktaran Güler, “Burada 2 meslek yüksekokulu ve 10 teknik meslek lisesi ile projeler yürütüyoruz. Bu gençleri iş hayatına hazırlıyoruz ve iddia ediyorum buradaki şirketler kesinlikle ara eleman sıkıntısı çekmeyecek. Bölgenin katkısıyla Bergama’nın çehresi değişip dolaylı işlerle birlikle 200 bin kişiye iş imkanı sağlanan Bergama inanıyorum ki kısa sürede il haline gelecektir” şeklinde konuştu.
 
Ülkemize örnek olacak
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise Türkiye’de serbest bölgeler içinde önemli bir yere sahip olan BASBAŞ’ın kapasitesi ve ticaret hacmiyle ülkemize örnek olacağını belirtti. Bugün ülkemizde 18 serbest bölge yer alırken Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin 19’uncu serbest bölge olduğunu açıklayan Bolat  “Çevreye duyarlı ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sunacaktır. 18 serbest bölgede 7.5 milyar dolarlık yatırım yapılırken 100 bin kişiye iş imkanı sağlanıyor. Bu 100 bin istihdamın 5’te 1’ini ise ESBAŞ tek başına sağlıyor. Geçen yıl serbest bölgelerden 12.7 milyar dolarlık ihracat yapılırken ülkemize katkı verdikleri toplam ticaret hacmi ise 31 milyar doları buldu. Yüksek katma değerli üretim ile BASBAŞ bu rakamları çok daha yukarılara çıkaracaktır. Yine burada yakın bir bölgede bir serbest bölgenin daha müjdesini yakında açıklayacağız.”   
 
Konuşmaların ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat, BASBAŞ CEO’su Faruk Güler, İzmir Valisi Süleyman Elban ile protokol Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin açılış kurdelesini kesti. Heyet daha sonra faaliyete geçen fabrikaları gezerek bilgi aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kroman Çelik iptal ettiği projesi için yeniden başvurdu

25 Nisan 2024 Perşembe

Brezilya ithalat vergilerini artırıyor!

26 Nisan 2024 Cuma

Wu’an Xin Feng, Mısır’da sıcak rulo sac tesisi kurmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Kocaer Çelik’ten bedelsiz sermaye artırımı kararı!

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun