10.247,75 TRY BIST 100 BIST 100
34,67 EUR EUR EUR
32,26 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
359,00 TRY Faiz Faiz
83,90 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,61 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,55 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
114,61 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.406,63 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Omurga Ağrılarına "Akıllı Vida" İle Çözüm

Celal Bayar Üniversitesinde, omurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmak üzere istenildiğinde esneyebilen ya da sertleşebilen "akıllı vida" sistemi geliştirildi.

Omurga Ağrılarına "Akıllı Vida" İle Çözüm

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz ile Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Enver Atik'in üzerinde 4 yıldan bu yana çalışarak geliştirdikleri vidanın üretiminin de Manisa'da yapıldı.

Prof. Dr. Cüneyt Temiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yıllardan beri omurga hastalıkları ve kırıklarda ''transpediküler vida fiksasyonu'' yöntemden yararlanıldığını ancak bunun bazı eksikleri olduğunu söyledi.

Bu yöntemle vidaların kemiklerin içine gönderildiğini ve "rot" denilen titanyum parçalarla birleştirilerek, sorunlu omurun üzerindeki yükün azaltılmasına ve bu şekilde hastanın iyileştirilmesine çalışıldığını anlatan Prof. Dr. Temiz, ameliyatlarda bu malzemelerin kullanılmasında yaşanan sıkıntılardan yola çıkarak yeni malzeme geliştirme arayışına girdiklerini ifade etti.

Yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonunda istenildiği takdirde esneyebilen ya da sertleşebilen transpediküler vida geliştirdiklerini anlatan Temiz, şunları kaydetti:

"Literatürde örneklerine rastlanılmayan bu vidalar omura girerken, dış kısımdaki sert kemiğe dayandığında içindeki yumuşak kemiğe doğru yer değiştirebiliyor. Böylece dışındaki sert kemiği kırmayarak, çevredeki sinir dokularına da zarar vermiyor. Geliştirdiğimiz vida ve rotlar, ulusal ve uluslararası bütün akreditasyon testlerinden geçti. Gerekli izinler alındı ve şu anda hastalarda da uygulanmaya başlandı. Bu vidalar esneyebiliyor. Daha önce kullandığımız set vidaların omiriliğe veya sinir köklerine girerek oluşturdukları hasarı da tamamen ortadan kaldırıyor. Diğer esneyebilen rot ise vidaları birbirine birleştiren sert çubuklardır. Ama bu hastanın belinin, sırtının veya boynunun hareketlerine izin veriyor. Oysa bizim yaptığımız elastik sistemde, istediğimiz ölçüde omurgayı sabitlerken aynı zamanda hastanın hareketine istediğimiz ölçüde izin verilebiliyor."

Kemik erimesinde kullandıkları vidaların kemik yoğunluğu yetersiz olduğu için yerinden çıkabildiğini, açılabilen vida sistemleriyle de bu sorunu ortadan kaldırdıklarını aktaran Temiz, vidanın kemiğin içine girdikten sonra bir dübel mekanizması yardımıyla genişleyebildiğini ve geriye doğru sıyrılmasının son derece zorlaştığını dile getirdi.

"Ürünler patent koruması altında"

Geliştirdikleri ürünlerin patent koruması altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Temiz, uluslararası patent enstitüleri tarafından yıllarca benzer ürün olup olmadığının araştırıldığını bildirdi.

Temiz, "Ürünlerimizin dünyada bir benzeri daha bulunabilmiş değil, ilk kez kullanılacak. Bu ürünler tamamen üniversitemizde tasarlandı ve ön testlerden geçirildi. Türkiye'de hastalar üzerinde kullanılmaya başladı. Yurt dışındaki birkaç ülkeden talep geldi, önümüzdeki ay içerisinde oralarda da kullanılmaya başlanacak. Bu malzemelerin hepsi Türkiye'den ve Manisa'dan gidecek. Malzemeyi kullanan ülkeler de Türkiye'ye belli bir patent hakkı ödeyecekler. Bu kapsamda bir de Ar-Ge şirketi kurduk" diye konuştu.

Prof. Dr. Enver Atik ise vida ve rotların gerekli mekanik testlerinin laboratuvarlarında gerçekleştirildiğini, önce bilgisayar programları ile analizlerini yaptıklarını, ardından mekanik testleri uyguladıklarını anlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) üç yeni tesisi faaliyete geçiriyor

8 Mayıs 2024 Çarşamba

İsrail’den Türkiye’ye dört maddelik yaptırım kararı

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun