9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

‘Yabancı yatırımcı konsept projeler bekliyor’

Tecellioğlu, "Yabancıya konut satışının ülkemiz ekonomisi için büyük önem arz ettiğini vurgularken, ‘Potansiyelimiz rakamların çok üzerinde’ dedi...

‘Yabancı yatırımcı  konsept projeler bekliyor’

Emaar Türkiye CEO'su Feyzi Tecellioğlu, yabancıya konut satışı ve pandemi sonrası döneme dair beklentiler üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Yabancıya konut satışının son 3-4 senedir ivme kazandığını belirten Tecellioğlu, gayrimenkul sektörünün ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir yere geldiğini vurgularken, “Son 2 senede Türkiye’de gelen toplam yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 50’si bu yabancıya yapılan konut satışları ile gerçekleşti. Ortalamamız yaklaşık 4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşiyor. Bu çok önemli bir katkı. Özellikle zor dönemlerden geçtiğimiz bu günlerde Türkiye’ye gelen çok önemli bir döviz katkısı olarak öne çıktı. Yavaşlamanın olduğu dönemlerde Türk gayrimenkul oyuncularını ayakta tutan, ciddi kaynak yaratan bir değer. Bunu sadece yabancıya yapılan konut satışı olarak görmemek lazım.  Özellikle konut satıldıktan sonra o evin içinin döşenmesinden tutun, oraya sağlanacak servislere kadar çok büyük bir artısı var. Bütün bunların hepsi yurt dışından döviz kaynakları ile tedarik oluyor. Bundan dolayı da ülkeye döviz girişini sürekli devam ettiren bir sektör” dedi.

En çok talep İstanbul’a

Geçen sene içinde yabancıya ortalama 40 bin konut satıldığını söyleyen Emaar Türkiye CEO'su Feyzi Tecellioğlu, bunun neredeyse Türkiye’deki satışların yüzde 3 buçuk- 4’üne denk geldiğini söyledi. Yüzdesel olarak bakıldığında çok büyük görünmese de, rakamsal olarak bakıldığında gittikçe büyüyen bir rakam olduğunu sözlerine ekleyen Tecellioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu rakam bizler için ciddi önem arz ediyor. Yakın çevremizden ciddi talep görüyoruz. Orta Doğu, Asya, Rusya, Doğu Avrupa bölgelerinden ciddi talepler var. Onun dışında dünyanın her yerinden de talep görüyoruz. Konut satışlarının yüzde 50’ye yakını İstanbul’dan gerçekleşiyor. Emaar olarak biz de bu trende ciddi bir katkı sağladık. Yurt dışından gelenler, global bilinen markalara da özel önem verdiler. Biz de onları Türkiye’ye çekmek için ciddi çaba sarf ettik. İstanbul bir dünya kenti. Onun için gelen insanların ciddi bir yönelimi var. İç piyasada özellikle sahil kenarlarına ciddi talep oldu. Ama yurtdışından yabancıların o talebi henüz netleşmedi. Seyahatlerin başlamasıyla sahil bölgelerimizde ciddi artışlar olacağını öngörüyoruz.”

 ‘Dijitale yatırım yaptık’

Pandemi ile konut alım metotlarının da değiştiğine değinen Emaar Türkiye CEO'su Feyzi Tecellioğlu, konuşmasında dijitalleşmenin önemine de vurgu yaparak, “Pandemi döneminde, firma olarak ciddi anlamda dijitale yatırım yaptık. Online satış kanallarımız, sanal turlarımız, video konferans ortamlarının sağlanması gibi bütün alt yapılarımız yenilendi. Bu da ciddi bir avantaj sağladı” diye konuştu.

Yabancı yatırımcı, karma projeler bekliyor’

 Yabancı yatırımcıların sadece ev içindeki fiziksel özelliklere bakmadığını söyleyen Emaar Türkiye CEO'su Tecellioğlu, Türkiye’nin binaların  fiziksel özellikleri konusunda kaliteyi yakaladığını ifade ederek, “Fakat sunulan hizmetler ve çevresindeki yaşam alanları çok kritik. Yabancılar, ülkemizde sürekli ikamet etmiyorlar. O anlamda tek bir yerden bütün sorunlarının çözümlerini bekliyorlar. Bundan dolayı, bu tür yaşam merkezleri, karma projeler çok ciddi anlamda talep görüyor. Otel, alışveriş merkezi, ofisler gibi konseptlerin bir arada olması cazibe merkezi haline getiriyor” dedi.

 ‘Potansiyelimiz daha yüksek’

Pandemi sonrası yabancıya konut satışında artış beklediklerini ifade eden Tecellioğlu, bunun sebebinin Türkiye’nin çok güzel özelliklere sahip olduğunu belirtirken konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanlara kolay yaşama imkanı veren kültürümüz, tarihi turistik yerlerimiz, bunların hepsi çok önemli ve değerli özellikler. Turizmin açılmasıyla ülkeye giriş çıkışların da artmasıyla, çok ciddi bir artış bekliyoruz. Yabancı yatırımcılar olarak baktığımızda Türkiye çok ciddi bir potansiyel sunuyor. Onun için gayet olumluyuz. Gelen yatırımcı kalitesini ve miktarını artırmakta önemli fırsatlar var. Potansiyelimiz rakamların çok üzerinde.”

Konuşmasında, gelen yabancı yatırımcılara ‘yaşam tarzı’ satmanın önemine değinen Tecellioğlu, spor, sağlık vb. konsept projeler ile kısa vadede rakamların ikiye katlanabileceğini ifade etti.

‘Konut fiyatları artacak’

İç talebin faizlere bağlı olduğunu ifade eden Tecellioğlu, faizlerin düştüğü dönemde konut satışlarında aşırı artışlar olduğunu vurgularken, geçtiğimiz ağustos ayında tarihi rekorun kırıldığını söyledi. Ardından gelen faiz artışı ile  iç piyasada talebin düşmeye başladığını aktaran Tecellioğlu, yabancı yatırımcı talebinin bundan tamamen bağımsız olduğunu kaydetti. Ev fiyatlarının ciddi anlamda yukarı çıkacağını ifade eden Tecellioğlu, “Bugün aldığınız bir evin aynısını 1-2 sene sonra aynı bedelle alma şansınız olmayacak” dedi.

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun