9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Vale, 2023'te ana metal işinden ayrılıp hisselerini satacak

Birkaç yıl süren müzakerelerin ardından, demir cevheri devi Vale SA, pil metalleri olarak adlandırılan talep arttıkça nihayet nikel ve bakır işinden değer elde etmeye hazırlanıyor.

Vale, 2023'te ana metal işinden ayrılıp hisselerini satacak

İcra Kurulu Başkanı Eduardo Bartolomeo ve Finans Direktörü Gustavo Pimenta bir röportajda, Rio de Janeiro merkezli şirketin temel metal varlıklarını demir cevheri operasyonlarından ayıracağını ve gelecek yılın ilk yarısında bir stratejik ortak açıklayacağını söyledi. İlk halka arz şimdilik masanın dışında kalacak.
Bakır ve nikel madenleri; bağımsız yönetim, derin yer altı madenciliği ve elektrikli araç uzmanlarını içeren bir kurul ile Vale Base Metals adlı yeni bir yasal yapıya yerleştirilecek.
Çarşamba günü açıklanan bir sunuma göre birim, Brezilya'nın Onca Puma nikel madeni ve Salobo bakır projesini olduğu kadar Kanada nikel varlıklarını, Endonezya ortak girişimlerini de elinde bulunduracak.
Vale, fosil yakıtlardan uzaklaşmayla birlikte kablolama ve elektrikli araç akülerinde kullanılan metallere olan talebin hızlandığı bir dönemde nikel ve bakır işini sonlandırıyor.
New York'tan Bartolomeo, işin iki tarafını ayırmanın, tahmini 20 milyar dolarlık ana metal yatırımı için gereken "rekabetçi" sermayeye erişmenin anahtarı olduğunu söyledi. Bu, yeni varlığın %10'a varan kısmının bir ortağa satışıyla birleştiğinde, Vale'nin 40 milyar dolar değerinde gördüğü bir işletmeden değer elde edilmesini sağlayacaktır.
Bartolomeo, New York'tan verdiği bir röportajda, "Açık konuşalım: En önemli şey fonları korumak," dedi. “Neden bir ortak istiyoruz? Çünkü ortak, fonları korumayı gerçek kılar. Güven kaynağı olur. Birinci sınıf insanları masaya getirmemizi sağlar.”
Vale, tahmin edilen kazancın 6,5 katı, yani büyük baz metal emsallerinin ortalamasının yaklaşık yarısı kadar işlem görüyor. Değerleme farkı kısmen, şirketin parasının çoğunu son yıllarda iki atık barajı felaketinden etkilenen Brezilya'daki demir cevheri madenlerinden kazanmasıyla açıklanıyor.
Bartolomeo, potansiyel bir halka arzın, piyasa koşullarına ve Vale'nin mevcut planları ne kadar iyi uyguladığına bağlı olarak, yolda fazla yüklenmesi gereken bir şey olduğunu söyledi.
Vale, Brezilya'daki demir cevheri işini, çoğu 2006'da duyurulan Kanadalı Inco Ltd.'nin 17 milyar dolarlık satın alımıyla elde edilen nikel ve bakır varlıklarından ayırmayı yıllarca düşündü.
Vale'nin CFO'su Pimenta, "Bugün dünyada bakır ve nikeli birleştiren bu ölçekte bir iş yok" dedi.
Kanada, Brezilya ve Endonezya'daki nikel ve bakır varlıkları, geçen yıl Vale'nin gelirinin yaklaşık %15'ini oluşturdu. Son yıllarda rehberlik kesintilerine yol açan bir dizi operasyonel gerilemeye katlandıktan sonra Vale, ana metal üretimini istikrara kavuşturmak için çalışıyor.
Vale, nikel üretiminin orta vadede yılda 230.000-245.000 mt'a ulaşmasını ve 2030'dan itibaren 300.000 tonu aşmasını bekliyor. Bakır üretimi, 2030 yılına kadar mevcut seviyelerden üç katına çıkarak yaklaşık 900.000 tona çıkacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İngiltere çelik hasır nisan ayı değerlendirmesi

22 Nisan 2024 Pazartesi

SSAB, Manitou Group ile fosilsiz çelik teslimatı için bir anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Fransa’nın çelik ihracat ve ithalatında düşüş kaydedildi

22 Nisan 2024 Pazartesi

Avrupa inşaat demiri piyasasında son durum

22 Nisan 2024 Pazartesi

ArcelorMittal Nippon Steel India'nın genişleme planları hız kazanıyor

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun