9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"İzmir Bu Krizden En Az Etkilenen Şehir Oldu"

Ontan Yapı, İzmir ve Manisa'da yaptığı başarılı projeleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Şirketin satış ve pazarlama bölümünden Mehmet Aksoy ile inşaatı devam eden Modda Bulvar ve yakın zamanda başlayacakları Modda Port projelerinin detaylarından ve sektörden konuştuk...

"İzmir Bu Krizden En Az Etkilenen Şehir Oldu"

*Sign Of The City ödüllerinde, 2015 yılında Ontan Bayraklı projesi 'En İyi Rezidans', Modda Suites projesi 2018 yılında 'En İyi Konut' ödülünü aldı. Modda Bulvar ise aynı ödül töreninde 'Premium Proje' seçildi.

Şirketinizin kurumsal yapısından ve güncel projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Ontan İnşaat 2006 yılında kuruldu.. Gerek yurtiçi gerek yok dışında önemli projelere imza attık. Yurt içinde inşaat ve gayrimenkul geliştirme alanında birçok projelerimiz oldu. Birçok  önemli projede taahhüt işlerimizi gerçekleştirdik, yurtdışında da taahhüt işlerimiz halen devam ediyor. Bunun dışında konut sektöründe önemli projelere imza attık. İzmir ve Manisa’da tamamladığımız ve hala devam eden projelerimiz var. Bunlardan İzmir’de sayabileceğimiz önemli projeler: Ontan Bayraklı, Modda Bayraklı, şu an İnşaatı devam eden Modda Suits, Modda Bulvar ve sonra olarak yeni başladığımız proje Çınarlı’da denize oldukça yakın bir bölgede yer alan Modda Port. Modda Port projemizin inşaatına Ocak ayı itibariyle başlıyoruz.

Modda Bulvar projenizin detaylarından bahsedebilir misiniz?
Modda Bulvar projemizde toplam 1050 konut  yer alacak. Burada 1+1, 2 + 1,3 + 1, 4 + 1 konut seçeneklerimiz var. Öncelikle etap etap ilerleyeceğiz, Mayıs 2020 yılında teslim edeceğimiz birinci etabımızda A1 & A2 olarak adlandırdığımız bloklarda 320 adet dairemiz var. Burada 1+1, 2+1 ve 3+1 seçeneklerimiz mevcut. Özelliklerinden bahsetmek gerekirse, projemizde zemin kat komple alışveriş merkezi olacak. Birinci ve ikinci katlarda sosyal alanlarımız olacak. Bu alanda açık havuz ve kapalı havuz, fitness merkezi, bilim müzesi, sanat müzesi, tiyatro ve gösteri alanı gibi önemli sosyal donatılarımız olacak.-3. kata kadar otoparkın mevcut olduğu projemiz bir blokta 24, bir diğerinde 17 kat olmak üzere toplam 41 kattan oluşacak. Yapımı devam eden diğer binalarımız da A3, B1, B2 blokları şeklinde etap etap ilerleyecek. Birinci etapta teslim edeceğimiz dairelerde akıllı sistem ve 1+1 hariç diğer daire seçeneklerimizde  ebeveyn banyoları mevcut olacak. Oldukça kullanışlı ve kompakt daireler tasarladık.Yine daha önce yaptığımız projelerin de referanslarıyla İzmir’e yakışan, kaliteli bir proje yapmayı amaçladık.

Projenizin en önemli detaylarından biri olan bilim ve sanat müzeleri, gösteri merkezleri birçok projenin sahip olmadığı nitelikler. Bu anlamda çıkış noktanız nedir öğrenebilir miyim?

-İzmir’de sanata ve bilime daha fazla sahip çıkılması, var olan seçeneklerin artırılması,teşvik edilmesi gerektiğini düşünerek bu şekilde tasarladık. Özellikle gayrimenkul ve konut projeleri sizin de söylediniz gibi genellikle birbirine benzer sosyal alanlarla öne çıkıyorlar. Biz İzmir’in ihtiyaçlarını da düşünerek böyle bir merkez yaratmak istedik. Aynı zamanda Modda Bayraklı projemizin hemen alt katında yer alan bir gösteri alanımız da var zaten Modda Sahne isminde. Oldukça da talep gören bir sahne haline geldi burası. Belli aralıklarda sanatın birçok dalı ile ilgili etkinliklerimiz, gösterilerimiz oluyor. Bu projemizde de buna yer vermek istedik. Bundan sonrasında gerek bu projede gerek diğer projelerimizde çeşitli bilim atölyelerimiz, tiyatro ve gösteri merkezlerimiz İzmir için faaliyet göstermeye devam edecek.

Sektördeki çalkalanmalar devam etse de insanlar ev almaya, inşaat firmaları da çeşitli özelliklerde konut projeleri üretmeye devam ediyorlar. İnsanlar neden sizin projenizi tercih etsinler?
-Öncelikle şunu söylemek istiyorum, artık insanların yoğun iş yaşamlarından dolayı kendilerine ayırabildikleri sürenin oldukça kısıtlı olduğu bir çağda yaşıyoruz.. İnsanlar artık temel ihtiyaçlarını karşılamak için bile zamanla yarışır oldular.  Bizim Modda Bulvar projesinde esas sloganımız “Her Şey 'Evinizin' Altında” oldu. Projenin çarşı alanını insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzerine oluşturduk. Alışveriş yapmaya vakti dahi olmayan bir insan evine geçerken burada alışverişini yapıp evine geçebilecek. Arkadaşlarıyla istediği zaman evinin altındaki kafede sohbet edebilsin, evine çok uzak konumlara gitmeden sporunu yapabilsin, çocuklarını evinin hemen altındaki kreşe gönderebilsin istedik. Kısacası insanın ihtiyacı olan her şeyi elinin altında bulabileceği bir proje oldu. Her şey bir asansör uzaklığında olacak. Ayrıca lokasyon anlamında da şehir içi ve şehirler arası erişimin en önemli noktalarından biri olan İzmir Çevre yolu ve Otogar bağlantı yolunun kesişme noktasında olması, 30 ay sonra yapılması planlanan Halkapınar – Otogar Metrosu’na olan yakınlığı ve 7 kilometre uzunluğundaki 6 şeritli Buca Uçan Yol projesi ile İzmir trafiğine takılmadan önemli merkezlere kısa zamanda ulaşma imkanı sunması ise projeyi bizce tercih edilebilir kılıyor.

Modda Bulvar’ın ödeme seçeneklerinden ve anahtar teslim tarihinden bahsedebilir misiniz?
-Şu an ilk etaptaki 320 dairenin satışında, 200’ün üzerinde bir satış gerçekleşti. Piyasadaki malum faiz oranları dolayısıyla kendi finansman sistemimize sahibiz. Net 0.98 faiz oranıyla 48 aya kadar vade imkanımız var. Mayıs 2020’de ilk etabın anahtar teslimini yapmaya başlayacağız.

2018 yılı döviz kurundaki ve konut kredi faizlerindeki ciddi artışların oldukça etkilediği inşaat sektörü açısından çok da iyi geçmedi. Siz bu konuda nasıl bir yıl geçirdiniz, 2019’dan neler bekliyorsunuz?
-Özellikle dövizin yükselişi ile beraber artan maliyetlerden dolayı piyasada oluşan olumsuz tablodan biz de etkilendik diyebilirim. Ama bizim avantajımız yurtdışından çok ciddi sayılarda müşteri çeken bir firma olmamız oldu. Gerek yurtdışında yaşayan gurbetçilerimiz gerek de yabancı uyruklu müşterilerin döviz kurlarının da yükselmesiyle beraber çok ciddi talepleri oldu bu dönemde. Bu anlamda satış olarak çok fazla etkilenmedik diyebilirim ancak maliyet konusunda elbette bizim de etkilendiğimiz dönemler oldu. Aslında 2018’de herkes bu ekonomik sıkışıklıktan nasibini aldı diyebiliriz her sektörden insan… Fakat 2019 yılı için iyimser bir bakış açısında olduğumuzu söyleyebilirim. Bu süreç tabii ki, iyileşmeler yaşansa da sancılarıyla devam ediyor, faizlerde ufak çaplı da olsa düşüşler meydana geldi. Gerek inşaat piyasasında olsun gerek ülke genelinde olsun biz özellikle 2019’un ikinci yarısında ciddi bir toparlanma bekliyoruz.

Yurtdışı yatırımcı açısından Türkiye’deki diğer illere kıyasla İzmir’de yoğun bir talep olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda İzmir ve Ege bölgesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

-İzmir aslında yurtiçi açısından da baktığımızda bir İstanbullunun bir Ankaralının hep yaşamayı hayal ettiği bir şehir olmuştur bana göre. Bizim de özellikle diğer projelerimizde de İstanbul ve Ankara’dan hem yaşamak için gelen hem yatırım amaçlı gelen birçok müşterimiz oldu. Biliyorsunuz ki İzmir’in genel olarak coğrafi ve iklim özellikleri de yaşamı kolaylaştıran şartlara sahip. Tatil ve turizm bölgelerine yakın olmasının da bir avantajı var tabii ki. Yurtdışında da insanların özellikle yaşamayı talep ettiği şehirlerin başında geliyor. Aslında bu krizden en az etkilenen şehrin İzmir olduğunu düşünüyorum ben.

Bu hafta içerisinde yatırımcıya ihraç edilmek üzere sunulan Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunun olumlu bir geri dönüşü olacak mıdır konut sektöründe?
-Olumlu bir dönüş sağlayacak çünkü Türkiye ciddi bir likidite getireceğini düşünüyorum ben. Piyasada da oldukça ciddi bir likidite açığı olduğu için, bu yatırımın özellikle varlığa dayalı menkuller aracılığıyla yapılmasının mutlaka konut sektörüne fayda getireceğini düşünüyorum.

Cumhurbaşkanlığı’nın da girişiminde katkıda bulunduğu, gayrimenkul alım-satım ve kiralama gibi işlemlerin 7 gün 24 saat elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak Gaboraras (Gayrimenkul Kıymetler Borsası) kuruldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu girişimi?

-Aslında çok mantıklı ve faydalı bir girişim olabileceğini düşünüyorum. Ancak gayrimenkul değerleri piyasa şartlarındaki birçok değişkene göre belirlenebiliyor, fiyat anlamında çok çeşitli değerler alabiliyor. Bu değişkenler yalnızca kaliteye göre belirlenmiyor işin içine lokasyon ve ulaşım imkanları giriyor, bölgedeki diğer belirleyici unsurlar ve sosyal olanaklar giriyor elbette her aşamadaki kalite oranı ya da marka değeri girebiliyor. Bunun ne kadar uygulanabilir olduğunu ya da uygulanmasının ne kadar zaman alabileceğini kestiremiyorum şu an için.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
-Projelerimizi yapmaya 2006 yılında başladık, şu an 2018 yılındayız. Bu süreçte birçok önemli ve güzel projeye imza attık, atmaya da devam edeceğiz. Piyasada daha hareketli günlerin geleceğine, ülke genelinde daha olumlu bir ortam oluşacağına inanıyoruz. O bakımdan sürekliliğimizi istikrarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.

Dairelerin ortalama  fiyatı         Metrekare fiyatı

300.000- 630.000 TL          3.016 TL/m²'den                

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun