9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

3. Köprüde Önce Karayolu, Sonra Demiryolu Trafiğe Açılacak

3. Boğaz köprüsü Yavuz Sultan Selim’de sona hızla yaklaşılıyor. Gelecek yıl tamamlanması öngörülen 3. köprüde, otoyol ve raylı sistem eş zamanlı tamamlanacak. Ancak, önce karayolu sonra ardından demiryolu hizmete girecek.

3. Köprüde Önce Karayolu, Sonra Demiryolu Trafiğe Açılacak

3. Boğaz Köprüsü’nün inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Köprüde önce karayolu, sonra demiryolu trafiğe açılacak. Demiryolunun, 3. Havaalanı, Halkalı, Köseköy Sabiha Gökçen güzergahından köprüye bağlanması planlanıyor.

Gelecek yıl tamamlanması beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki çalışmalar havadan ve denizden görüntüledi. 600 kişinin görev aldığı şantiyede 24 saat çalışılıyor. Bir Türk kızıyla evlenmek istediğini dile getiren yüklenici firma Hyundai’nin Şantiye Mühendisi Teddy Hwang, “Dünyadaki en iyi köprüyü inşa ediyoruz, en geniş asma köprüyü yapıyoruz” dedi.

Transit geçen ağır taşıtların şehir içi trafiğini ağırlaştırmasını önleyerek İstanbul trafiğine çözüm olması planlanan 4.5 milyar liralık dev 3. köprü projesinde ekim ayı itibariyle her iki yakadaki kulelerde, betonarme imalatlar tamamlandı. Betonarme tabliyede, betonarme imalatlar tamamlanırken, geçici iskelelerin söküm işleri devam ediyor. Betonarme tabliyede walkway (yaya yolu) yapımı da sürüyor.

İki yakayı birleştirecek olan bin 408 m uzunluklu ana açıklık çelik tabliyenin 873 m’sinin imalatı tamamlanırken, kablo bilezikleri ve askı halatı üretimleri halen devam ediyor. Kuzey hatta 113 adet, güney hatta 113 adet halatın çekimi tamamlandı.

Proje kapsamında inşa edilecek olan 35 viyadükten 19’u tamamlandı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden 8 şeritli karayolu ile 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek.

Önce karayolu trafiğe açılacak

Köprü üzerindeki raylı sistem çalışmaları sözleşmede öngörüldüğü şekilde karayoluyle eş zamanlı olarak bitirilecek. Ancak köprü önce karayolu sonra demiryolu trafiğine açılacak. Raylı sistemin, Avrupa Yakası'nda 3. Havaalanı ve Halkalıya, Anadolu Yakası'nda da Köseköy Sabiha Gökçen güzergahından köprüye bağlanacak. Raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.

En uzun asma köprü

IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yapımı devam eden proje, taşımacılığın ve ticaretin geleceği olarak görülüyor. İlklerin köprüsü olacak 3. Boğaz Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olması planlanıyor. 2013 yılında yapımına başlanan 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alacak.

Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 3. Boğaz köprüsü işini 8 Mart 2011 tarihinde ilan etmişti. Daha önce yap-işlet-devret modeli ile 23 Ağustos 2011 tarihinde yapılacağı açıklanan ihalenin, şartnameyi satın alan şirketlerin erteleme talebinde bulunmaları üzerine 10 Ocak 2012'de yapılmasına karar verilmişti.

Virlogeux imzalı projeler

3. köprünün konsept tasarımı yapı mühendisi “Fransız köprü üstadı” olarak nitelendirilen Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması tarafından ortak olarak yapıldı. Köprü tasarımı konusunda dünyanın en tecrübeli isimlerinin başında gelen Virlogeux’nin imzasını taşıyan önemli köprülerden bazıları: Portekiz’in başkenti Lizbon’daki Tejo Nehri’nin üzerinden geçen ve 17.2 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun köprülerinden olan Vasco da Gama Köprüsü ve Fransa’da, yapıldığı 1 Ocak 1995’ten sonra dört yıl süreyle dünyanın en uzun asma köprüsü unvanının sahibi olan Seine Nehri üzerinde kurulu olan Normandiya Köprüsü.

Köprü ve otoyol geçiş ücretleri

> Köprüyü kullanacak otomobiller için 3 dolar+KDV alınacak. Büyük araçlarda geçiş ücreti değişecek. Büyük araçların geçiş ücretleri belirlenirken, dingil sayıları dikkate alınacak. Dingil sayısı belli bir katsayı ile çarpılacak ve geçiş ücretleri belirlenecek.

> Otoyolu kullanacak otomobillerden de geçiş ücreti olarak kilometre başına 0.08 sent (dolar) tahsil edilecek.

> Geçiş ücretleri, her yıl enfl asyon oranında eskale edilecek

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun