9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Müteahhitlerden inşaat malzemelerinde indirim talebi

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından gerçekleştirilen "Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı"nın sonuç bildirgesinde fiyat artışlarının hızla normal seviyelerine düşürülmesi gerektiği bildirildi.

Müteahhitlerden inşaat malzemelerinde indirim talebi

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), yayınladığı 'Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı Sonuç Bildirgesi'nde, iç pazarda yaşanan fiyat artışlarının sektörü durma noktasına getirdiği belirtilerek, kurda yaşanan düşüşün ardından inşaat malzemesi fiyatlarında indirim talep etti. 

İMKON, ekonomik krizin yol açtığı ciddi fiyat artışları ile müteahhitlerin genel sorunlarını masaya yatırdığı, iki gün süren ‘Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı’nın sonuç bildirgesini yayınladı.

Son günlerde döviz kurunda yaşanan düşüşün temel inşaat malzeme fiyatlarını da düşürmesi gerektiğine vurgu yapılan bildirgede, ‘kamu müteahhitlerinin devam eden işlerinde fiyat farkı ve fesih kararnamelerinin ivedilikle çıkartılması’ ve ‘vatandaşın konuta erişim hakkının kolaylaştırılması için KDV indirimi’ talebinde bulunuldu.

"Sektörü durma noktasına getirdi"

İMKON’dan yapılan yazılı açıklamada, kur artışları ve devamında ekonomide yaşanan gelişmelerin iç pazarda fahiş fiyat artışlarına yol açtığına vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Bu fiyat artışları inşaat sektörünü derinden etkileyerek müteahhitlik sektörünü durma noktasına getirmiş ve 250'ye yakın alt tedarikçi sektör de bu gelişmelerden ciddi zarar görmüştür” ifadelerine yer verildi.

"Kentsel dönüşüm projelerine hız verilmeli"

İki gün süren çalıştay sonrası sektör paydaşlarıyla varılan talepler ise şöyle sıralandı:

-Vatandaşın konuta erişim hakkının kolaylaştırılması için müteahhitlik sektörünün aldığı ağır yaranın giderilmesi adına, temel inşaat malzemelerine KDV indirimi, tapu harçları indirimi, arsa üretim desteği gibi teşviklerle piyasa dengesi devlet desteği ile regüle edilmelidir.

-Kurdaki düşüşün temel inşaat malzeme fiyatlarına da anlık olarak olumlu yansıması sağlanmalı. Fahiş fiyat artışları hızla normal seviyelerine düşürülmeli ve Türkiye inşaat sektörü ve diğer sektörlerde duran çarklar yeniden çalışmaya başlamalı.

-Ciddi fiyat artışlarından mağdur olan kamu müteahhitlerimizin devam eden işlerinde fiyat farkı ve fesih kararnamelerinin ivedilikle çıkartılmalı, kamu ve özel sektör yüklenicilerine malzeme tedarik sorunlarından kaynaklı ek süre verilmeli.

-Son günlerde sık yaşadığımız deprem atakları sebebiyle riskli yapı kapsamındaki kentsel dönüşüm projelerine hız verilmeli.
 

Müteahhitler Meslek Odası kurulmalı

İMKON açıklamasında, sektörel yapılanma ve sorunların çözümü amacıyla "Müteahhitler Meslek Odası" kurulması, kamu müteahhitlerinin devam eden işlerinde fiyat farkı ve fesih kararnameleri çıkarılması, kamu ve özel sektör yüklenicilerine malzeme tedarik sorunlarından kaynaklı ek süre verilmesine dair taleplerini yineledi ve yapı müteahhitleri sınıflandırmasından kaynaklı sorunların da bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba

Minerals Development Oman'dan yeni proje girişimi

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun