9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Mustafa Gültepe: Demir-Çelik gibi sektörlerde talep artışı öngörüyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 2022’ye 250 milyar dolar ihracat hedefi ile başladıklarını belirterek, "Hedefi yakalayıp inşallah ihracatta yüzde 10’luk bir büyüme gerçekleştireceğimizi tahmin ediyoruz.” dedi...

Mustafa Gültepe: Demir-Çelik gibi sektörlerde talep artışı öngörüyoruz

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla ekim ayı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Gültepe, önemli açıklamalarda bulundu.

Gültepe, Cumhuriyet felsefesinin gelecekte de en büyük rehber olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Cumhuriyetin güçlü bir ekonomi ile çok daha büyük anlam kazanacağını hep beraber biliyoruz. Bu bilinçle ülkemizin kalkınması, milletimizin refahı için var gücümüzle çalışıyoruz. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği üzere, ekim ayını 21,3 milyar dolar ihracatla kapattık. Ekim 2021’e göre yüzde 2,8 artış oranı gerçekleştirdik. Bu rakam, şimdiye kadarki bütün ekim ayları içerisinde en yüksek rakam. Ocak-ekim döneminde 209 milyar doları aştık. 10 ayda geçen yıla göre yüzde 15,4 artıdayız. Son 12 ayda ise 253 milyar doları geçmiş bulunuyoruz. Son 12 ayın tamamında ihracat rekorları kırdık."

"Demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre gibi enerji yoğun sektörlerde ise talep artışı öngörüyoruz"

Mustafa Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz 2022’ye 250 milyar dolar ihracat hedefi ile başlamıştık. Önümüzde 2 ay kaldı. Her şeye rağmen hedefi yakalayıp inşallah ihracatta yüzde 10’luk bir büyüme gerçekleştireceğimizi tahmin ediyoruz. Küresel ticarette bu yıl yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor. Resmin geneline baktığımızda iyi bir grafik çizdiğimizi söyleyebilirim. 2023 için küresel tahminlerde keskin bir düşüş söz konusu. Önümüzdeki yıl dünya ticaretinin yüzde 3,4 büyüyeceği öngörülüyordu. Son güncellemelerle oran yüzde 1’e çekildi. Hatta 2023’te küresel ticaretin daralacağı yönündeki endişeler giderek artıyor. Süreci yakından takip ediyoruz. Gelişmelerin ihracatımıza olumsuz yansımalarını en aza indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bakanlıklarımızla, birliklerimizle sürekli istişare halindeyiz.”

Geçen hafta TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısını yaptıklarını belirten Gültepe, “Sayın Bakanımızın da teşrif ettiği toplantıda birlik başkanlarımızın görüş ve önerilerini dinledik, notlarımızı aldık. Çözüm odaklı yaklaşımı nedeniyle Bakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Gelecek birkaç ay bazı sektörlerin ihracatında daralma olabileceğine işaret eden Gültepe, “Ancak demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre gibi enerji yoğun sektörlerde ise talep artışı öngörüyoruz. Özetle tüm olasılıkları beraberce değerlendiriyoruz. Devletimizin desteği ile salgında olduğu gibi bu süreci az hasarla atlatacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

“Savunma ve havacılık ile hububat sektörlerimiz, tarihlerinin en yüksek ihracatını yapıyor”
TİM Başkanı Gültepe, otomotiv sektörünün uzun bir aradan sonra bu ay ihracatta ilk sırada yer aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Ekimde ilk 5 sektörümüz, 2,7 milyar dolarla otomotiv, 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla çelik ve 1,3 milyar dolarla elektrik-elektronik şeklinde sıralandı. Burada son 3’te çok fazla değişiklik yok. İlk 1-2’de otomotiv ve kimya sektörü birbiriyle yarışıyor. İyi haberlerden birisi de savunma ve havacılık ile hububat sektörlerimiz, tarihlerinin en yüksek ihracatını yapıyor.”

Bu ay 38 ilin ihracatını artırdığını bildiren Gültepe, en çok ihracat yapan ilk 5 ilin İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep olduğunu söyledi.

Gültepe, ekimde 217 ülkeye ihracat yaptıklarını, 114 ülkeye ihracatı artırdıklarını, en çok ihracat yapılan ülkelerin Almanya, Irak ve ABD olduğunu kaydetti.

“1.806 firma bu ay ilk kez ihracata başladı”
Mustafa Gültepe, 1.806 firmanın bu ay ilk kez ihracata başladığını belirterek, “Yeni firmalarımız, ekim ayında 113,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 artışla 1,64 dolara yükseldi. Eğer biz orta vadede 300 milyar dolar ihracatı yakalayacaksak 1,64 dolar birim ihracat değeri yetmez, bunu minimum 2 doların üzerine, ham madde fiyatları artış yapmadan çıkarmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Bunun için de mutlaka tasarım gücünü, markalı üretimi artırmaları gerektiğini vurgulayan Gültepe, “Markalaşma konusunda her yıl daha iyiye gidiyoruz. Son yıllarda 'Türkiye’de üretilmiş' algısını güçlendirecek önemli markalar çıkardık.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun