9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Mobilyacıları sevindiren haber!

Mobilya sektörünün uzun bir süredir yaşadığı ham madde sıkıntısının ana gündem maddesi olan sunta, MDF, OSB ve ağaçtan mamul levhalar gibi ürünlerin ihracatını takibe yönelik alınan karar mobilya sektörünü sevindirdi...

Mobilyacıları sevindiren haber!

Hammadde bulamamaktan şikayet eden mobilya sektörü, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karar ile nefes aldı. Ahşaptan yonga ve lif levha ile kereste ürünleri ihracı kayda bağlı mallar listesine dahil edildi.

4 Haziran 2021 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 31501

TEBLİĞ

Ticaret Bakanlığından:

İHRACI KAYDA BAĞLI MALLARA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ

NO: İHRACAT 2006/7)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

TEBLİĞ (İHRACAT 2021/5)

MADDE 1 – 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)’in ekinde yer alan İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine 46-48 inci sıralar olarak aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“46- Ağaçtan veya diğer odunsu maddelerden yonga levha, oriented strand board (OSB) ve benzeri levhalar (GTP: 4410)

 47- Ağaçtan veya diğer odunsu maddelerden lif levhalar (GTP: 4411)

48- Uzunlamasına testere ile biçilmiş veya yontulmuş, dilimlenmiş veya yaprak halinde açılmış, kalınlığı 6 mm.'yi geçen ağaçlar (rendelenmiş, zımparalanmış veya uç uca eklenmiş olsun olmasın) (GTP: 4407) (İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat 96/31)’in ekinde yer alan İhracı Yasak Mallar Listesinde yer alan ihracı tamamen yasaklı keresteler hariç olmak üzere)”

Dünya gazetesinden Esra Özarfat'ın haberine göre; pandemiyle birlikte dünya pazarlarında korumacılığın artış gösterdiğine işaret eden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile Türkiye Mobilya Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, sektörün haklı talebinin karşılık görmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye mobilya sektörünün tedarikçileriyle birlikte büyüyeceğine işaret eden Güleç, “Tedarikçilerimizle işbirliği yapacağız. Onlar da mağdur olmayacak. Hep beraber dünyaya satacağız. Katma değer ve özellikle de daha geniş istihdam imkanları yaratarak Türkiye ekonomisini güçlendireceğiz. Yonga, levha ve ağaç mamulleri sektörümüzün başarısı aslında bizim başarımız. Gelinen noktada mobilya sektörünün başarısında onların da büyük bir katkısı olduğunu biliyoruz. Yonga levha fabrikalarımızla birlikte bir holdingin entegre tesisleri gibi eşgüdümlü çalışarak hep beraber dünya pazarlarından pay alacağız. Tüm sektöre hayırlı olsun. Ülke kazandı. Kimsenin aleyhinde olan bir karar değil. Güzel bir atasözümüz var. Eve lazım olan camiye haramdır. İç pazarda ihtiyaç duyulan hammaddenin bir başka ülkede katma değere dönüştürülerek dünya pazarlarına satılması doğru değil” dedi.

Sektör, kira stopaj indiriminin devam etmesini istiyor

Hammaddeden bitmiş ürüne katma değer oluşturan mobilya sektörünün stratejik sektör olarak tanınmasını talep ettiklerini ifade eden Ahmet Güleç, “Sünger konusunda hala maalesef istediğimizi elde edemedik. Fiyatlar yükseliyor. Son bir yılda yüzde 100 üzerinde artış var. Son 5 ayda da yüzde 30 artış var. Bunu yerli tüketicimize yansıtamıyoruz. Ancak yansıtmak zorunda kalacağız” diye konuştu. Sektörün sac, metal aksesuar, sünger, tekstil, boya gibi bütün imalat sektörünün müşterisi olduğuna işaret eden Güleç, mağazalar için de destek istedi. Ahmet Güleç şunları söyledi; “Büyük metrekarelere sahip olan mağazalarımızın kiraları yüksek. Çoğunlukla haftasonları alışveriş oluyordu. Haftasonlarının kapalı olduğu dönemde mağazacı meslektaşlarımız karsız bir döneme girdi. Alışverişler ötelendi. Mağazalara gelen yüzde 10’luk kira stopaj indiriminin devam etmesini özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istiyoruz. Yılın yarısı geldi. Yarısında mağazacı arkadaşlarımız çalışmadı. Gelen zamları perakende satışa yansıtamadı. Masrafları devam etti. Gelecek 6 ayda çalışıp en azından yılsonuna başabaş noktaya gelmek için desteklenmeleri gerekiyor.”

Eylül ayına kadar iç piyasa fiyatları yüzde 30’un üzerinde artacak

Mağazaların açıldığı bu dönemde tüketicilerin mobilya alımını ertelemesinin doğru bir karar olmadığına işaret eden Ahmet Güleç, “Bugünlerde alım yapanlar avantajlı olacak. Talep ertelemek doğru olmaz. Çünkü maliyetler sürekli artıyor. Cam, ayna, metal, hırdavat gibi pek çok girdide fiyatlar arttı ve mobilya üreticilerine yansıtıldı. Üreticiler olarak henüz iç pazardaki fiyatlarımıza yansıtmadık ama yansıtmak zorunda kalacağız. Eylül ayına kadar iç piyasa fiyatları yüzde 30’un üzerinde artacak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun