9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Ormanları şehirlere getiren 3 yeşil kule

Yeşile hasret kaldığımız bu günlerde, siz de taş, beton, gökdelen görmekten, biçimsiz yapılardan sıkıldıysanız bu yapılar içinizi açacak.

Ormanları şehirlere getiren 3 yeşil kule

Yoğun kentsellikte birileri oksijene de ihtiyacımız olduğunu anlamış olmalı ki dikey ormanlar diye adlandırabileceğimiz yeşil kuleler ortaya çıkmaya başladı. Bunların başında gelen Melbourne, Toulouse ve Toronto için öngörülen üç yeni binanın havayı arındıracağı, mikro iklimler yaratacağı vaadediliyor.

Bu konuda Stefano Boeri Architetti isimli mimarlık firması dünyanın dikkatini çekmiş durumda. İtalyan firma 900 ağaç, 200'den fazla diğer bitkilerden oluşan 110 metrelik Bosco Verticale başka deyişle dikey ormanı 2014 yılında tamamlamıştı.

Boeri firması çok etkili ama yalnız değil. Son birkaç yıl içinde, dünyanın dört bir yanında birçok farklı firma tarafından yeşil kuleler tasarlanmış, önerilmiş veya inşa edilmiştir.

İşte dikkattinizi çekebilecek 3 yeni yeşil kule projesi:

1. Green Spine


UNStudio ve Cox Architecture firmaları, Melbourne şehrinin siluetini dönüştürecek ve Avustralya’nın en yüksek binası proje tasarısının istendiği 2 milyar dolarlık karma kullanımlı bir proje yarışmasını kazandı. Yeşil Omurga(Green Spine) olarak adlandırılan projede, Avustralya'ya ticaret, sergi alanı katıyorve ülkeyi daha yerleşibilir kılacak iki kıvrımlı kule yer alıyor. 


Eskiden bir BMW bayisi olan 6.000 metrekarelik bir arsa üzerine inşa edilen binalar, çalılıkların ve ağaçların yetiştirilebileceği teras ve balkonlar için geniş alan ekleyen, basamaklı bir yüz oluşturmak için kıvrımlı bir şekilde yükseliyor.
 

2. Occitanie


Fransa’nın gökyüzüne çarpıcı bir yeşil bina daha ekleniyor. Green Spine gibi bu bina da karma kullanımda olup 120 konut birimi, bir Hilton oteli ve 120 daireye sahip. Eski posta merkezinin bulunduğu yerde tasarlanan Occitanie’nin yeşil şeridi binanın etrafına dolanacak ve bu da binanın 150 metreye kadar çıkmasını sağlayacak.


Peyzajlı bir platformdan yükselen dikey bahçelerde, mevsimler değiştikçe binanın rengini değiştirecek ağaçlar yer alacak.

3. Designers Walk


Toronto’nun ağaç örtüsü şu anda ortalama yüzde 20 ve belediye başkanları John Tory, kentin ağaç kapasitesini yüzde 40 artırma sözü vermiş. Bu, son on yılda hızlı gelişme gösteren bir şehir için agresif bir hedef, ancak Designers Walk gibi projeler buna çözüm sunabilir.


Pena şeklinde tasarlanan bina, cömert teraslarıyla zirveye doğru yükseliyor. Toronto haber sitesi Toronto Star, bu teras alanlarının 400 ila 500 ağaç ve 11.000 bitkiye ev sahipliği yapacağını bildirdi.

Dünyadan yeşil kule örnekleri sonrası umarız beton gökdelenlerin yerine her yerde böyle kuleler yükselmeye başlar ve umarız Türkiye'de de yeşil kule ve benzeri projeler artar ve kaybettiğimiz yeşilin yerini biraz olsun doldurmuş oluruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun