Minimal Lizbon mimarisi

Mimar Daniel Zamarbide, kendisi için, tam yükseklikte bir yaşam alanına bakan cam duvarlı odalara sahip, minimal bir Lizbon evi tasarlamak için Leopold Banchini ile birlikte çalıştı.

Minimal Lizbon mimarisi

2017 yılına kadar Bureau A adlı bir stüdyoyu birlikte yöneten Zamarbide ve Banchini, ailesinin yaşam tarzına uygun şekilde tasarlanan evin tasarımında işbirliği yaptı.

Zamarbide, modernist bir duyarlılığı İspanyol misyonlarının mimarisinden etkilenen unsurlarla birleştiren Amerikalı mimar Irving Gill'in Kaliforniya'daki Dodge House projesine atıfta bulunularak evine Dodge House adını verdi.

Bina, Portekiz şehrinin Mouraria semtinde 40 metrekareden daha az bir alana üç yatak odası ve odaları sıkıştırıyor.

Yeni inşa edilmiş bir ev olmasına rağmen, mimarlar daha önce alanda olan terk edilmiş bir mülkün cephesini kopyaladılar.

Dodge House'un ağırlıklı olarak opak cephesi, on yıl önce ülkeyi vuran ekonomik krizden bu yana Portekiz'in büyük şehirlerinde yaygın hale gelen, kullanılmayan binaların kepenkli kapılarını çağrıştırıyor.

Sahipsiz cephe, eski binanın tek kalan kısmıydı. Orijinal evin ritmini ve pencere boyutlarını yansıtan yeni eklenti, tarihi çevresi ile bağlantı duygusu sürdürüyor.

Arka cephesi Arnavut kaldırımlı bir avluya açılıyor ve çevreleyen kentsel dokunun eklektik bağlamında sakin ve tarafsız bir müdahale olarak tasarlandı.

Zamarbide bu cepheyi, avlu veya üst katlardan çevredeki mahallenin çatı manzarasını çerçeveleyen kemerli pencerelerle noktalanan "beyaz bir tuval" olarak tanımladı.

Dahili olarak, Dodge House, kademeli olarak büyüyen üç üst katı olan basamaklı bir bölüme sahiptir. Ortaya çıkan tam yükseklikteki boşluk, zemin kattaki yaşam alanı ile üst katlar arasında görsel bir bağlantı oluşturur.

Zamarbide “Ev, mekan, boşluk ve iç hacim fikri etrafında tasarlandı ve inşa edildi. Bu fikir tasarım sürecinde, boşluğa işgal edilen alanla aynı değeri veren simetrik bir bölüm olarak ortaya çıktı” dedi.

Modüler plan, gerekli tüm kolaylıkları basit ve bağımsız bir biçimde sağlayarak otel odaları gibi işlev görmesi amaçlanan bir dizi alanla sonuçlandı.

Birinci ve ikinci katların planları aynı, ancak ikinci kat daha fazla yer kaplıyor. Üçüncü kat, akşamları batıdan doğal ışık alan bir çalışma alanı olarak kullanılıyor.

Betonarme bir çerçeve üzerine çimento blok duvarlar, iç mekanı aydınlatmak için beyaza boyanmıştır. Proje boyunca mimarlar, genel maliyeti düşürmek için standart malzemeler ve inşaat malzemeleri kullandılar.

Özel yapım metal yapı ve standart cam bölmeler, mimarın aile hayatı için basit ve pratik bir zemin sağladığını iddia ettiği bir iç mekan oluşturmak için yerel kaynaklı fayanslarla birleşiyor.

Beyaz sarmal merdiven ve yaşam alanını avluya bağlayan döner kemerli kapı gibi unsurlar, minimal alanlara eğlenceli detaylar getiriyor.

Mekanın amacı oldukça basit: Yeterli, güzel ve pratik bir yaşam çerçevesi, düşünmek ve hayal etmek için bir yer yaratmak.

insaatnoktasi.com bir iştiraki ve ticari markasıdır.