9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünyanın en yüksek prefabrik gökdeleni

Singapur’da yükselecek bir çift gökdelen, dünyanın en yüksek prefabrik binaları olmaya aday.

Dünyanın en yüksek prefabrik gökdeleni

Yoğun nüfuslu Singapur'da 192 metre yüksekliğindeki iki kule yükselirken, yapıların büyük bir kısmı Malezya’da inşa ediliyor.

Avenue South Residences adlı konut projesi, yaklaşık 3.000 dikey olarak istiflenmiş "modülden" oluşan 988 daireyi kapsayacak. Projenin arkasındaki ADDP Architects isimli mimarlık firması, Prefabricated Prefinished Volumetric Construction (PPVC) olarak bilinen inşaat yönteminin daha az emek yoğun olduğunu ve atık ve gürültü kirliliğini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Bireysel modüller, bir dizi altı kenarlı kutunun betona döküldüğü Senai, Malezya'da fabrikada üretilmektedir. Üniteler daha sonra şantiyeye taşınmadan önce donatılmak ve döşenmek üzere Singapur'daki bir tesise taşınır.

Malezya’da dökülen kutular, Singapur’da alana ulaştıklarında %80 oranında tamamlanmış olurlar. Kutular bir vinçle kaldırılıp yük taşıcı bir çerçeve oluşturmak için yerleştirilirler. Kapılar gibi son dokunuşlar daha sonra eklenirler. Süreç özetlenmek gerekirse inşaat sektörü için bir araba üretim konsepti gibi denilebilir.

Prefabrikasyonun faydaları

Firmanın ortaklarından biri olan Markus Cheng Thuan Hann, Singapur'un yerleşim bölgesi Bukit Merah bölgesinde bulunan şantiyede yapılan inşaat işlerinin miktarını sınırlamanın, yakınlarda yaşayanların rahatsızlığını en aza indirmeye yardımcı olabileceğini söyledi. Ayrıca bu yöntemin fabrikadaki işçiliği daha iyi kontrol edebilmesi nedeniyle israfı da azaltabileceğini ekledi.

Covid-19'un ışığında öngörülemeyen bir başka fayda daha ortaya çıkıyor: Bu yöntem ile şantiyede herhangi bir zamana göre daha az insana ihtiyaç duyuluyor. Hann, "Güvenli mesafeyi ve lojistik planlamayı kontrol etmek, tüm işçileri sahada bulundurmaktansa fabrikada daha kolaydır," dedi.

Prefabrikasyon endüstrisi ilk olarak savaş sonrası dönemde Avrupa ve Amerika'da patladı ve şehir planlamacıları bunu konut kıtlıklarını hızlı ve uygun bir şekilde gidermek için kullandı. Ancak prefabrik pazarında artık giderek artan bir şekilde Asya-Pasifik bölgesi hakim.

Limitleri zorlamak

Avenue South Residences'ta inşaat çoktan başladı ve geliştiriciler projeyi 2023'ün ilk çeyreğine kadar bitirmeyi umuyorlar. Tamamlandığında, kulelerin cephelerinde balkonlar, güneş kırıcı perdeler, ağaçlar ve bitki yaşamıyla dolu bir dizi "gökyüzü terası" yer alacak.

Proje, aynı zamanda ADDP Architects tarafından tasarlanan, Singapur'un ve dünyanın en yüksek prefabrik yapısı olan 140 metre yüksekliğindeki  Clement Canopy'yi geçecek. Dünyanın diğer en yüksek modüler binaları arasında Güney Londra, Croydon'da 135 metrelik bir kule ve New York'ta 109 metrelik bir konut geliştirme bulunmaktadır.

Hann yükseklik konusunda yakın zamanda firmasını geçen başka bir firma olduğunu görmediğini belirtti.

Hann “Tasarımın rüzgar yüklerine dayanabileceğinden emin olmak için mühendislerle aşamalı olarak 3B simülasyonlar üzerinde çalışıyoruz” dedi. “Ama sanırım 56 kat şu an için Singapur'un en uzunu olacak. Daha fazla esneyeceğimizi sanmıyorum. Malzeme bir beton ve onu çok yükseğe kaldırmamız gerekiyor. Ancak yeni teknolojinin veya daha hafif yapının geliştirilip geliştirilmediğine bağlı olarak, belki daha yükseğe çıkma şansımız olabilir” diye ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun