9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünyanın en uzak yerlerindeki yapılar

İnşaat faaliyetlerinin çoğunluğu konut, altyapı sağlamak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için büyük kentsel alanlarda ve çevresinde meydana gelirken, bazı binalar kasıtlı olarak, acele ve telaştan olsa gerek olabildiğince uzakta olmak suretiyle amaçlarına hizmet etmemektedir.

Dünyanın en uzak yerlerindeki yapılar

Nadiren görülen, çok fazla tanınmayan ve neredeyse hiç ziyaret edilemeyen, dünyanın en uzak yapıları tespit edilmiş.

1-BISHOP ROCK LIGHTHOUSE, BİRLEŞIK KRALLIK

Resmen, üzerinde bir yapı bulunan, dünyanın en küçük adası olan Bishop Rock, Scilly takımadalarının en batı noktasıdır ve İngiltere'nin anakarasındaki en yakın büyük şehir olan Penzance'dan 70 kilometre uzaklıktadır.

19. yüzyılda İngiltere ile Kuzey Amerika arasındaki nakliyenin artmasıyla, İngiltere'ye doğru yolculuklarının son ayağı olan adalarda, deniz fenerinin inşasına öncülük eden çok sayıda gemi batıyordu. 1847'de başlayan çalışmalarla, orijinal yapının demir ayaklarda 37 metre (120 fit) yüksekliğinde durması planlandı, ancak bina 1850'de işletmeye alınırken henüz aydınlatma yoktu.

Şu andaki mevcut deniz feneri ile ilgili çalışmalar 1851 yılında başlamıştır. Bu sefer, yapı granitten yapılmıştır ve deniz feneri kısmı mevcut tabanın olduğu yerin üzerine sevk edilmiştir.

2-TASH RABAT, KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’ın Naryn ilinin en ücra köşesinde yer alan Tash Rabat, yüzyıllar boyunca “kervansaray” olarak hizmet vermiştir ya da Avrupa ve Asya arasındaki İpek Yolu üzerinde ilerleyen tüccarlar için durak yeri olmuştur.

10. yüzyıla kadar bir manastır olduğuna inanılan yapı, iki kıta arasındaki tehlikeli yolculuklarını yaparken yorgun gezginlerin güvenliğini sağlamıştır.

3-SVALBARD GLOBAL SEED VAULT, NORVEÇ

"Kıyamet Kasası" olarak adlandırılan Spitsbergen Adası'ndaki Svalbard Küresel Tohum Kasası, Kuzey Kutbu'na 1.300 kilometre uzaklıktadır ve çok önemli bir nedenden dolayı Dünyadaki en uzak yapılardan biridir.

Tonoz, tüm dünyadaki gen bankalarından tohumlarını depolar, hayatta kalmalarını sağlar ve büyük ölçekli bölgesel veya küresel krizler halinde küresel gıda kaynaklarını korur.

4-HALLEY VI ARAŞTIRMA İSTASYONU, ANTARKTİKA




Halley Antarktika Araştırma istasyonu, dünyamızın en kuzeyinde, İngiliz Antarktika Araştırmalarına ev sahipliği yapıyor.


Daha önceki beş araştırma tesisinin çeşitli nedenlerden yıkılmasından sonra “Altıncı” olarak adlandırılan mevcut Halley üssü, düşmanca ve sürekli değişen Antarktika ortamına tepki vererek ömrünü uzun süre devam ettirebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Tesis, düz bir çizgi halinde yerleştirilmiş ve hakim rüzgarlara dik olarak yönlendirilmiş birkaç modülden oluşmaktadır.


Bu düzen, pervane tarafında kar sürüklenmelerinin oluşmasına neden olarak, rüzgar yönünü sürüklenmelerden koruyarak kar yönetimi gereksinimlerini azaltır. Ayrıca araçların manevra yapabilmesi için sağlam bir buz yüzeyi oluşturmak için de kullanılır.

5-SPHINX OBSERVATORY, İSVİÇRE




Bir soğuk yerden diğerine İsviçre Alpleri'ndeki Sfenks Gözlemevi'ne geçiyoruz. Deniz seviyesinden 3,571 metre yüksekte olup, bugüne kadar Avrupa'da gerçekleştirilen en yüksek irtifa inşaat projesidir.


Gözlemevi gerçekten uzaktayken, Alpler'i demiryolu ile fethetmek ve Avrupa'daki en yüksek tren istasyonunun 1912'de açılması ile 20 yıllık bir misyonla inşaatı mümkün kıldı.

1937'de açıldığından beri, gözlemevi, teknoloji ilerledikçe astronomi, jeoloji ve meteoroloji için önemli bir araştırma merkezi oldu ve sayısız yeniliklerden geçti.

6-ESO OTEL, ŞİLİ




Şili’nin Atacama Çölü’nün derinliklerinde nefes kesici Eso Hotel yer almaktadır.

2008 James Bond filmi Quantum of Solace'de öne çıkan otel, halka açık değil ve aslında Avrupa Güney Gözlemevinde çalışan araştırmacılar için bir konaklama yeri olarak hizmet veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun