9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünyadaki en iyi 10 akıllı bina

Önde gelen yapısal ve inşaat mühendisliği uygulamaları Design2e'de Genel Müdür olarak görev yapmakta olan Dave Tyson'ın ortaya koyduğu dünyadaki en iyi 10 "akıllı" bina için okumaya devam edin!

Dünyadaki en iyi 10 akıllı bina

“Akıllı” birçok yönden yorumlanabilir, ancak Tyson akıllı teknolojilere saygı göstermek yerine, insanlarda yeni ufuklar açan çalışmalara odaklanmış, işte o binalar:

1) Pekin Ulusal Stadyumu, Çin

Tasarımcılar: Ai Weiwei, Pierre de Meuron, Jacques Herzog, Li Xinggang

Mimaride kullanılan kaos temasının yanı sıra, Pekin Ulusal Stadyumu'nun bu konuda eğlenceli bir yanı var. Takma adı “Kuş Yuvası” olan stadyum, dünyanın en büyük kapalı alanı ve aynı zamanda dünyanın en büyük çelik yapılarından biridir.

2) Guggenheim Müzesi, Bilbao, İspanya

Tasarımcı: Frank Gehry

Guggenheim Müzesi, mimarinin rejenerasyona nasıl yön verebileceğini ve yapısız mimarinin iç ortamı nasıl yönettiğini göstermenin yanı sıra özellikle de ışığı çok iyi bir şekilde gösterdiğini ortaya koyuyor. Bina, sıkılmayacağınız manzaralar ve mekanlar sunuyor. Heykel benzeri yapı, çevre ile mükemmel bir şekilde bütünleşiyor.

3) Riverside Müzesi, Glasgow, İskoçya

Tasarımcı: Zara Hadid

Riverside Müzesi, sizi içine çeken, dinamik bir alana dönüştürülen, yerel tarihi formun açık bir karışımıdır. Açık alandaki genişlik göz önüne alındığında, uyarlanabilme kapasitesi de vardır. Kendine özgü çinko zikzak çatısı ile bina, şehir ve Clyde arasında tünel benzeri bir yapıya sahiptir.

4) Steve Jobs Tiyatrosu, Cupertino, Kaliforniya

Tasarımcı: Norman Foster

Steve Jobs Theatre, aynı anda hem içerde hem de dışarda olabileceğinizin gerçek bir örneğidir. Kendine özgü 155 metrelik metalik karbon fiber lid uçan daire kapağı ile cam kullanımı, Apple’ın yıldızlara ulaşmakta olduğu dünyasının bir simgesi. Steve Jobs Theatre'nin en çarpıcı yönlerinden biri büyük, tamamen açık üst kat. Güzelliği sadeliğinde..

5) Pompidou Merkezi, Paris, Fransa

Tasarımcı: Renzo Piano

Pompidou Merkezi gelecekteki uyarlanabilirlikle nasıl inşa edileceğine gerçek bir örnektir. Bina kesinlikle esneklik konusunda performans sergiliyor. Her 7,500 m2 zemin, bina boyunca tamamen taşıyıcı yapılar tarafından tamamen kesintisiz olarak uzanmaktadır. Sergiler veya diğer faaliyetlerin sayısız iradesiyle ikiye ayrılabileceği ve yeniden düzenlenebileceği anlamına gelir.

6) Menil Koleksiyonu Galerisi, Houston, Teksas

Tasarımcı: Renzo Piano

Luis Khan’ın Yale İngiliz Sanat Merkezi’nden etkilenen bu bina, ışığın kontrolüyle birlikte detaylara dikkat çekiyor. Piyano, tüm galerinin doğal ışıkla aydınlatılmasını istedi ve çözüm, ince betonarme yaprakların “çatısı” idi. Dış duvarlar, mahalledeki çevredeki evlere göre ahşap kerestelidir. Renzo Piano’nun IBM yapısı, detaylara gösterilen dikkatin tasarımı ve modüler yapıyı yönlendirmesinin bir başka güzel örneği.

7) Işık Kilisesi, Osaka, Japonya

Tasarımcı: Tadao Ando

Tadao Ando bir ışık çarmıhı oluşturmak için mimariyi ve doğayı birleştirmiştir. Beton ortamını kullanarak, düz bir alanı zarif kılacak şekilde inşası yapılmıştır. Işık Kilisesi 1989 yılında tamamlanmıştır.

8) Kuveyt Yapısı, Sevilla, İspanya

Tasarımcı: Santiago Calatrava

Bu güneş ışığını kontrol etmenin ustaca bir yoludur. Kuveyt üzerinde uluslararası olaylara odaklanılmıştı ancak kültür pek bilinmiyordu. Calatrava, bu pavyonun tasarımını Kuveyt'i temsil etmekle birlikte enternasyonalizmin sembolü olarak da gündeme getirdi. Her biri 25 m uzunluğundaki on yedi adet payanda şeklindeki çubuk, istenen miktarda güneş ışığına izin vermek için önceden programlanmış 15 konumda açılıp kapanacak şekilde bilgisayar kontrolündedir.

9-Wohlen Lisesi, Çatılar ve Salon, Wohlen, İsviçre

Tasarımcı: Santiago Calatrava

Calatrava’nın Wohlen Lisesi’ne katkısı dört çatıdan oluşuyor: bir dış giriş kubbesi, bir iç giriş holü, toplantı salonu ve kütüphane. Dört çatı da oldukça farklı olsa da, hepsi Calatrava'nın imzasıdır. Bu tasarım sadece ışığın kontrolü için değil, aynı zamanda form ve zeki yapıdaki şıklığı için görülmesi gerekiyor. Taç yaprağı benzeri dairesel çatı ise çok akıllı bir mühendislik formunu temsil ediyor.

10) Market Koridoru, Rotterdam

Tasarımcılar: Winy Maas, Jacob van Rijs ve Nathalie de Vries

Bu 216 milyon dolarlık pazar 228 daire, 100 taze market tezgahı, gıda ile ilgili perakende satış birimleri, hazırlama ve soğutma alanı, bir süpermarket ve 1.200 park yerinden oluşuyor. At nalı şeklindeki binanın her iki tarafında bir cam cephesi vardır ve bunlar tam boy cam ekranlardır. Sadece ziyaret ederek cam duvar konstrüksiyonunun ne kadar ince olduğunu ve binanın ne kadar akıllı olduğunu anlayabilirsiniz. Binanın şekli, yatay rüzgar kuvvetlerine karşı koyan cam elekler boyunca gerilmiş çubuklara dayanabilen bir yapı sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun