9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Küresel konut piyasasında 2008'den bu yana en büyük balon uyarısı!

Bloomberg tarafından derlenen endeks, küresel emlak fiyatlarının 2008 mali krizinden bu yana ortaya çıkmayan balonların uyarı işaretlerini yanıp söndüğünü gösteriyor.

Küresel konut piyasasında 2008'den bu yana en büyük balon uyarısı!

Bloomberg tarafından derlenen endeks, küresel emlak fiyatlarının 2008 mali krizinden bu yana ortaya çıkmayan balonların uyarı işaretlerini yanıp söndüğünü gösteriyor.

Yeni Zelanda, Kanada ve İsveç en yüksek balon seviyelerine sahipken, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri de aynı durumda. ilk on içinde. Bloomberg, konut piyasasında bir çöküş belirtisi olmadığını ve soğuma ihtimalinin daha yüksek olduğunu, ancak borçlanma maliyeti artmaya başladığında konut piyasasının büyük bir sınavla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

Bloomberg, bir ülkenin emlak piyasasının "balon sıralamasını" değerlendirmek için beş gösterge kullanıyor. Endeks ne kadar yüksekse, konut fiyatı düzeltme riski de o kadar yüksek. Örneğin, konut fiyatlarındaki artış mevcut büyüme ivmesini göstermektedir ve konut fiyatlarının kiraya oranı ve konut fiyatlarının gelire oranı, konut fiyatlarının kalıcılığını değerlendirmek için kullanılabilir.

Bloomberg ekonomisti Niraj Shah şunları söyledi: "Küresel konut fiyatları, arkasında ultra düşük faiz oranları, benzeri görülmemiş mali teşvikler ve kilitlenme sırasında insanların tasarrufları dahil olmak üzere birden fazla faktörden oluşan eşi görülmemiş yükseklere yükseldi. çiçekler, konut arzı ve küresel ekonominin toparlanacağı beklentisi."

Bloomberg emlak balonu sıralamasında ilk üç sırada Yeni Zelanda, Kanada, İsveç, Norveç ve Birleşik Krallık dördüncü ve beşinci sırada yer alırken, altı ila on arasında Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Avusturya, Fransa ve Güney Kore yer alıyor. 19. sırada.. İstatistikler, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerinin çoğunun göstergelerinin 2008 öncesi seviyenin üzerinde olduğunu göstermektedir.

Bloomberg emlak balonu sıralaması.  Soldan sağa sıralama, konut fiyatının kiraya oranı, konut fiyatının gelire oranı, gerçek konut fiyatı artışı (%), isim konut fiyatı artışı (%) ve yıllık ipotek artışı (%). 

Bloomberg emlak balonu sıralaması. Soldan sağa sıralama, konut fiyatının kiraya oranı, konut fiyatının gelire oranı, gerçek konut fiyatı artışı (%), isim konut fiyatı artışı (%) ve yıllık ipotek artışı (%). Kaynak: Bloomberg

Shah, kredi verme standartlarının geçmişe göre çok daha katı olması nedeniyle balon uyarısının henüz bir krizi tetikleyecek noktaya gelmediğine dikkat çekti ve birçok ülke bir dereceye kadar konut piyasası kontrol politikaları benimsedi. Piyasanın soğuması ve çökmemesi daha olasıdır.

Bununla birlikte Shah, birçok ülkede konut fiyatlarındaki eş zamanlı patlamaya karşı teyakkuz halinde kalma ihtiyacının, borçlanma maliyeti arttığında, konut piyasasının ve finansal istikrarı sağlamaya yönelik tedbirlerin büyük sınavlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Kaynak: Bloomberg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun