9.524,80 TRY BIST 100 BIST 100
34,59 EUR EUR EUR
32,52 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
86,95 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
34,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,41 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,33 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Konut kredisi nasıl alınır?

Bir eve sahip olmak, birçok kişinin hayallerini süsler. Siz de bu hayale sahipseniz ama yeterli birikiminiz yoksa bankalardan kredi çekerek hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sizler için konut kredisi nasıl çekilir tüm detayları ile yanıtladık…

Konut kredisi nasıl alınır?

Ev kredisi kullanarak konut sahibi olanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu artışın sebepleri arasında, ev kredisinin sunduğu ödeme kolaylığı ve kişiye özel olarak belirlenen farklı ödeme seçenekleri yer alıyor. Kredi talep eden kişilerin ilk adımı ise, ev kredisi nasıl çekilir sorusunun yanıtını aramak oluyor.

Bu soruya verilecek ilk yanıt, öncelikle bütçenizi belirlemek ve belirlediğiniz bütçeye uygun bir konut arayışına girmek olacaktır. Bankalardan talep edeceğiniz ev kredisi, satın almak istediğinizin konut değerinin en fazla yüzde 80’ini karşılıyordu. Bu durum, Mart 2020’de 500.000 TL’ye kadar olan konutlar için yüzde 90 oranıyla güncellendi. Konutun değeri ve sınıfı, ev bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğiniz konusunda belirleyici olabiliyor.
Konut kredisi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer nokta ise bankaların, verdikleri kredinin geri ödenmesinde sorun yaşanması ihtimaline karşın borcunuz bitene kadar evi ipotekli olarak tutmaları. Borcunuz bittiğinde evinizin üzerindeki ipotek kaldırılıyor.

 Peşinatsız ev kredisi nasıl alınır veya hiç birikimim yok nasıl ev alabilirim gibi sorular akıllarda canlansa da bankaların hiç peşinatsız konut kredisi için aradığı şart, mevcutta ipotek gösterebileceğiniz bir evinizin olmasıdır. 

Konut kredisi nasıl hesaplanır?

Konut kredisi taksit tutarının belirlenmesi için öncelikle konut kredisi faiz hesaplaması yapılmalı. Konut kredisi hesaplaması için; çekilen kredi tutarı ile belirtilen faiz oranı çarpılıyor. Bu işlem, ödenen tutarlar düşülerek kalan ana para için her ay için tekrarlanıyor. Ardından faizli bir şekilde ödenecek tutar, vadeye bölünüyor ve eşit taksitler oluşturuluyor. Konut kredisi faizi hesaplamasını bireysel olarak yapmak oldukça zor bir işlem. Bu nedenle sizin için en uygun konut kredisine karar verdikten sonra bankaların internet sitelerinde bulunan konut kredisi hesaplama araçlarından da yararlanabilirsiniz.

Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

 

Hayalinizdeki eve sahip olmanız konusunda size yardımcı olacak konut kredisini alabilmeniz için bazı şartlar aranıyor. Bankanın, konut kredisi çekebilmeniz için istediği belgeleri eksiksiz olarak sunmanız gerekiyor. Bu belgeler, eve ve size dair detaylı bilgi edinilip kredi isteğinize yanıt verilmesini sağlıyor. Ev kredisi talebinin alacağı olumlu-olumsuz yanıtta kredi notunuz önemli bir rol üstleniyor. Kredi notunuz düşük olduğunda talebiniz olumsuz cevap alabiliyor. Bu arada kredi notunu etkileyen faktörlerden bazılarının da daha önce aldığınız kredileri ödeme düzeniniz, kredi kullanma sıklığınız, kredi kartı borç durumunuz var. Hane gelirinizin, rutin harcamalar düşüldüğünde aylık olarak konut kredisini ödeyebilecek durumda olması bekleniyor. Konut kredisi için gerekli şartlar sadece bireysel değil. Kredi başvurusu yaptığınız evin iskanının olması da gerekiyor. Eğer inşası tamamlanmamış bir ev için konut kredisine başvurmak istiyorsanız bu durumda kat irtifakı sunmak şart. Pek çok banka, en az %80’i tamamlanmış projeler için kredi veriyor. Fakat ev alacağınız konut projesinin anlaşmalı olduğu bir banka varsa bu durumda binanın yüzde 80’i tamamlanmadan da kredi çekmeniz mümkün olabiliyor. Bankanın kredi onayını vermesi, başvurunuz sonrasında hazırlanan ekspertiz raporu ile doğrudan bağlantılı. Bu raporda yer verilen detaylar, bankanın, konut kredisi başvurunuzu onaylayıp onaylamayacağını belirliyor.

Konut Kredisi İşlemleri Nelerdir?

 

Konut kredisi işlemleri çok basittir. Öncelikle kredi uygunluğunu test etme amacıyla online başvuru yapılabilir. Bankalar online başvuruları hızlıca değerlendirmektedir. Online başvuru onaylandıktan sonra başvurulan kredi şekline göre para hesaba hemen geçebildiği gibi bankalar ihtiyaç sahiplerini şubelerine davet de edebilmektedir.

  • Nüfus Cüzdanı

  • İkametgah
  • Gelir Belgesi

Ancak bazı bankalar sizden ek belgeler talep edebilir. Bankadan bankaya değişebilen bu belgeler hakkında kesin bilgi almak için şubeye gitmeden önce bankanızla iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun