9.524,80 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
86,95 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
34,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,41 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,33 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Köklerimize dönüş: Ateş, su, toprak ve havayı kucaklayan iç mekanlar

"Evde Kal" sloganı son zamanlarda insanlara yol göstererek, evimizi bir sığınak, çatı ve korunma yeri olarak yeniden keşfetmemizi sağladı. Kökenlerimize giden bu yolculukta, kullanıcıların refahını iyileştirmek için temel araçlar olarak dört klasik unsuru (ateş, su, toprak ve hava) kullanan projeleri sizler için derledik.

Köklerimize dönüş: Ateş, su, toprak ve havayı kucaklayan iç mekanlar

"Evde Kal" sloganı son zamanlarda insanlara yol göstererek, evimizi bir sığınak, çatı ve korunma yeri olarak yeniden keşfetmemizi sağladı. Bu yeni statükoda, mimari ve iç tasarımın, sakinlerinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını iyileştirmede oynadığı önemli rol hakkında çok şey tartışıldı.

En karmaşık olandan en basite, evlerimizde rahatlık ve inzivaya çekilme hissi arayışında çeşitli tasarım stratejilerini yeniden gözden geçiriyoruz. En teknolojik çağda yaşıyor olsak da, kendimizi kökenimize dönüyormuş gibi en temel unsurlara çekilir buluyoruz. Kökenlerimize giden bu yolculukta, kullanıcıların refahını iyileştirmek için temel araçlar olarak dört klasik unsuru (ateş, su, toprak ve hava) kullanan projeleri seçtik.

Dört element kavramı, Aristoteles evrendeki tüm maddenin bu dört elementten yapıldığına inandığını belirttiği eski Yunanistan'dan geliyor. Felsefi, mitolojik veya dini anlamların yanı sıra, mimariye uygulandığında, bu unsurlar, yapılı çevrede çok duyusal deneyimler yoluyla insanlar ve doğa arasındaki ilişkiye duyarlı ve sembolik bir bakıştan köklerimizi yeniden keşfetmemize yardımcı olabilir.

Aşağıda, doğanın dört klasik unsurunu uygulayan projelere göz atın.

.

Ateş

Arka plandaki çıtırtılı odun yanmasının sesi üzerine eski hikayeleri dinlerken yüzünüzün ateşin sıcaklığıyla ısındığını hissetmek birçok insan için tanıdık bir deneyimdir. Gottfried Semper (1989), mimarinin dört unsurunu araştırıyor ve ateşi, insanları bir yeri ziyaret etmeye ve orada kalmaya teşvik eden bir çekim olarak tanımlıyor. Yaklaşık 2 milyon yıldır bir ateşin önünde toplanıyoruz ve bu nedenle, bu güne kadar bir buluşma ve birleşme yerini temsil ediyor.

Lieptgas Barınağı’nda ateş, bu kabinin soğuk ormandaki fenomenolojik deneyimini oluşturan ana unsurlardan biridir. Eski kabinin orijinal dokularını aynı yerde koruyan terk edilmiş bir yapının taşlaşmış bir rekreasyonudur. Bu sığınak, dikkatlice yerleştirilmiş bir ışıklık ile aydınlatılan şöminenin yanında eşsiz bir yere sahiptir.


Lieptgas Barınağı (Lieptgas Refuge)

Lieptgas'taki deneyim samimi ve bireyselken Midden Garden Pavilion'da ateşle etkileşim toplantılar ve buluşmalar için tasarlanmış bir mekanda gerçekleşiyor. Soğuk Sloven manzaralarındaki Hotel Plesnik, hem ateşin etrafındaki kapalı bir alana hem de karlı dağlarla çevrili bir açık alana sahiptir. Her iki durumda da, bu elementin sağladığı sıcaklık ve birliktelik duygusu hissedilebilir.


Hotel Plesnik

.


Midden Garden Pavilion

Şömineler ve ateş çukurlarının yanı sıra, birçok kültürde çok popüler olan bir ekipman parçası olan mangal ızgarasında da ateşin göründüğünü belirtmekte fayda var. Yemek pişirme amacının yanı sıra Vineyard Pavillion’da olduğu gibi önemli bir toplanma yerini de temsil etmektedir.


Vineyard Pavillion

Su

Yağmur sesini dinleyebileceğimiz birçok mobil uygulama mevcut ve genellikle yorucu bir günün ardından sakinleşmeniz gereken anlarda kullanılır, ancak hiçbir şey bir balkonun çatısına veya yansıtma havuzuna düşen gerçek yağmur damlalarının yumuşak sesinin yerini alamaz.

Projelerde su unsurlarından bahsederken, Meksikalı mimar Luis Barragán'ın, özellikle Cuadra San Cristóbal, Casa Barragán ve bitişik duvarların canlı renklerini yansıtan kapalı yüzme havuzuyla son projesi olan Casa Gilardi çalışmalarından bahsetmek imkansız.


Casa Gilardi

Klasiklerin yanı sıra, Maria & José Evi, 6M Evi ve Loma Evi gibi diğer örnekler de su kullanılan projelerin güzel örnekleri arasındadır.


Maria & José Evi

.


6M Evi

.


Loma Evi

Toprak

Bir bahçede çıplak ayakla yürürken hafif nemli toprağın taze dokusunu yaşamak bugünlerde bir ayrıcalık. Mimari ve iç tasarımda yeryüzü unsuru düşünüldüğünde, akla ilk gelen görüntüler yeşil bahçeler - iç veya dış mekanlarda - bitkilerle dolu geniş teraslar veya doğal ve neredeyse el değmemiş bir manzara.

Ancak Ekvador'daki Ağaçlar Arasındaki Ev veya Brezilya'daki Villa-Lobos Evi gibi iç mekanlarda bahçeler, avlular ve teraslar bu öğenin güzel bir örneği olsa da, toprak kullanımını da bir malzeme olarak düşünmeliyiz.


Ağaçlar Arasındaki Ev

.


Villa-Lobos Evi

Doğal kerpiç, seramik ve kil elementler, yaşı, tarihi ve zamanın zenginleştirici etkilerini taşıyan izleri ifade eden malzemelere bir gerçeklik duygusu aktarır. Dahası, doku ve sıcaklık getirerek Shikor Kır Evi, VH Evi ve Ngamwongwan Evi'nde olduğu gibi barınma hissine katkıda bulunur.


Shikor Kır Evi

.


Ngamwongwan Evi

.


VH Evi

Hava

Sıcak bir günün sonunda serin bir esintiyle derin bir nefes almak ve havanın ciğerlerinize yavaşça girdiğini hissetmek eşsiz bir duygudur. Binalar söz konusu olduğunda, bu son unsur, esas olarak sıcaklığı, nemi kontrol ederek ve potansiyel kirleticileri ve hastalıkları filtreleyerek iç mekanları sağlıklı tutma rolü nedeniyle diğerleri arasında en hayati olanıdır.

Mimari tasarım yoluyla yapılı çevrede hava akışını iyileştirmenin birçok yolu vardır. Örneğin, karşıt taraflardaki açıklıklar, FVB Evi veya Cavalcante Evi'nde olduğu gibi çapraz havalandırmaya neden olabilir.

Pier House ve Collector's Nook'taki gibi ahşap kafes paneller veya 18 Screens House'da olduğu gibi betondan yapılmış perde blokları gibi delikli elemanlar da binaya temiz hava girmesine neden olabilir.


FVB Evi

.


Cavalcante Evi

.


Pier House

.


Collector's Nook

.


18 Screens House

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun