9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kentsel Dönüşümün önü açılacak!

Hazırlanan planlarda yangın merdiveni, asansör kuleleri, boşluklar emsalden sayılmayacak. Dönüştürülecek bina yapıldığı dönemki yasa ve yönetmeliklere uyduysa aynı şekilde kalacak.

Kentsel Dönüşümün önü açılacak!

İzmir ili genelinde 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda 7269 Sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 01.01.1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” öncesinde ruhsat alarak yapılmış yapılar veya 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak belirlenen yapıların dönüşümüne ilişkin uygulanacak ilke ve esaslar hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi Plan Notu ile kentsel dönüşümün önünü açmak istiyor. Bu konu 25 Şubat’ta Belediye Meclisi’nde görüşülecek. Çıkarılacak olan Plan Notu ile ilgili İzmir Ticaret Odası İmar Komisyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Levent Bendeş’in görüşlerini aldık:

“Faydası yadsınamayacak kadar fazla aslında. Mevcut durumu çözmek için çıkarılmış aslında. 6306 yasa kapsamında dönüştürülmesi esnasında en önemli sorunlardan bir tanesi taban alanının 0,40 denilen parsel alanını geçemez. Halbuki bu yapıların çoğu 20-30 yıllık eski yönetmeliklere göre yapılmış binalar. Şöyle örnek vereyim. Bir parselde 600 metrekareye oturabilen bir yapı varken şu anda 400 metrekareye oturuyor. Bu çıkacak ilke ve esaslar kavramı diyor ki; 600 metrekareye kadar yani 1000 metrekare bir parsel varsa 600 metrekaresine kadar kat sayısını da çarpıp bu işi halledebilirsin diyor. Bu işin önemli bir kısmını çözüyor. İşin teknik kısmında mülkiyet hakları konusunda çok faydalı bir karar.

Ama sıkıntılar da var. Bu sıkıntılar sürecin çok uzun olacağı yönünde. İkinci endişemiz ise K (Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alanlar) dediğimiz bölge tanımlaması biraz eksik kalmış ve net değil. Bu da Bayraklı, Karaburun, Seferihisar ve Bornova’nın dışındaki ilçelerde bir kavram karmaşasına sebep olabilir.

ÇÖZÜM BULUNUYOR

Geçtiğimiz Pazar günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuyla ilgili bir araya gelmişti. Kurum toplantıda plan notuyla düzenleneme yapılmasına karşı çıktı. Kurum, plan notlarına dava açılması durumunda mahkemeden kararın iptal edileceğini söyledi.

Bugün Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu üyeleri bir araya gelerek yeni formül üzerinde çalışma yaptı. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda belli noktalarda anlaşıldı. Örneğin “plan notu” ismi değiştirilerek “Plan uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar” oldu.

İLÇE BELEDİYELERİNE ÇERÇEVE ÇİZİLDİ

Taslak çalışmada ilçe belediyelerinin plan yapması kararlaştırıldı. Bunun için de belli bir çerçeve çizildi.

ETAPLAR HALİNDE YAPACAKLAR

Yapılan çalışmada depremin etkilediği Bayraklı, Bornova, Karaburun ve Seferihisar’da plan revizyonlarını ilçe belediyelerinin kendilerini yapacak. Ancak bunu etap etap hayata geçirecekler.

BÜYÜKŞEHİR ONAYLAYACAK

İlçe belediyelerinin yaptığı çalışmalarının onay merci Büyükşehir Belediyesi olacak. Bu formülle evlerini dönüştürmek isteyenler kat ve metrekare kaybı yaşamayacak.

Hazırlanan planlarda yangın merdiveni, asansör kuleleri, boşluklar emsalden sayılmayacak. Dönüştürülecek bina yapıldığı dönemki yasa ve yönetmeliklere uyduysa aynı şekilde kalacak. 

Haber: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun