9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği sektörde ‘belirsizlik’ yaratıyor

“İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği geçtiğimiz hafta imzalanarak yürürlüğe girdi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi; “Yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren uygulamada tereddüte düşülen konular var” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği sektörde ‘belirsizlik’ yaratıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirmeye ve denetime ilişkin usul ve esasların belirlenmiş olduğu 2021 yılına ilişkin İmar Yönetmeliği 3 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki yeni yönetmelik neler getirecek?

Mimarlar Odası İzmir Şubesi; yönetmeliğin detaylarını www.insaatnoktası.com’a anlatarak şu açıklamada bulundu:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği pek çok paydaşın katkı ve emeği ile hazırlanarak Bakanlığa iletilmiş, resmi gazetede yayınlanması ile kentimize ait yönetmeliğe kavuşmamız mümkün olmuş; ancak Meclisten geçen ve Bakanlığa sunulan taslak ile karşılaştırıldığında, yürürlüğe giren yönetmeliğin Bakanlık tarafından bazı değişiklikler yapılarak onaylandığı tespit edilmiştir. Meclisten geçen metinde Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ndeki (PAİY) değiştirilemez maddeler mevcut metinleriyle İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğinde yer almıştır. Buna rağmen, resmi gazetede yayınlanan yönetmelikte bu metinler iptal edilerek doğrudan PAİY'nin ilgili maddelerine yönlendirme yapılmıştır.
Buna bağlı olarak:

a) Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılacak bir değişiklik söz konusu olduğunda İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği de ona bağlı olarak değişmiş olacaktır.

b) Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine atıfta bulunan bu maddeler sebebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği tek başına, kolay okunabilir bir yönetmelik niteliğine erişemeyecektir. Projeler, ancak iki yönetmeliğin birlikte okunmasıyla hazırlanabilecektir.
Yönetmeliğin yayınlandığı ve aynı zamanda yürürlüğe girdiği tarih olan 3 Haziran'dan itibaren uygulamada tereddüde düşülen bazı konular gündeme gelmiştir.

Örneğin “mevcut ruhsat başvuruları” konu başlığında yönlendirilen PAİY Geçici 3. maddede aslında bir esneklik, yeni yönetmeliğe geçiş dönemi için bir çözüm bulunurken, tarihlerin İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğine uyarlanmamış olması sonucunda bu madde şu anda tam olarak kullanılamamaktadır. Madde 62'deki “Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.” ifadesiyle bu belirsizlik birleşince yeni yönetmeliğe keskin bir geçiş yapılmış durumdadır. Belediyelerdeki süreçleri devam eden ruhsat başvuruları olan, riskli yapı tespiti olup noter onaylı sözleşmeleri yapılmış projelerin baştan hazırlanması anlamına gelen bu uygulama, meslektaşlarımız için çok ciddi emek ve zaman kaybına neden olacak; olası değişiklikler, taraflar arasındaki sözleşme maddelerinin gerçekleşmesini sıkıntılı hale getirebilecektir.
Konuya ilişkin görüş talep yazımız İzmir Büyükşehir Belediyesine hızlı bir şekilde iletilmiştir, çözüme yönelik açıklamanın en kısa zamanda yapılacağını düşünmekteyiz.

Bunun dışında yeşil çatı, parsellerde yeterli sayıda ağaç bulunması, sarnıçlar, yağmursuyu hasat sistemleri, gri su kullanımı gibi ekolojik konuların artık imar yönetmeliklerinde daha fazla yer alması geç kalınmış olsa da sevindirici bir gelişmedir. Ancak kentlerin sürdürülebilir olması için bu uygulamaların, ülke politikalarının yanı sıra imar planlarıyla ve plan notlarıyla desteklenmeleri gereklidir.

Pek çok kentler ile birlikte bizim kentimizin de yaşadığı en önemli sorunlardan biri, ekonomik ömrünü yitirme sınırına gelmiş yapı stokudur. Son yıllardaki yenileme faaliyetleri parsel bazında sınırlı kalmıştır. Yönetmelikler bu uygulamaları yönlendirmiş, bazen de kolaylaştırmıştır. Ancak Odamızın defalarca vurguladığı gibi kentsel yenileme faaliyetlerinin kent ölçeğinde ve imar planları düzeyinde ele alınması gereklidir. Yönetmelikler bu konunun dayanağı ve tetiği olmamalı, yönlendiren mevzuat niteliğinde olmalıdır. Yönetmelik ve ruhsat süreçlerindeki uygulamaların netlik kazanması sonucunda, deprem gerçeğiyle yüzleşen kentimizde daha sağlıklı yapılara bir an önce kavuşmak hepimizin hakkı ve dileğidir.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun