9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Tasfiye Kararnamesi, Kamuyla Çalışan Müteahhitleri Rahatlatmadı!

Kamuyla çalışan müteahhitler teminat mektuplarının yakılma riskiyle karşı karşıya kalmasından şikayetçi...

Tasfiye Kararnamesi, Kamuyla Çalışan Müteahhitleri Rahatlatmadı!

Bu yılın başında meclisten geçen Tasfiye/Devir Kararnamesi, kamuyla çalışan müteahhitleri rahatlatmadı. Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre, artan fiyat maliyetleri nedeniyle kamuyla çalışan ve iş tutarı 40 milyar TL’yi bulan işlerin Tasfiye/Devir’i için 18 Ocak’ta kararname meclisten geçmiş, 18 Mart’tan sonra Maliye Bakanlığı’na ulaşmıştı. Müteahhitler, işlerin 40 milyar TL’lik bölümünü oluşturan 4631 projenin tasfiyesi için Maliye Bakanlığı’ndan çıkacak kararı bekliyor. 18 Mart’tan sonra başvuruları bakanlığa ulaşmaya başlayan dosyalardan 1000 dosya ile ilgili karar alındığı belirtiliyor. İncelemesi tamamlanan bu dosyaların yüzde 95’nin devir ve süre uzatımı taleplerini içerdiği ifade edilirken geri kalan 4 bin 630 dosya ile ilgili çalışmaların ise en geç temmuz ayında sonuçlanması bekleniyor.

Ancak müteahhitlerin önemli bir bölümünün meclisten geçen kararnamede fiyat farkı verilmediği için işler için süre uzatım yerine, tasfiyesini istediği belirtiliyor. Maliye Bakanlığı’nın ise tasfiye taleplerine sıcak bakmadığını ifade eden müteahhitler, bu nedenle 4 milyar liralık teminat mektuplarının yanması riskiyle karşı karşıya kaldıklarını kaydediyor.

Konuyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, 6 bine yakın dosyanın tasfiye kararının onaylanması için Maliye Bakanlığı’na iletildiğini aktardı. Temmuz ayı içinde bu başvuruların sonuçlandırılacağı bilgisinin kendilerine verildiğini söyleyen Yenigün, Bakanlıktan 20 gün önce yapılan açıklamada 1000 civarında dosyanın onaylandığını, ancak bunların hangi dosyalar olduğu konusunu bilmediklerini söyledi. Yenigün “Kararname 18 Ocak’ta çıktı. 18 Mart'ta son başvurular yapıldı. Biz birlik olarak kararname çıktığından beri tasfiye ve fiyat farkı karanamesi çıksın istedik. Çünkü firmalar artık bu fiyatlarla çalışmaz durumda. Sonuçta devlet de bir bütçe kısıtlamasına gitmek zorunda. Eğer bu iş bana lazım yada belli bir orana gelmiş bunu yaptırmalıyım diyorsa ozaman tasfiye etmezsiniz ancak yeni bir fiyat verirsiniz ki firma devam etsin” dedi. Şu anki uygulamada ise bu farkın verilmediğini aktaran Yenigün,, “Firmanın bitirmesi için zarara katlanması gerekecek. Ancak imkanı yoksa firma ne yapacak” diye konuştu.

Başvuruyu yapan şantiyeyi boşalttı

Tasfiye için başvuru yapan müteahhitlerin başvurularının hızlı bir şekilde incelenmesi gerektiğini aktaran İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu şu değerlendirmeyi yaptı: “Çünkü müteahhitler bu başvuruyu yaptıktan sonra nasıl olsa işleri tasfiye edecem diyerek, işleri durduruyor. Durdurunca da vinci söküyor, konteynırlarını satıyor. Kimisi çıkardığı işçisine tazminat ödüyor. O şekilde şantiyeden çıkıyor. Ancak bu sefer bakanlık bir karar vermediği gibi işi zamanında tamamlamadığı için firma hakkında cezai işlem başlatıyor” dedi. Bu nedenle bakanlığın acil olarak şartları uymayanların tasfiye başvurularını red etmesi ya da kabul etmesi gerektiğini aktaran Tellioğlu, “Burada insanlar bilerek yada bilinmeyerek yanlış yönlendirilmiş oldu. Dolayısıyla zararları bir iken iki oldu. Şu anda sizin tasviyenizi onaylamıyorum işe devam edin dediklerinde geçen süre nedeniyle bu insanların iş yapma kapasiteleri boşaltılan şantiyeler nedeniyle 3 ay öncesine göre yüzde 60 iken, şimdi bunu yüzde 30’a düşmüş oldu. Böylece öncesinde bitirilecek bir iş, iyice olmaza sokuldu” şeklinde konuştu.

500 bin kişi işsiz kaldı

Tellioğlu, bu durumun 500 bin kişinin işsiz kalmasına neden olduğunu belirterek, yarım kalan işi bitirmek isteyen devletin bu geçen süreyi müteahhite ek olarak vermesi gerektiğini söyledi. Tellioğlu, “Sözleşmesinde fiyat farkı olanlara, en az bunların yarısı kadar TEFE ve TÜFE fiyat farkı verilmeli, olmayanlara ise TEFE ve TÜFE oranında fiyat farkı verilmeli. Yada bunun yerine 2020-2021 vadeli devlet tahvili verilmeli. Böylece bankadaki teminatının yanması önlenecek ve güvensizliğe dayalı sorunlar da çözülmüş olacak” dedi.

TASFİYE KARARNAMESİ NE İŞE YARADI?

Raşit Cambaz Yapı Mühendisliği Sahibi Raşit Cambaz ise, “Uzun uğraşlar sonucu Tasfiye Kararnamesi çıktı. Bu kararnameyle fiyat farkı uygulaması ve teminat mektuplarının iadesi ve sözleşme devir hakkı gibi bekliyorduk. Ancak hiçbiri yapılmadı. Şimdi teminat mektuplarımızın yanma ihtimali var” dedi. Maliye Bakanlığı’nın projeyi yaptıran kurumun isteği doğrultusunda karar alarak tasfiye yerine projeyi tamamlama kararı aldığını öne süren Cambaz, “Bize verilen yeni tarih içinde projeyi tamamla diyor. Ancak zarar etmiş 6 ayda bitirememiş birisinin verilen yeni kısa zaman dilimi içinde tamamlama imkanı yok. Dolayısıyla teminat mektuplarımız yanacak. Şimdi devlet 4 milyar TL’yi bulan teminat mektuplarının parasını bize vermek yerine bankalardan o bedelleri alacak. Yani müteahhitin idareye verdiği teminat mektubunun bedeli tasfiye kararnamesi ile korunması gerekirken, onu kullandırmayıp, yakıyorlar. Maliye Bakanlığı’na gelir kaydedecekler. Bankalarda vergi vermeyecekleri için bu ödemeleri zarar yazacaklar” diye konuştu.

Fakat bu durumda bankaların kendileri gibi müteahhitlere hemen icra takibi başlatacağını kaydeden Cambaz, “Teminat mektubu yanan bir müteahhidin ticari geleceği baltalanıyor. Çünkü, bir müteahhidin teminat mektubu yandığı zaman bir daha mektup alma imkanı kalmıyor. Bankalarla çalışma imkanı kalkıyor. Varsa ipotekli gayrimenkullerine banka el koyabiliyor” diye konuştu. Cambaz, “O zaman kimseye faydası olmayan bu bu kanun neden çıkarıldı? Ne işe yaradı, kime yaradı” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba

Minerals Development Oman'dan yeni proje girişimi

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun