9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Otopark Yönetmeliği Ertelendi Ama Sorunlar Bitmedi

Sektör ilgilileri otopark yönetmeliğinin çok önemli olduğunu tüm tarafların bulunacağı “Otopark Çalıştayı” yapılarak yeni bir yönetmeliğin çıkarılması görüşünde...

Otopark Yönetmeliği Ertelendi Ama Sorunlar Bitmedi

Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe gireceği bildirilen yeni otopark yönetmeliği, yeni düzenlemeyle birlikte 1 Ocak 2019’a ertelendi.
Her dairenin bir otoparka sahip olmasının zorunluğu 6 ay ertelendi. Yani sorunlar da ertelenmiş oldu.
Sektör ilgilileri otopark yönetmeliğinin çok önemli olduğunu tüm tarafların bulunacağı “Otopark Çalıştayı” yapılarak yeni bir yönetmeliğin çıkarılması görüşünde.
Otopark yönetmeliğinin Kentsel Dönüşüm yasasıyla da çeliştiğini ifade eden sektör yetkilileri, yönetmeliğin bu haliyle çıkması halinde, birçok küçük çaplı müteahhitler iş yapamaz duruma geleceğini vurguladı.
İzmir Ticaret  Odası, 67. İnşaat Yapım ve Onarım Komite Başkanı Barış Öncü, bu kararın ertelenmesini sağlayan grubun içinde olduğunu belirterek, “Bizim ertelenmesini istemekteki gayemiz yasanın tam olarak hazır olmadan yürürlüğe girmesiydi. Çok küçük parsellerde bile yani 100 m2- 150 m2 parsellerde bile otoparkı zorunlu kılınması yönetmeliği uygulanamaz hale getiriyor” dedi.
Bu yasanın lokasyona göre düzenlenmesi gerektiğini belirterek, Alsancak – Karşıyaka ile Menemen-Asarlık’ın otopark ihtiyacının aynı olmadığını ve küçük parselleri kapsamaması gerektiğini ifade etti. 6 ay sonrada eğer yasa bu şekilde çıkarsa ve düzenlenmezse küçük müteahhitlerin önünün tıkanacağını, İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı olan 7 bin küçük müteahhit olduğunu ve bunların çoğunun iş yapamayacağını dile getirdi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TAMAMEN ÖNÜNÜ TIKIYOR”

Her yerde yoğun bir çalışmayla devam eden kentsel dönüşümün bu yasadan etkileneceğini söyleyen  Öncü,  şu şekilde konuştu:
“Yapılmış olan kentsel dönüşüm yasasını otopark yönetmeliğiyle yok ediyorsunuz.  Kentsel dönüşümün tamamen önünü tıkıyor. Neredeyse %80’ini engelliyorsunuz. Ancak büyük parsellerde iş yaparsanız düzgün bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Küçük parsellerde iş yapan bir sürü arkadaşımız var ve biz geneli düşünmek zorundayız ve onu düşünerek hareket ettiğimiz için yasanın düzenlenerek ertelemesini talep ettik.”

“1 OCAK 2019’DA ORTALIK AYAĞA KALKACAK”

İzmir Ticaret Odası Mühendislik Grubu Meclis Üyesi Levent Bendeş, otopark yönetmeliğinin özünün doğru olduğunu ama uygulamada yanlışlar bulunduğuna dikkat çekerek, tüm tarafların bir araya geldiği bir “Otopark Çalıştayı” yapılması gerektiğini söyledi.

Bendeş, bu konu hakkındaki görüşlerini de şöyle dile getirdi:
“Başbakan’a teşekkürler bu kararı 1 ocak 2019’a erteledi. Ancak sorun giderilmedi. Ertelenmiş oldu. 1 Ocak 2019’da ortalık ayağa kalkacak. Çünkü otoparkın önce yerin altına yapmanız isteniyor. Uygun değilse ve bunu ispatlayabiliyorsanız, ilgili belediyede bunu kabul ediyorsa, yerin üzerine yapmanız isteniyor. Yani zemine bahçeye yapacaksınız. O da olmuyorsa belediyeye gidip bildireceksiniz. Eğer kabul edilirse, ruhsat alma şansınız şu; belediye size bir otopark yeri gösteriyor ve siz de oraya yapıyorsunuz. İzmir’in veya Türkiye’nin ilgili belediyelerinde otopark yeri olarak gösterebilecek resmi bir yer yok ya da çok az. Bu nedenle yönetmeliğin en sonunda, belediye yer gösterirse ruhsat alınır diyor. Peki gösteremezse ne olacak ruhsat alınamayacak. Bu da büyük bir kaos yaratacak.”

“OTOPARK ÇALIŞTAYI YAPILMALI"

Bodrum katına yapılan otoparkın konut yapım maliyetlerini yükselteceğini belirten Bendeş, bu maliyetlerin tabiki halka yansıyacağını ve ev almak isteyen kişileri zora sokacağını belirtti.
Otopark yönetmeliğinin kentsel dönüşümle çeliştiğini, zemin katta oturan insanların otopark yapımıyla katlarından olduklarını ve masrafların arttığını belirten Bendeş, “Oraya otopark yaptırıp zemin katı öldürürseniz o binalar kentsel dönüşüme girer mi? Hem riskli yapılarda oturmayın diyoruz hem de bu yönetmelikle kentsel dönüşümden vazgeçmeye devam ediyoruz” diye konuştu.
Ayrıca bodrum kat yapımının, deprem yönetmeliğince bir ceza kat sayısı olduğunu, iki yönetmeliği çıkaran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kendileriyle çeliştiğini dile getirerek “Buradan tüm yetkililere sesleniyorum. Bir araya gelelim. Bir otopark çalıştayı yapalım ve uygun bir karara varalım. Şehirlerin özelliklerine göre yeniden düzenleyelim. Bu yönetmeliğin özü doğru ama uygulama esnasında karşımıza çıkarılan sorunları doğru bulmuyoruz. Otopark yönetmelikleri her bölgeye göre değişebilir” dedi.

Nihal ÖZKEN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun