9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,57 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Otopark yönetmeliği, büyükşehir ve ilçe belediyelerini karşı karşıya getirecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan ve daha önce 7 kez ertelenen ‘Otopark Yönetmeliği’ yürürlüğe girdi. Bundan böyle bölge otoparkı bedelini toplama ve bu otoparkları yapma görevi ilçe belediyelerine verilecek. İlçe belediyelerinin, bugüne kadar büyükşehir belediyelerince toplanan otopark bedellerini talep edebileceklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, bu durumun gerginliğe sebep olabileceğini söyledi.

Otopark yönetmeliği, büyükşehir ve  ilçe belediyelerini karşı karşıya getirecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Otopark Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, her daire için en az 1 otopark zorunluluğu uygulamasında değişikliğe gidilerek, daire büyüklüklerine göre otopark zorunluluğu uygulaması getirildi. Yapılan değişiklikle 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılmasına karar verildi.

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, yönetmeliğin sektörü rahatlatan bir geçiş sağladığını belirtirken, beklenilen tarihten erken yayınlanmasının ise karışıklığa sebep olduğunu söyledi. Otopark yönetmeliğini hayata geçmesi gereken bir yönetmelik olarak bulduklarını ifade eden Bendeş, “1 Nisan tarihi itibariyle yeni yapılan başvuruların hepsi yeni otopark yönetmeliğine göre düzenlenecek. Eski başvurular, otopark yönetmeliğinden önce şartları sağladıysa eğer; 31 Aralık’a kadar onların da hakları var. 31 Aralık 2021’den itibaren artık tamamen yeni yönetmelik olarak hayatına devam edecek. Benim düşüncem; otopark yönetmeliği bu süre içerisinde test edilirken, bazı değişikler olacak. Çünkü yönetmelikte bazı sıkıntıların olduğunu görüyoruz. Bunlar hayata geçtikçe fark edilecek.  31 Aralık’ta belki bir kere daha değişerek hayatımıza girecek” dedi.

Sorumluluk artık ilçe belediyelerinde’

Büyükşehir belediyelerinin otopark bedeli almalarına rağmen bölge otoparkları inşa etmemeleri gerekçesiyle, yetki değişikliğine de gidilecek. Bundan böyle bölge otoparkı bedelini toplama ve bu otoparkları yapma görevi ilçe belediyelerine verilecek.

En önemli konulardan birinin de bu olduğunu vurgulayan Bendeş, “ Yönetmeliğin bir maddesinde; eğer ruhsat almak istiyorsanız ve otopark yeri ayıramıyorsanız, belediye size ruhsat alabilmeniz için otopark yeri göstermek zorunda’ deniyor. Eğer gösterilemiyorsa; o zaman size inşaat ruhsatını veremiyor. Bu demek oluyor ki planlarımızda işlenmiş otopark yeri olması lazım. Yönetmelikteki ikinci temel şart ise şu; ‘evet siz parayı verdiniz. Ruhsat almadan önce ilçe belediyeleri de kullanacağınız otopark yerini planda gösterdi.  Ruhsatı veriyor ama ilçe belediyelerine ‘bedeli alınan otoparkları en geç 3 yıl içinde yapacaksın’ diyor. Eğer ilgili ilçe belediyesi otopark olarak gösterdiği yeri yapıp bitirmediyse, yapı kullanımına vermemelidir diyor. 4 katlı bir bina düşünün, 8 ay içinde inşası bitmiş. 3 yıl boyunca belediyelerin oturma raporunu mu bekleyecek?  Buradaki sorumluluk kime ait olacak, buradaki mağduriyeti kim engelleyecek? En önemli sorunlardan biri ne yazık ki bu…” dedi

‘Bölgesel otopark sorunu da var’

Bugüne kadar  hiçbir büyükşehir belediyesinin toplanan otopark paralarının tamamını ‘otopark’ için kullanmadığını dile getiren İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, bu sebeple büyükşehirlerde bölgesel otoparkların çok az olduğunu ve sorunların artarak devam ettiğini söyledi…  Zaman içinde büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyelerin karşı karşıya kalacağının altını çizen Bendeş, şu ifadeleri kullandı: “Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi otopark paralarını topladı. Şimdi otopark yapma görevi büyükşehir belediyeleri üzerinden alındı, ilçe belediyelere verildi. İlçe belediyeleri de şu soruyu soruyorlar: “Tamam biz yapacağız ama bugüne kadar toplanan paralar ne olacak? Bu paraları bize büyükşehir belediyesinin geri vermesi lazım. Peki büyükşehir belediyesi geri verebilir mi? Bunlar hep soru işareti. Dolayısıyla büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında bir çeşit otopark tartışması zaman içinde değişik şekiller alarak ortaya çıkacaktır.”

‘Daire ve otopark ayrı satılmalı’

İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, daire ve otopark mülkiyetinin vatandaşların tercihine sunulması ve ayrı satılması gerektiğini ifade etti. Otopark sorununun inşaatçıların doğrudan sorunu olmadığını, araç alanların sorunu olduğunu söyleyen Bendeş, “Ben arabamı aldım, aldığım andan itibaren şehri otopark sorunu ile karşı karşıya bırakmış oluyorum. Dolayısıyla arabayı satın alırken otopark sorununun çözümü o anda yapılmış olması lazım. Fakat biz arabayı aldığımızda sorunu çözmek yerine, inşaatı aldığımızda otopark sorununu çözmeye çalışıyoruz. Her daire alan araba sahibi olmak zorunda değil. Vatandaş araba sahibi değil ama otoparklı daire almak zorunda kalıyor. Aracı olmayan, araç alacak gücü olmayan, yaşlı olan ya da ehliyeti olmayıp araç kullanmayan ve dolayısıyla binada otoparkla hiç işi olmayan insanlar da var. Bu nedenle o kişilere otoparkı da satma zorlaması ortadan kalkmalı. Bir daire 100 bin liraysa, otopark istiyorsa 120 bin lira olarak satılmalı. Bu sayede otopark kullanmayan kişi de daire için fazla ücret ödemekten kurtulur. Dolayısıyla benim fikrim, daire ve istenilmesi halinde otopark mülkiyetinin vatandaşlara ayrı ayrı sunulması ve satılması yönünde.  Genel felsefe şu; aracın varsa otopark sorunun var. Dairen var ise otopark sorunun yok. Ama bunu yetkililere anlatabilir miyiz zaman içersisinde göreceğiz” diye konuştu.

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba

Minerals Development Oman'dan yeni proje girişimi

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun