9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Müteahhitler arsa üretilmesini istiyor!

İzmirli inşaat sektörü temsilcileri, sorunlarını online toplantıda milletvekili Necip Nasır’a iletti. Nasır, İzmir’de arsa üretilmediği için müteahhitlerin büyüme imkanı bulamadığını ve sınıflandırma yapılırken alt sınıflarda kaldığını söyledi.

Müteahhitler arsa üretilmesini istiyor!

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) ve İzmir Ticaret Odası’nın düzenlediği zoom toplantısına inşaat sektörünün temsilcileri katıldı. Müteahhitler, sınıflandırma ile ilgili yaşadıkları sorunları Necip Nasır’a iletti.

Necip Nasır; Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de katılacağını ve sorunları burada görüşeceklerini söyledi.

SORUNLARIMIZIN İVEDİYLE ÇÖZÜMÜ İÇİN VEKİLİMİZDEN DESTEK İSTEDİK

Müteahhitlerin Sınıflandırılması Yönetmeliği, Yapı Denetim kanunu ile kentsel dönüşüm ve deprem gerçeği konularının görüşüldüğü toplantının açılış konuşmasını yapan MÜFED başkanı ve İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman, “Müteahhitlerin sınıflandırılması ile ilgili daha önce görüşmeler yaptık. Sorunlarımızın ivediyle çözülmesi için vekilimizden destek istedik. O da bizi kırmayıp toplantımıza katıldı. Vekilimiz sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi bakanlığa sunacak” dedi.

UYGULANMASI ZOR KANUNLAR VE YÖNETMELİKLER DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Müteahhitlerin sorunlarını dinleyerek rapor haline getiren Necip Nasır, “Müteahhitlerin sınıflandırılması yönetmeliğinde sıkıntılar olduğu için meslektaşlarımızdan sorunlarını bildirmesini istedik. sorunlarınızı ilk önce bana anlatın ki ben de sorunları bakanlığa doğru ileteyim düşüncesiyle bu toplantı gerçekleştiriyoruz. Ankara’daki konfederasyonumuzla da bir toplantı yaptık. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda bakanlık temsilcilerinin de katılacağı bir toplantı gerçekleştireceğiz. Biz sorunlarınızı çözmek için meclisteyiz. Sahadaki sorunlar doğru anlatılıp çözüm sunulabilirse bakanlıklarımız kanunlarda değişiklik yapabiliyor. Uygulanması zor olan kanun ve yönetmelikler varsa bunlar çözülebilir” dedi

İZMİRDE ARSA ÜRETİLMEDİĞİ İÇİN MÜTEAHHİTLER BÜYÜME FIRSATI BULAMADI

Küçük parsellerin çok olmasından dolayı Müteahhitlerin Sınıflandırılması yönetmeliğinden en çok İzmir’in olumsuz etkilendiğini belirten Nasır, “Müteahhitlerin sınıflandırılması ile ilgili Müteahhitler Federasyonu ve İzmir Ticaret Odası ve İMKON’dan gelen 8-10 maddelik bir talep var. İzmir’de arsa üretilemediği için meslektaşlarımızın büyüme imkanı olmadı. Bu yüzden uzun süredir iş yapan arkadaşımız en alt sınıftan başlıyor”dedi.

5 MADDEDE MÜTEAHHİTLERİN TALEPLERİ

1- Sınıflandırmada tecrübesiz firmalar H sınıfından başlatılıyor. Yönetmelikten 5-10-15 yıldır iş yapan müteahhitler otomatik olarak G sınıfından başlatılmalı.

2- Asgari teknik işgücü MYKY asgari iş gücü ve asgari iş hacmi  Miktarı (CİRO) kriterlerinin kamu ihalelerindeki şartnamelerindeki şekle uygun hale getirilmesi.

3- Müteahhitlerin sınıflandırma süreleri 5 yıl ile kısıtlanmamalı

4- Yapı müteahhitlerinden her iş için ayrı ayrı proje (ruhsat) özelinde iş miktarının yüzde 6 oranında teminat mektubu alınması

5- İnşaat sektöründe çalışan iş gücünün mesleki yeterlilik belgesini edinmesini teşvik etmek adına işçi SGK girişlerinde mesleki yeterlilik belgesi vb. istenmesi

KAT KARŞILIĞI İNŞAATLARDA YÜZDE 90 TALEBİ

Kat karşılığı inşaat işlerinde müteahhitlerin tüm inşaatı tamamladığını ve tüm riski aldığını belirten müteahhitler kat karşılığı inşaatlarda da hesaplama yaparken inşaat alanının tamamını değerlendirmesini talep etti. Kat karşılığı sözleşmelerde yüzde 60’tan yüzde 75’e çıktığını belirten Necip Nasır İMKON’un bu oranın yüzde 90’a çıkarılmasını talep ettiğini bu talebi bakanlığa ileteceklerini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun