9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,54 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Küresel salgında ikinci dalga endişesi endeks artış hızını etkiledi

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ekim 2020 sonuçlarına göre, son 5 ay boyunca önemli bir toparlanma gösteren endeksteki artış ivme kaybetmeye başladı. Faaliyetlerde hızlı tempo ekim ayında da korundu ancak güven ve beklenti endeksleri 5 ay sonra yeniden düşüş gösterdi. Covid-19 salgınının ikinci dalgası ve buna bağlı olarak yurtiçi ve yurtdışı siparişlerde görülen zayıflama güven ve beklentilerde düşüşe yol açtı...

Küresel salgında ikinci dalga endişesi endeks artış hızını etkiledi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ekim 2020 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: Bileşik Endeks 5 ay üst üste artış içinde oldu ve ekim ayında 0,17 puan artarak 74,51 puana yükseldi. Ekim ayında da yükseliş gösteren endeksin artış hızı ise önemli ölçüde yavaşladı ve toparlanma ivme kaybetmeye başladı. Faaliyetlerde görülen büyüme Bileşik Endeks’i destekledi. Ancak Güven ve Beklenti Endeksleri 5 ay sonra yeniden geriledi.

Faaliyetler ekim ayında da önemli ölçüde arttı

İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler ekim ayında da önemli ölçüde arttı. İnşaat sektöründe kullanılan kredi olanaklarının desteklediği mevcut işlerdeki artış ile inşaat malzemeleri iç talebindeki hızlı genişleme ekim ayında da devam etti. Faaliyet Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 3,1 puan daha yükseldi. Yaz aylarında faaliyetlerde görülen sıçrama sonbahar aylarında da devam ediyor. Böylece faaliyetler seviyesi salgın öncesi dönemin oldukça üzerine çıktı.

Yurtiçi satışlarda ekim ayında önemli ölçüde artış yaşandı. Pazardan siparişlerin artmasıyla ihracatta da yüksek bir artış gerçekleşti. Üretimde de kuvvetli bir artışın yaşandığı ekim ayında cirolar; iç satışlar ve ihracattaki artışlara bağlı olarak önemli bir sıçrama gösterdi. Yurtdışı ihracat fiyatlarında da ciddi bir artış yaşandı.

İnşaat sektöründe mevcut işlerdeki yüksek tempo inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde de önemli bir ivme yarattı. Alıcıların Covid-19 salgınının ikinci dalgası endişesi ile hızlandırdığı ihracat siparişleri de faaliyetlere katkı sağladı. Faaliyetlerdeki ivmenin kasım ayı ortasından itibaren yavaşlaması bekleniyor.

Güven Endeksi 5 ay sonra geriledi

Güven Endeksi ekim ayında sınırlı ölçüde geriledi ve birçok alt endekste düşüşler gerçekleşti. Faaliyetlerde görülen önemli yükselişlere karşın Güven Endeksi’ndeki temkinli artış eğilimi ekim ayında gerileme olarak yön değiştirdi. Bu gerilemede dünya genelinde ve Türkiye’de Covid-19 salgınında yaşananlar ile sertleşen ikinci dalga endişeleri etkili oldu. Ekim ayında bir önceki aya göre 0,60 puan gerileyen Güven Endeksi 5 ay sonra yeniden düşüş gösterdi. Güven Endeksi’nin kırılgan kalmaya devam ettiği görüldü.

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde sınırlı bir düşüş yaşandı. İnşaat sektöründe güven geriledi. İnşaat malzemeleri sanayisine güven de sınırlı ölçüde düştü. Yurtiçi pazarlarda güven ekim ayında hemen hemen aynı kaldı. İhracat pazarlarına olan güven artışı da ekim ayında yavaşladı.

Beklenti Endeksi yeni siparişlerdeki zayıflama ile geriledi

Beklenti Endeksi’nde 5 aydır yaşanan artış ekim ayında gerilemeye döndü. Faaliyetlerdeki önemli artışa rağmen beklentilerde sınırlı da olsa bozulma yaşandı. Beklenti Endeksi bir önceki aya göre 1 puan düştü. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı bir düşüş yaşandı. Önümüzdeki 3 aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri 5 ayın ardından ilk kez düşüş gösterdi. Önümüzdeki 3 aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ekim ayında da arttı. Ancak artış hızı önceki aylara göre önemli ölçüde yavaşladı. Önümüzdeki 3 ayın üretim beklentisi ekim ayında geriledi. Alınan siparişlerdeki düşüşe bağlı olarak üretim beklentileri de zayıfladı. Beklentilerde de temel belirleyici etken Covid-19 salgınındaki gelişmeler oldu. Aynı zamanda mevsimsellik ile faaliyetlerin yavaşlayacağı bir döneme giriliyor. Covid-19 salgınının ikinci dalgası nedeniyle önümüzdeki 4-5 ayın zorlu geçeceği öngörülüyor. Türkiye’nin finansal kırılganlıkları ile jeopolitik gerginlikler de beklentileri sınırlamaya devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun