9.679,80 TRY BIST 100 BIST 100
34,51 EUR EUR EUR
32,39 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,62 TRY Faiz Faiz
90,66 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,75 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,35 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
111,64 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,18 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Konutta stoklar tükendi, yeni projeler yolda!

Haziran ve temmuz aylarında uygulanan düşük faizli konut kredi kampanyasının etkisiyle ilk 8 ayda stoklar eridi. Azalan stoklar müteahhitlere yeni projelere başlama imkanı tanıdı...

Konutta stoklar tükendi, yeni projeler yolda!

Konut sektöründe 2019'da 850 bin adet olan reel stok oranı bu yılın ağustos ayında 598 bine geriledi. Haziran ve temmuz aylarında uygulanan düşük faizli konut kredi kampanyasının etkisiyle ilk 8 ayda stoklar eridi. Azalan stoklar müteahhitlere yeni projelere başlama imkanı tanıdı.

Kampanyanın bitmesiyle birlikte ağustos ayından itibaren satışlar azalsa da şirketler planlarını değiştirmedi. Bir kısmı bu yıl içinde yeni projelere start verirken, önemli bir kısmı gelecek yılın başından itibaren yeni proje için düğmeye basacak.

AĞAOĞLU BODRUM PROJESİ BAŞLIYOR

Yeni proje planını sürdüren Ağaoğlu İstanbul'da 2017'de başladığı ve 2021 yılında teslim edeceği Çekmeköy Park projesinden sonra Bodrum'da yeni projeye başlama kararı aldı. Yapılan son kampanya ile birlikte sektörde stokların artık yönetilebilir düzeye indiğini söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı, Bodrum'da kurulacak yeni projelerinin 10 bin dönüm üzerine faz faz yapılacağını açıkladı. Rahvalı, "Satışa çıktığımızda reklamsız satacağımız 900 müşterimiz bizi bekliyor” dedi.

BABACAN HOLDİNG'TEN BEYLİKDÜZÜ'NE 2 PROJE

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da ellerindeki stokların kampanya ile birlikte azaldığını söyledi. Bu yıl ellerindeki projelerden birini teslim ettiklerini, 800 konutluk Port Royal projesini ise bu yıl bitmeden teslim edeceklerini aktaran Babacan, bu dönemde yapılan yeni projelerin azalmasından dolayı da 2021'de iki projeye başlayacaklarını belirtti. Babacan, “Ekonomik gelişmeler nedeniyle 1 yıl ötelediğimiz projelerimizden ilkine Beylikdüzü Kavaklı bölgesinde start vereceğiz. 60 dönümlük arazi üzerinde 250 konut yapacağız. Şimdi bu proje için hazırlanıyoruz. Bu projenin peşinden ise yine Beylikdüzü E-5 üzerinde 1000 konutluk bir proje çalışmamız olacak” diye konuştu.

ANT YAPI'DAN 500 KONUTLUK 3 YENİ PROJE

Ant Yapı, 2021'de biri Bodrum diğer ikisi İstanbul'da olmak toplam 500 konutlu 3 yeni projeye başlayacak. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, Bodrum'da yapımına başladıkları Anthaven projesinin ilk etabını tamamladıklarını, 2021'nin başından itibaren projenin 300 konuttan oluşan ikinci etabına başlayacaklarını kaydederek, “Ayrıca İstanbul Beylerbeyi'nde bulunan arsalarımızı değerlendirme kararı aldık. Gelecek yıl başlayacağımız bu projede 200 konut olacak. Böylece 3 projede 500 konuta başlamış olacağız” açıklamasını yaptı.

1 MİLYON TL ÜSTÜ PROJELERDE STOK KALDI

Mehmet Okay, 0.64 faizli kampanyada A ve B sınıfı marka projelerde kredi tutarının 700 bin TL sınırında tutulması nedeniyle stokların yeterince erimediğini kaydetti. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da, haziran ayında başlayan ve iki boyunca devam eden kampanya ile birlikte sektörde geçen yıl 850 bin olan reel stok oranlarının bu yıl ilk 8 ayda yüzde 30 eriyerek 598 bin adetler seviyesine geldiğini söyledi. Yeni ruhsatların azalması ve yılın kalanında satışların devam etmesinden dolayı yılsonunda stoklarda erime oranının yüzde 40 ila 50 bandına gelebileceğini söyleyen Maya, sektörde stokların önemli bir bölümünün 1 milyon TL üstü konutlarda kaldığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hadeed ve Al Rajhi çelik şirketlerinin birleşmesine ilişkin yeşil ışık yandı

16 Nisan 2024 Salı

Türk inşaat devi iflas etti!

16 Nisan 2024 Salı

Enter Steel tesisi üretim kapasitesini artırıyor

15 Nisan 2024 Pazartesi

Thyssenkrupp çelik üretimini azaltıyor

15 Nisan 2024 Pazartesi

Çukurova İstif, İzmir’de elektrikli araç üretecek

15 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun