9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kentsel dönüşüm projelerinde imar artışı verilecek mi?

İzmir Ticaret Odasının Meclis Toplantısı'na video konferans yöntemiyle katılan Kurum, sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu...

Kentsel dönüşüm projelerinde imar artışı verilecek mi?

İzmir Ticaret Odasının Meclis Toplantısı'na video konferans yöntemiyle katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin ilk anlarından son enkaz kaldırılana kadar geçen süre boyunca İzmir'de yaraları sarmak için istişare halinde hep birlikte çalıştıklarını belirterek, İzmir'de kaldıkları 15 günlük süreçte, İzmir Ticaret Odası, Sanayi Odası, borsası, esnaf ve sanatkar temsilcileriyle bir araya geldiklerini ve İzmir depremi özelinde kentin geleceğini istişare ettiklerini hatırlattı.

Hem İzmir'de hem burada yaptıkları istişareler ve aldıkları kararlarla öncelikle birlikte depremzedelerin yaralarını saracaklarını dile getiren Kurum, ardından kenti ihracatıyla, kalkınmasıyla, şehirciliğiyle daha güçlü, daha müreffeh bir İzmir yapmak için birlikte var güçleriyle çalışacaklarını söyledi.

Depremden hemen sonra hasar tespit çalışmalarını 10 gün içerisinde tamamlayıp, yıkılan binaların bulunduğu 7 ayrı bölgede yerinde dönüşüm çalışmalarını hızlıca başlattıklarını dile getiren Kurum, şu bilgileri verdi:

"Bu alanlarda toplamda 1648 bağımsız bölümü, bunların 1452'si konut, 196'sı dükkan olmak üzere yerinde, 7 proje bölgesinde inşa ediyoruz. Yine Bayraklı'da 3 milyon 800 bin metrekare büyüklüğündeki rezerv yapı alanımızda ilk etapta yapacağımız 3 bin konut için çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. Toplamda bugün itibarıyla 5 bin konutumuzun projelerini hazırladık. 4 gün önce gerçekleştirdiğimiz son İzmir ziyaretimizde mahalle sakinleriyle bir araya gelerek paylaştık. Yapacağımız tüm konutlar, zemin artı 4-5 katı geçmeyen, bölge mimarisine uygun, sağlıklı her türlü sosyal donatısı olan ve afetlere karşı dayanıklı yeni yaşam alanları olacak. Örnek bir şehircilik anlayışıyla projelerini hazırladığımız bu alanlar, kültürel ve sosyal alanlar, yeşil alanlar, okul, camisiyle sosyal donatılarıyla tamamlayıp İzmirli kardeşlerimize teslim etmiş olacağız."

 "Birlikten İzmir Doğar" kampanyası

Bakan Kurum, İzmir Ticaret Odasının İzmir depreminden sonra takdire şayan bir dayanışma örneği gösterdiğine işaret ederek, "Ailelerini kaybeden depremzede vatandaşlarımız ev sahibi olmaları için 'Birlikten İzmir Doğar' kampanyasını başlattınız. Ben bu anlamda İZTO Yönetim Kurulu Başkanımız Mahmut Özgener'e, tüm başkanlarımıza, diğer odaların başkanlarına, meclis üyelerimize göstermiş olduğunuz bu dayanışmadan dolayı teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bakan Kurum toplantı sonrasında soruları yanıtladı.

Binalar sahiplerine teslim edildikten sonra kontrol edilecek mi?

Binalarda oturanlar tarafından taşıyıcı sistemlere zarar verilebiliyor. Binaların 5 yıllık periyotlar halinde denetlenmesi için çalışmalarımız var. Bina Kimlik Sistemi veya başka bir sistemle kontrol etmeyi hedefliyoruz.

İzmir’in imar Yönetmeliği Ne Zaman Onaylanacak?

İzmir’in imar yönetmeliğinin onaylanması için arkadaşlarımız çalışıyor. İnşallah en yakın zamanda yönetmeliği onaylayacağız.

İşlemlerin Dijital Ortama Taşınması İle İlgili Çalışmalar

Her şeyi dijital ortamda yapmak istiyoruz. Coğrafi Sistemler Genel Müdürlüğü ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz ruhsattaki imzaların sayısını da azaltacak çalışmaları yapıyor. En kısa zamanda yürürlüğe koyacağız.

Otopark Yönetmeliği Uzatılacak mı?

Otopark yönetmeliği ile ilgili kanun çalışmamız var. Otopark yapılması için ilçe belediyelere yetki vereceğiz. Otopark sorununu parselinde çözemeyen müteahhitler bölge otoparkları ile çözecek. Otopark yönetmeliği ile ilgili yeni düzenlemeyi ocak ayına yetiştirmeyi planlıyoruz. Yetişmezse de sonraki aylarda yürürlüğe girecek.

Kentsel Dönüşüm Projelerinde İmar Artışı Verilecek mi?

Ada bazında yapılacak kentsel dönüşüm projelerinde imar artışı verilebilir. Az katlı binalarda da bazı çözümler bulabiliriz. Ama vatandaş şunu istiyor. 120 metrekarelik evimi vereyim 120 metrekarelik yeni bir evimi alayım diyor. Bu süreçte kira yardımı ve taşınma yardımı alırsam evimi dönüşüme verebilirim diyor. Bu yüzden kentsel dönüşüm istediğimiz seviyede ilerlemiyor. İzmir’deki projelerimize destek olmaya hazırız. Herkes bir köşesinden tutarsa İzmir’i dönüştürebiliriz.

Yapı Denetim Şirketlerinin İlçelere Göre Belirlenmesi

İlçe bazında belirlediğimiz zaman Yapı Denetim firmalarının başka ilçelere taşınması söz konusu olabiliyor. Mevcut sistemin daha adaletli olduğunu düşünüyoruz. Yapı denetim çok önemli. Tarafsız bir tutum sergilemek zorunda. Bunu sağlamak için uğraşıyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun