9.679,80 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,51 EUR EUR EUR
32,39 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,62 TRY Faiz Faiz
90,66 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,75 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,35 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
111,64 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,18 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İzmir'deki Yatık Binalarda İlk Yıkım Başladı

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı semtindeki 'yatık binalar' olarak bilinen ve İzmir Valiliği'nin kararıyla tahliye edilen 13 apartmandan ilkinin yıkımına bugün başlandı...

İzmir'deki Yatık Binalarda İlk Yıkım Başladı

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı semtindeki 'yatık binalar' olarak bilinen ve İzmir Valiliği'nin kararıyla tahliye edilen 13 apartmandan ilkinin yıkımına bugün başlandı. Boşaltılan ilk binalardan biri olan ve 'riskli yapı' tespiti onaylanan apartmanın yıkımının birkaç gün içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

Karşıyaka'nın Cemal Gürsel Caddesinde, dolgu zemine inşa edildiği için zaman içerisinde eğilen ve yaklaşık 40 yıldır bu şekilde duran 13 binanın tehlike oluşturması İzmir Valiliğini harekete geçirdi.

Altlarında çeşitli dükkanların da bulunduğu Bostanlının bu en merkezi yerlerindeki dükkanlar ve onlarca dairenin bulunduğu apartmanlar için valilik, geçen ekim ayında, AFAD'ın 2017de hazırladığı Depreme Dayanıklılık Raporuna istinaden tahliye kararı verdi. Karar, Karşıyaka Belediyesine tebliğ edilerek binaların hızla boşaltılması istendi.

Bunun üzerine Karşıyaka Belediyesi, mülk sakinlerinin kira yardımı gibi çeşitli sosyal haklardan yararlanabilmesi adına, binaların 6306 sayılı kanuna göre riskli yapı tespitinin yapılması için girişimlerde bulundu.

Gelinen noktada konutlar ve iş yerleri büyük ölçüde tahliye edildi. Boşaltılan ilk binalardan biri olan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı tespiti onaylanan bir apartmanın yıkımına Belediye ekipleri tarafından bugün başlandı.

Yıkımın bir kaç gün içerisinde tamamlanacağı bildirildi. Cemal Gürsel Caddesi 1359 ada üzerindeki diğer ilgili diğer binaların ise yasa çerçevesindeki işlemlerinin sürdürüldüğü kaydedildi.

İş makineleriyle Cemal Gürsel Caddesi üzerine gelen ekipler, çevrede güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından yıkım işlemlerine başladı. Yıkımdan kaynaklanan tozları önlemek için, adrese su tankerleri de sevk edildi. Ekiplerin bölgedeki çalışması devam ederken, apartman sakinleri de sürecin nasıl işleyeceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Yıkım çalışması hakkında Karşıyaka Belediyesinden yapılan açıklamada, Ekiplerimizce yapılan incelemede, ilgili binanın maliklerince tahliye edildiği ancak zemin kat kolonlarının beton pas paylarının patladığı, kolon sarmal ve boyuna donatılarının zarar gördüğü, yapının yıkılacak derecede tehlikeli hale geldiği, çevre sağlığı can ve mal güvenliği açısından risk teşkil ettiği belirlendi. Bunun üzerine Belediye Encümen Kararı ile taşınmazın ilgili kanun çerçevesinde yıkımına karar verildi. Yıkım işlemleri, birkaç gün içerisinde tamamlanacak. Diğer apartmanlarla ilgili çalışmalar ise devam ediyor denildi.

Su şişesini tere koyduğumuzda yuvarlanıyordu?

Sakinlerden Furkan Arslan, Evlerimizi terk edeli 3-4 ay kadar oluyor. Evlerimiz oldukça yamuktu, yıllardır oturuyorduk ama yıkılması gerektiği söylendi. Doğrusu, evdeki eğiklik derecesi baya fazlaydı, su şişesini yere koyduğumuzda hızlıca yuvarlanıyordu. Top bıraktığımızda da salondan lavaboya kadar kendi kendine gidiyordu dedi.

Apartman sakinlerinden Yılmaz Yalman ise, Bize burada hayati tehlike var dediler belediyeden ve valilikten. Bize çıkın dediler biz de çıktık. 3 ay oldu çıkalı. Bizim hayati tehlikemiz evet vardı, ama 6.1 büyüklüğünde depremi gördük ve dolap kapaklarımız dahi açılmadı. Artık önümüzdeki süreçte neler yaşanacak bilmiyoruz, ne zaman yeniden yapılır bilmiyoruz. Herkes bir ev buldu ve aceleyle yerleşti. Bize ne olacak, bunun söylenmesini istiyoruz ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Karşıyaka Belediyesi tarafından 1359 ada ile ilgili geçen ocak ayında hazırlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen İmar Planı değişikliği için de onay bekleniyor. Büyükşehir onayının ardından planın yürürlüğe girecek ve binaların yeniden inşa edilmesi için sürecin başlayacağı belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Enter Steel tesisi üretim kapasitesini artırıyor

15 Nisan 2024 Pazartesi

Thyssenkrupp çelik üretimini azaltıyor

15 Nisan 2024 Pazartesi

Çukurova İstif, İzmir’de elektrikli araç üretecek

15 Nisan 2024 Pazartesi

OMK, 2024 yılının ilk döneminde 20,7 bin ton boru ürünleri ihraç etti

9 Nisan 2024 Salı

JSC Uzmetkombinat üretim kapasitesini genişletmeyi planlıyor

8 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun