9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İnşaatın Karbon Ayak İzi

''Yeşil İnşaat Hareketi” son zamanlarda giderek artan popülerliği ve çevre dostu olması ile büyük ilgi görmeye devam ediyor. Tüm detaylar www.insaatnoktasi.com haberimizde...

İnşaatın Karbon Ayak İzi

Binaların karbon ayak izi ile ilgili on yıllardır süren endişeler üzerine “Yeşil İnşaat Hareketi”, kullanımlarına, binadaki insanların ısı ve iklimlendirme, elektrik ve doğal gaz kullanarak ürettiği emisyonlara odaklanmıştır. Son zamanlarda, dünya iklim değişikliğinin herkesi etkileme potansiyelinin daha fazla farkına varılmasıyla, inşaatın diğer yönleri de gündeme getiriliyor.

Isıtma ve soğutma ile başlayarak binaların kullanımı uzun zamandır inşa edilen çevrede en büyük emisyon üreticisi olmuştur ve bu nedenle enerji verimliliğine yatırımlar yapılmıştır. Bina kullanımdayken üretilen emisyonlar azaltılabilmektedir, ancak inşaat ve inşaat malzemelerine bağlı emisyonlar büyük ölçüde aynı kalmaktadır. Uzman tahminlerine göre yakın gelecekte malzemeler, yeni bir binanın emisyonlarının yarısını oluşturacak.

İnşaat ve inşaat malzemelerinin karbondioksit emisyonları ölçülebilir ve etkileri belirlenebilir, ancak bu sadece alıcı, planlayıcı veya üretici tarafından yapılamaz. Sektörün oyuncularının koordinasyonu, inşaat malzemelerinin emisyonlarının tam olarak ne olduğunu ve bunların nasıl azaltılabileceğini belirlemek, Avrupa’da emisyonların azaltılmasında lider olan Finlandiya'nın şu anda üzerinde çalıştığı yöndür.

Mevcut çözümler olduğu açıktır, ancak genel olarak en iyi etkiye sahip olanların belirlenmesi gerekir. Finlandiya’nın hedefi, tasarımdan inşaat ve yerleşme aşamasına kadar karbon nötr ve sağlıklı bir yapıdır. En iyi senaryoda, ömrü boyunca bir bina yaydığından daha fazla karbon bile hapsedebilir.

Mart 2020'de, Finlandiyalı kuruluşlar VTT Research ve Tampere Üniversitesi, Business Finland tarafından finanse edilen Build4Clima projesini başlattı. Proje, kooperatif ağı aracılığıyla karbonsuz bir inşaat ekosistemi kurmayı ve sektörün bu amaca ulaşmak için vizyonunu ve yol haritasını tanımlamayı hedefliyor. İşbirliğinin mümkün olan en iyi sonuçları üretmesini sağlamak için inşaat şirketlerini, mimarları, inşaat planlama firmalarını ve inşaat malzemeleri ve bileşenleri üreticilerini dahil etmeyi umuyorlar.

Finlandiya, 2035 yılına kadar karbon nötr olma hedefi belirledi ve Avrupa'nın geri kalanı da bu hedefleri yakından takip ediyor. Diğer şeylerin yanı sıra, bu hedefe ulaşmak yeni binaların çoğunlukla karbon nötr olmasını gerektirir. Binalar, inşaat, yapı malzemeleri ve binaların kullanımı söz konusu olduğunda dünyanın karbondioksit emisyonlarının %40'ını üretmektedir.

Yaşam döngüsü değerlendirmesinde koordinasyon ve uzmanlığın yanı sıra VTT, inşaat malzemeleri, üretim yöntemleri ve sağlıklı yaşam konularında da ekosisteme uzmanlık getiriyor. Yeni ahşap bazlı inşaat malzemeleri, karbon nötr ve sağlıklı bir binada yeni bir öneme sahip konuma gelebilir.

Geliştirme konuları arasında çelik ve beton gibi emisyon kaynakları olarak bilinen diğer yaygın malzemeler de bulunur. Örneğin, VTT’nin laboratuvarı, emisyon kaynağından karbon depolama çözümüne kadar kurudukça karbondioksiti hapseden betonu başarıyla üretti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun