9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İnşaat Ürünleri Stoğu İçin Karadağ Fırsatı!

Karadağ’a kayıtlı Türk firma sayısı 2 bin 640’a ulaştı. Araplar, Çinliler ve Rusların yeni ilgi alanı olan ülkede Türk işinsanları için de fırsat var. İnşaat ürünleri sektörünün stokunu Karadağ’daki projeler eritebilir...

İnşaat Ürünleri Stoğu İçin Karadağ Fırsatı!

Avrupa Birliği vatandaşlarının ardından Araplar başta olmak üzere Çin ve Rus vatandaşlarının da Karadağ ile ilgilenmeye başladığına dikkat çeken Karadağ Türk İşadamları Derneği (KATİAD) Başkanı Necmi Saykun, “Türk işadamlarının Karadağ’da avantajları var. Bu avantajı kullanabilmeli. Karadağ, ülkemizdeki durgunluk nedeniyle, stoklardaki ürünlerin değerlendirilebileceği bir pazar. Bu fırsatı değerlendirebiliriz” dedi.

Dünya gazetesinden Ferit Parlak'ın haberine göre; Türkler'in Karadağ’daki yatırımları ile ilgili bilgiler de veren Saykun, Karadağ’da kayıtlı Türk firma sayısının 2 bin 640’a ulaştığını belirterek, bunun 400’e yakınının faal durumda olduğunu belirtti.

Budva’nın en büyük yatırımına malzeme Türkiye’den

Türk şirketlerin de büyük projeler yapmaya başladığının altını çizen Saykun, şunları söyledi: “Örneğin Anatolia Montenegro ve Lion Costruction ortaklığıyla yapılacak Budva Panorama Projesi, Budva’nın en büyük gayrimenkul projesi olacak. Budva şehir merkezinde 31 bin 500 metrekare alana yapılacak olan proje ülkede bir ilk olacak. Sosyal tesis ve konutlardan oluşacak olan projede konutlar otel olarak kullanılabilecekken, satışı ve kiralaması da yapılabilecek. 300 milyon TL yatırım maliyeti olacak projede inşaat bu yılın Ekim ayında başlayacak. Karadağ’da inşaat sezonu kış ayları olarak planlandığı için, 5 yıl içerisinde bitirilmesi hedefl eniyor.”

Güvenç: İnşaat malzemeleri Türkiye’den gelecek

İnşaatlarda kullanılan malzemelerde Türk ürünlerinin payının arttığına değinen KATİAD Başkan Yardımcısı ve Anatolia Montenegro Genel Müdürü İsmail Oğuz Güvenç ise “Aynı örnekten yani Budva Panorama Projesi’nden yola çıkarsak, yapımında kullanılacak malların yüzde 80’i Türkiye’den getirilecek. Projenin tamamlanmasıyla aynı anda Kuveyt, Belgrad, İngiltere, Türkiye ve Sırbistan’da satışına başlanacak. Projedeki bütün çatılar yeşil çatı olarak yapılırken, güneş enerji sistemleri de kullanılacak. Bu teknolojik ürünler de Türkiye’den getirilecek” şeklinde konuştu. Karadağ’a gelmek isteyen yabancıların da Türk ortaklarla çalışmak istediğine vurgu yapan Güvenç, “Yine Budva Ponorama Projesi’nde, Kuveytliler bir altın merkezi kurmayı planlıyor. Görüşmeler devam ediyor. Bu merkez kuyumcuların toptan alışveriş yapabileceği bir merkez olacak. İşletmeciliğini Kuveytli firmalar yapacak. Firma bu projelerle Türkiye’ye döviz kazandırırken, hali hazırda var olan işlerinin AB’de ki devamlılığını sağlayacak” dedi.

Kalyoncu: Yapı merkezi zinciri oluşturacağız

KATİAD Başkan Yardımcısı ve Lion Construction Direktörü Salih Emin Kalyoncu ise, “İç piyasadaki yavaşlama sonucunda inşaat malzemelerinde stok biriktirdik. Bunları eritmek ve dövize çevirmek için yabancı ülkelerde araştırma ve girişimlerimiz oldu. İlginin arttığı Karadağ’da yatırım kararı aldık. Burada bir yapı merkezi zinciri oluşturacağız. İlk mağazalarımızı açtık. Yabancı firmalarla çalışmaya da başladık. Türk ürünleri pazarlıyoruz. Zincirin tamamında da Türk ürünleri satılacak. Sonrasında da o coğrafyadaki ülkelerde de yatırımlarımız olacak” dedi. Karadağ’da sadece üst yapı değil altyapı inşaatlarının da ağırlık kazanacağını dile getiren Kalyoncu, “5.4 milyar euroluk otoyol yapımının ilk etabına Çinliler başladı. 8-10 etap sürecek. Burada Türk firmalarının da şansı var. Havaalanları ve limanlar yenilecek. KATİAD olarak tüm fırsatların tamamını takip ediyoruz” diye konuştu.

Öztürk: Tarım ve gıda yatırımına başladık

KATİAD Üyesi Senem Öztürk ise Karadağ’ı yenilikçi ve geleceği olan bir ülke olarak tanımlayarak, “2 yıl önce tatil yapmaya geldim. Çok beğendim. Yatırım için araştırma yaptım. Hukuk ve eğitim sistemiyle, sosyal yaşantısıyla, pazara yakınlığı ile tam bir yatırım ikliminin olduğunu farkettim. Tarım ve hayvancılık alanında 50 bin başlık tesisi devreye alacağız. İlk restoranı açtık. Bölge ülkeleri için de bir sıçrama tahtası olacak Karadağ” dedi.

Vatandaşlık konusunda dolandırıcılık…

Trend haline gelen ‘vatandaşlık’ konusundaki dolandırıcılık hikayeleri dikkat çekiyor. Konuyla ilgili KATİAD Başkanı Necmi Saykun, Karadağ vatandaşı yapma vaadiyle insanlardan yüksek miktarlarda paralar alındığını belirterek, “Karadağ çifte vatandaşlığı kaldırdı. Bu ülkede Karadağ vatandaşı olmak çok kolay değil. Kolay vatandaşlık dağıtan bir ülke değil” dedi.

T.C. Karadağ Büyükelçisi Songül Ozan ise iki ülkenin dış ticaret hacminin 90 milyon dolara çıktığını belirterek bunun 60 milyon dolardan fazlasının Türkiye’nin yaptığı ihracat olduğunu söyledi. Dolandırıcılık konusunda da uyarılarda bulunan Ozan, şunlara dikkat çekti:

“Burada insanlar yaşayabilir. Ama bunun Karadağ mevzuatı çerçevesinde olması lazım. Buradaki çalışma ve oturma izni hiçbir şekilde vatandaşlıkla sonuçlanmaz. ‘2 saatte ben seni vatandaş yaparım’ gibi şeylere insanlarımızın inanmaması gerekiyor. Karadağ vatandaşlarımızın son zamanlarda yoğun olarak iş kurmak, yaşamak için geldikleri bir destinasyon. Bu tür girişimleri vatandaşlar gerçekleştirirken, elçilik web sayfasındaki bilgilendirme notlarına bakmalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun