9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Eveko, Pasif Ev Sistemleri İle Ülke Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Pasif ev, giderek önem kazanan geleceğin inşaat tasarımlarından biri… Aktif ısıtma sistemine ihtiyaç duymayan ve bu sayede çok düşük enerji maliyetleri çıkaran ayrıca yaz kış demeden tam konfor sağlayan ev tiplerinden olan pasif evler, ne yazık ki Türkiye’de tam olarak bilinmiyor. Fransa’nın Lyon kentinde İnşaat Mühendisi Yasin Altıntop tarafından kurulan Eveko, bugün pasif ev sistemlerini Türkiye pazarına sokarak Tüm Türkiye ve Avrupa’da tanınan bir firma olmayı hedefliyor...

Eveko, Pasif Ev Sistemleri İle Ülke Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Almanca “passivehausen” teriminden gelen pasif ev, konforlu, ekonomik, çevre dostu ve enerji verimli evler için kullanılan bir bina standartıdır. Pasif ev, aktif ısıtma ve soğutma sistemleri olmaksızın konforlu bir iç ortamın sağlanabileceği bir evdir.
Enerjiyi maksimum düzeyde verimli kullanan pasif evler 90’lı yılların başında Dr Wolgang Feist tarafından Almanya’da geliştirildi. Pasif evin ilk örneği Darmstadt Kranichstein ise 1991 senesinde inşa edildi. Her bina türüne adapte edilebilen ve enerji verimliliğini temel alan bir yapı standardı olarak tanımlanan ‘pasif ev’ Türkiye için oldukça yeni bir kavram.

Pasif yapılar vasıtasıyla, Türkiye’deki standart binalara oranla, ısıtma ve soğutmada yüzde 90’lara varan oranda tasarruf sağlanabiliyor.  Yalıtımsız binalar, sadece ısınmak için, pasif evlere göre 20 kat daha fazla enerji tüketiyor. Pasif ev yaklaşımı, diğer yandan, yalnızca ısı tasarrufuyla sınırlı kalmıyor; ekoloji, iç hava kalitesi, akustik ve görsel konfor, yangın güvenliği vb. faktörleri de göz önüne alarak bütüncül bir yaklaşım sergiliyor.

Fransa’nın Lyon kentinde İnşaat Mühendisi Yasin Altıntop öncülüğünde kurulan Eveko, pasif ev imalatına ve satışına 2018 yılında Türkiye’de başlayan bir firma…Eveko Dijital Pazarlama Uzmanı Umut Köse ile Eveko ve pasif evler hakkında www.insaatnoktasi.com takipçilerine özel röportaj yaptık…

• Öncelikle Eveko hakkında detaylı bilgi alalım…

Eveko, İnşaat Mühendisi Yasin Altıntop öncülüğünde Fransa'nın Lyon kentinde, daha çok betonarme yapıların inşaatını gerçekleştirmek üzere faaliyetlerine başladı. Eveko, Fransa'da edinilen birçok tecrübe ile birlikte daha büyük projelerde yer alınmaya başladı. Zamanla Fransa pazarında adından söz edilen bir konuma ulaşmaya başladı. Eveko, yaptığı işlerde edindiği başarılar sayesinde Fransa'da aranan bir firma haline geldi. Böylelikle birçok müteahhit ve mimarın çözüm ortağı olarak bayilik sistemine geçişi sağladık. Yine aynı zamanlarda normal betonarme yapıların inşası haricinde villa tipi yapılarında projelendirme ve inşasına başladık ve birçok proje gerçekleştirdik. Eveko, Fransa'da edinilen bilgi ve birikim ile Dünya'da yaygın olarak kullanılmaya başlanan pasif ev imalat ve satışına Türkiye'de de başladı. Üretim tesisinin açılmasıyla birlikte şu an birçok kişiye istihdam sağlamaktayız. Faaliyetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bize İletişim sayfasındaki bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

Eveko olarak yaklaşık 1000 metrekare olan fabrikamızda, üretim sırasında en ince ayrıntılara kadar değinerek her metrekareyi en titiz şekilde üretip testlerini gerçekleştirdikten sonra paketleyip montaja hazır bir şekilde fabrikamızdan nakliyesini gerçekleştiriyoruz. Ürün yerleşim yerine ulaştıktan sonra 3 iş gününde de pasif evinizin kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz yüksek kalitedeki Pasif Ev sistemlerini Türkiye pazarına da sokarak bu sektörde Türkiye ve tüm Avrupa’da tanınan bir firma gelmek ve ilke ekonomisine hatırı sayılır bir şekilde katkı sağlayacak ihracatları gerçekleştirme hedefiyle durmadan çalışıyoruz.

• Şirket olarak pasif ev üzerine projeleriniz neler?

Şu an için Fransa’ya ihracatını gerçekleştirdiğimiz butik ev projelerimiz bulunmakta. İlk projemizi Mayıs ayı içerisinde teslim ettik.

• Pasif ev nedir, neden önemlidir?

Pasif ev konforlu iç hava koşulunu aktif ısıtma ve soğutma sistemi kullanmadan sağlayan binadır. (Adamson 1987, Feist 1988) Bu bina kendini ısıtıp soğutur ama pasiftir. Pasif Ev yapıları Almanya’daki Pasif Ev Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlar doğrultusunda tasarlanır ve inşa edilir. Daha sonra bu yapılar enstitünün vermiş olduğu standartlara uygun olmalarına bağlı olarak sertifikalandırılır. Bir pasif evin 1 metrekare yaşam alanı için yıllık maksimum ısıtma ihtiyacı 15 kWh/(m²a)  bu da yaklaşık 1,5 litre yağ/m² denk gelmektedir. Yani ısıtma yükünü birkaç mumla sağlamak mümkündür.

• Önemli pasif ev kriterleri nelerdir?

Isı yalıtımı
Isı köprülerinden kurtulma
Hava geçirmesiz bina kabuğu
Uygun havalandırma
Yüksek performanslı pencere ve kapılar

• Pasif evin avantajları nelerdir?

Yüksek düzeyde yalıtım (Ud < 0.15 W/(m²K)
Son derece yüksek performanslı ve yalıtımlı pencere, kapı sistemleri (Up < 0.8 W/(m²K)
Hava sızdırmaz bina kabuğu (< 0.6 /h @50 Pa)
Isı köprülerinin oluşmasına engel mimari detay çözümleri (Ψ ≤ 0.01 W/(mK) [TbCrit]
Yüksek verimli, ısı geri kazanımlı mekanik havalandırma sistemi (≥ 75 verimlilik)

• Türkiye'de pasif evlere ilgi nasıl?

Pasif Ev kavramı Türkiye’de tam olarak bilinmemektedir.  Maliyet olarak betonarme ev fiyatının bir üstü olduğu için satış fiyatı da yüksek olmakta. Ama zamanla bilinçlendikçe ilginin artacağını düşünüyoruz.

• Dört kişinin yaşayacağı bir pasif evin maliyeti nedir peki?

Dört kişilik bir aile minimum 75 metrekare bir evde yaşayacaksa metrekare başına istenilen özelliklere göre 500 € - 1500 € arasında değişen bir maliyeti gözden çıkarmak zorundadır.

• Pasif ev yapmanın ülkemizin enerji politikasına katkısı nasıl olacak?

Pasif ev standardı, çeşitli teknoloji, tasarım ve malzemelerin kullanımıyla ulaşılabilen yapı standartıdır.  Bu standart aslında düşük enerjili ev standardının geliştirilmesiyle oluşmuştur. Pasif evler, geleneksel ısı dağıtım sistemine ihtiyaç duymadan yaz ve kış aylarında istenilen iç iklimsel koşulları sağlayan yapılardır. Bu sayede enerji kullanımı minimum seviyeye inecektir.

• Pasif ev yapacaklara enerjiyi verimli kullanmak ve depolamak için önerileriniz nelerdir?

Isınma amacıyla güneşten faydalanabilir. Güneş panellerinde toplanan enerjiyi evin iç kısmında yer alan enerji tanklarında depolayarak ihtiyacımız olan sıcak suya, yerden ısınma ya da kalorifer ısıtması olarak kullanabiliriz. 

• Dünyada pasif ev algısı Türkiye'ye göre nasıl? Enerji verimliliği noktasında en çok hangi ülkeler pasif ev yapıyor?

İlk pasif ev 1991 yılında Darmstadt /Almanya’da geliştirildi. Dünya genelinde 50.000 üzerinde pasif ev örneği bulunmaktadır, bunun 18.000’i Avusturya’dadır. Almanya’da ve Avusturya’da bu konuda birçok örnekler görmek mümkün.

• Pasif ev ile ne kadarlık bir enerji tasarrufu sağlamak mümkün?

Bir pasif evin 1 m2 yaşam alanı için yıllık maksimum ısıtma ihtiyacı 15 kWh/(m²a)  bu da yaklaşık 1,5 litre yağ/m² denk gelmektedir. Yani ısıtma yükünü birkaç mumla sağlamak mümkündür.

• Pasif ev yapım süreci nasıl oluyor?

Öncelikle pasif ev kurulacak arazide keşif yapılır. Keşifte edinilen bilgilere göre topoğrafik harita çizimi gerçekleştirilir. Ardından isteğiniz doğrultusunda ön tasarım yapılır ve nihai görünüşe dair 3 boyutlu çizimler yapılır. Beğenmediğiniz bölümler tekrar revize edilir ve proje onayınıza sunulur.
2 aylık bir pasif ev üretim sürecinin ardından eviniz nakliye ve montajla beraber 3 iş günü içerisinde istediğiniz konumda kurulumu yapılarak teslim edilir. Söz konusu yapının tüm tasarımları ve projelendirme işlemleri tarafımızdan yapılmaktadır.
Pasif ev imalatında kullandığımız malzemeler  çevreye zarar vermeyen ürünlerden seçilmiş olup, mühendislik açısından alanındaki en iyi ve kaliteli olanlarıdır. Örnek olarak ömrü yaklaşık 50 yıl olan ahşap yerine özel emprenye işlemi uygulandıktan sonra özenle hazırlanan ve genellikle yurt dışından ithal edilen normal ahşabın 15-20 katı fazla ömürden olan ahşaplar kullanılmaktadır.

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Düzenleyen: Nihal Özken
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba

Minerals Development Oman'dan yeni proje girişimi

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun