9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünya Çapında Üne Sahip Yeşil Binalar

Dünya Çapında Üne Sahip Yeşil Binalar

Dünyadaki sürdürülebilir mimarlık, Philip Jodidio'nun yeni kitabı Green Architecture'ın konusudur. Deneysel ama birçok yeşil bina günümüzde, güneşe doğru yönlendirerek ya da kalın taş veya çamur kullanılarak termal kütle kazanarak yaşlanma geleneğini sürdürüyor. Kitap ayrıca, yüksek oranda sera gazı emisyonuna neden olan inşaatın neden olduğu küresel ısınmayı kontrol etmenin teknolojik yollarını da sunuyor.

1-Panyaden Okulu, Tayland

Doğadan etkilenen Hollandalı ‘24 Architecture’, Chiang Mai'deki bu ilkokul için tropikal geyik boynuzundan esinlenilmiş bir yerleşim planı oluşturdu. Bina, ekolojik amaçlarını organik olarak ortaya çıkarıyor ve yerel kaynaklı malzemeler kullanıyor. Hızla büyüyen, ultra sürdürülebilir bambudan yapılmış ve kolonlarla desteklenmiş dalgalı çatısı, harap bir topraktan yapılmış zeminin üzerinde durmaktadır.

2-Ospedale dell’Angelo, İtalya- Dünyanın ilk yeşil genel hastanesi

İtalyan mimar Emilio Ambasz tarafından tamamlanan 40 yıllık bir proje olan Venedik-Mestre'deki 680 yataklı Ospedale dell’Angelo, “dünyanın ilk yeşil genel hastanesi” olarak tarihe geçti. Kurumsal mimarinin klişesine meydan okuyan binanın, 30 metre yüksekliğinde, 200 metre uzunluğundaki giriş holünde, hastaların odalarının yarısı ve bir kış bahçesi vardır. Geri kalan hasta odalarının pencerelerinin dışında bitki dolu kaplar vardır. Ameliyathaneler, laboratuarlar, servis tesisleri ve park alanlarının hepsi yeşil çatılıdır.

3-Sony City, Japonya

 

Osaki, Tokyo'da bulunan Sony City, Sony'nin araştırma ve geliştirme departmanıdır ve “doğal orman” gibi görünen devasa bir soğutma aygıtı, mimarlar Nikken Sekkei tarafından tasarlanmıştır.   Güney cephesini yansıtan güneş panelleri Sony City'yi güçlü güneş ışığından koruyan cihazlar olarak ısıyı ikiye katlıyor. Bina, Bioskin(Çatıdan toplanan yağmur suyu tüplere dolduğunda dış yüzeyi soğutan bir dış seramik tabakası) ile kaplıdır.   Su buharlaştıkça, tüpleri ve bitişik havayı soğutur.

4-Cam / Ahşap Ev, Amerika Birleşik Devletleri

 

Doğaya binaları sempatik bir şekilde bağlayan Japon mimar Kengo Kuma, 1956'da Philip Johnson tarafından tasarlanan cam önü bir evin yenilenmesiyle görevlendirildi. Mimar konuyla ilgili, “Evin simetrisinden kurtularak ve dışını ahşap panjurlarla kapatarak büyük bir değişim yarattık” dedi. Yenilenmiş ev artık 1950'lerin “izole edilmiş” saydamlığını geride bırakan “hafif” bir şeffaflığa sahiptir.

5-Japon Köşkü, İtalya

 

2008 Venedik Mimarlık Fuarı için mimar Junya Ishigami, parkın içindeki küçük cam evlerden oluşan Japon köşkünü tasarladı. Ishigami, Joseph Paxton’ın 1851 tarihli Londra'daki Büyük Sergisi'ndeki Kristal Saray’ına atıfta bulundu. Kamu kullanımı için masalar ve banklar, bahçenin etrafında dikiliyor. Cam evlerin ruhani özelliği, beyaz duvarlara asılan hassas çizimlerle vurgulandı.
6-Chen Evi, Tayvan

Yapı; Taipei, Datun Dağları'nda geniş bir ahşap terasa sahiptir. Fin mimar Marco Casagrande tarafından tasarlanan eser, serin esintilerin sıcak aylarda girmesine izin veren çıtalı bir cepheye sahiptir.   Gözenekli cephesi gün ışığını iç mekana getirir, basit bir şömine ise sıcak tutar. Zaman zaman sele karşı korumak için yerden kaldırılabilir özelliği de mevcuttur. Casagrande, “Ev güçlü veya ağır değil - zayıf ve esnek. Çevreyi kapatmaz ama çiftçilere ihtiyaç duyulan bir barınak verir.” diyor.

7-Vallecas Eko Bulvarı, İspanya

 

İspanyol mimar Ecosistema Urbano tarafından "hava ağacı" olarak adlandırılan yapı, ağaçlarla çevrili ve bitki örtüsü ile dolu yoğun bir caddenin merkezinde yer almak için tasarlanmıştır. Şehre yazın kuru zamanlarında serinlik vahası sunuyor. Sıcaklık, bitki örtüsünün katmanları ve güneş panellerinin oluşturduğu su buharı ile içeride azalır, bu da alanı dışarıdaki sokaktan 8 ila 10 derece daha serin yapar.
Kaynak:bbc

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun