9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Covid 19-Yeni Dünya Düzeni (1)

Avukat Eda Ezgi Adaş, Covid-19’un ticari hayatımıza etkileri hakkında merak edilenleri İnşaat Noktası takipçileri için kaleme aldı…

Covid 19-Yeni Dünya Düzeni (1)

Dünyaya ve ülkemize yayılan, toplumsal dengemizi derinden etkileyen Covid 19 salgını, her geçen gün yeni konu başlıkları ile gündemimizi belirliyor.
Ticari hayatımız, hukuki sorunlarımız, ekonomik gerçekliklerimiz ve gündelik yaşamımız bu salgın çerçevesinde yeniden şekilleniyor.

Salgından korunma amaçlı olarak evlerine çekilen milyonlarca insan, kira, satış ve hizmet sözleşmeleri sorunları, okul ve etkinlik planları, iş akitlerinden doğan hak ve yükümlülüklerin karşılıklı sekteye uğraması, kredi ödemelerinin aksaması gibi onlarca alanda sıkıntı yaşamaya başlamış durumda.

Yaşanan sıkıntı, hukuk dünyasını bir nevi dondurmuş halde. 7226 sayılı kanun uyarınca, ‘9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile takip hukukuna ilişkin diğer kanunlarda belirlenen süreler ve bu kapsamda hâkim veya icra ve iflas daireleri tarafından tayin edilen süreler; nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takipleri, taraf ve takip işlemleri, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınması, ihtiyati haciz kararlarının icra ve infazına ilişkin işlemler 22/3/2020 (bu tarih dâhil) tarihinden itibaren 30/4/2020 (bu tarih dâhil) tarihine kadar durur. Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Durma süresinin başladığı tarih itibarıyla, bitimine on beş gün ve daha az kalmış olan süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden başlamak üzere on beş gün uzamış sayılır. Salgının devam etmesi halinde Cumhurbaşkanı durma süresini altı ayı geçmemek üzere bir kez uzatabilir ve bu döneme ilişkin kapsamı daraltabilir’ hükmü getirilmiştir.

7244  sayılı kanun uyarınca, faaliyeti durdurulan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri çalışılmayan süre için vergiden muaf tutulmuş, Toplu iş sözleşmeleri grev ve lokavta ilişkin süreler 17.04.2020 tarihinden itibaren 3 ay süre ile uzatılmış, 17.04.2020 tarihinden itibaren, ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı haller hariç tutulma kaydıyla iş sözleşmelerinin feshi 3 ay süre ile yasaklanmış, İşverene işçiyi, işçinin onayı olmaksızın ücretsiz izne ayırma hakkı tanınmıştır.

Yine 7226 sayılı kanun gereğince tutuklu, acil işler ve nafaka talepli iş ve takipler dışında tüm duruşma, müzakere ve keşiflerin ertelenmesine karar verilmiştir.
Noterlik hizmetlerinin, bir sonraki bildirime kadar hafta sonları açısından durdurulmasına,  Yeni davaların bu süreçte uyap üzerinden elektronik ortamda açılmasının desteklenmesine, 60 yaş üstü hakim ve savcıların izinli sayılmasına karar verilmiştir.
Yargıda belirlenen bu erteleme süreleri, duruşma, müzakere ve keşiflerin ileri bir tarihe atılmasına neden olmuştur. Sürecin nasıl sona ereceğini şimdiden ön görmek mümkün olmamakla beraber , yargı işlerinin tümü açısından bir yığılma hali yaşanması muhtemeldir. Salgının sona erdiği kabul edilecek tarihe göre, 2020 yılı için adli tatilin iptal edilmesi hususu da görüşülen konular arasındadır.

Yargıda erteleme süresinin bitmesi ile birlikte, tabiri caiz ise bir adli fırtına başlayacaktır. Salgın, sonuçları itibariye hepimizi etkileyecek olup, dikkat edip, gözetilmesi gereken bazı hukuki gerçekler mevcut.

Örneklemek gerekirse,

Faaliyeti kararname ile durdurulmuş işletmeler (berber,kuaför, masaj ve spa salonları, kahvehane ve restoranlar, AVMler vb) fiilen kullanamadıkları işyerleri için kira ödeme yükünden kurtulabilecektir. Ancak faaliyeti durdurma kararı kapsamında bulunmayıp, sokağa çıkma yasağı nedeniyle faaliyetini sürdüremeyen işletmelerin kira bedellerini  ödeme yükü aynen devam edecektir. Bu tip işletmeler için kullanılabilecek tek imkan, sözleşmenin değişen koşullar ve mücbir sebep nedeniyle yeni duruma uyarlanması ve kira bedelinde indirim talep etme şeklinde vücut bulabilir.

Hiçbir işçini iş akdi bu süreçte feshedilemez ancak işçi ücretsiz izne çıkarılabilir,

İşçi kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilir,

İşçi, şartları mevcut ise uzaktan çalışma talep edebilir,

Koşulları yasaya uygun ise bazı vergi, resim, harçlar ötelenebilir ya da ödenmeyebilir,

- Devamı Yarın-
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun