9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,54 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Çeşme'nin Rakibi İbiza, Mykanos, Mayorka Olmalı"

Göksu Konut, bir asırdan beri İzmir’de ticari faaliyetlerde bulunan Göksu ailesi tarafından 1997 yılında kurulmuş bir şirket. Metropark Evleri ve Smart Çeşme projelerini yeni sahiplerine ulaştırmak için gün sayan şirket genel müdürü Uğur Göksu ile konuştuk...

"Çeşme'nin Rakibi İbiza, Mykanos, Mayorka Olmalı"

Projelerinizi anlatabilir misiniz?
İki tane projemiz var. Bir tanesi Metropark Evleri projesi, İzmir Buca’da ve şu anda bitmiş durumda. 28 adet daireden oluşuyor, oturma raporları çıktı ve yerleşmek için hazır durumda. Diğer proje Mayıs ayında teslim edilecek. Çeşme merkezde, marina manzaralı Smart Çeşme adını verdiğimiz, kendi elektriğini üreten, akıllı bina konseptinde bir proje. Orada da 15 tane 1+1 rezidans daire satışa çıkardık.

Konut kredi faizlerinin artışı sizi ve piyasayı nasıl etkiledi?
Piyasayı oldukça etkiledi, sonuçta sadece inşaat piyasası için geçerli değil, ülkenin genel durumuna yansıdı bu.  Tüm sektörler bir şekilde dar boğaza girdi. Biz yüksek kur düşük faiz politikasının piyasayı canlandıracağına inanan bir şirketiz. Bu yüzden faizlerin yükselmesinin önüne geçilmesinin ülkemiz açısından daha hayırlı olacağını düşünüyorum.


Faizler bir yana, inşaat sektörünün ana unsurları olan demir-çelik piyasasının da tansiyonu düşmüyor. Hükümetten beklentiniz var mı bu anlamda?
Evet, aslında benim kendi adıma en büyük beklentim artık birçok ham maddeyi üretebiliyor durumdayken hala ithal etme ısrarımız. Daha fazla yerli üretim en büyük çözüm bu anlamda. Hükümetin bu potansiyele karşı, üretime yatırım ve teşviki arttırmasını bekliyoruz. Bu konuda eğitim vermekten, uzman kadrolar yetiştirmekten başka bir yol göremiyorum. İşsizlik de en büyük problemlerimizden biri, neden istihdam oranı da artmasın.

İstanbul-Ankara gibi şehirlerle kıyasladığımızda İzmir’e talep neden gün geçtikçe artıyor sizce?
Çok güzel bir coğrafyada yer alıyor. İzmir merkez zaten yaşanılabilirlik anlamda belli standartların üzerindeyken, bir de merkeze uzaklığı en fazla 45 dakika-1 saat olan bölgelerle de öne çıkıyor. Çeşme, Foça, Seferihisar Urla… İş çıkışı dahi rahatlıkla gelebildiğiniz noktalar bunlar. Birçok ilde böyle bir fırsat yok. İstanbul’da 45 dakikada köprü trafiğini dahi geçemezsiniz. O yüzden hem yaşanılabilirlik açısından, hem kültürel ve doğal güzelliklere sahip olduğundan İzmir’in popüler olması çok doğal.
Gayrimenkul projeleri neredeyse birbirleriyle yarış edercesine alıcılarına yeşil alan, ekolojik yaşam vaat ediyor. Yıllarca, özellikle büyük şehirlerde süregelen betonlaşmanın vebali mi bu sizce?
Aslında şehir estetiği konusunda bu kadar hassas hale gelmemizin en büyük sebebi eskiyi düzeltmeden onun yanına bir de yeni ekleme çabamız. Çok fazla inşaat betonlaşmayı getiriyor evet, önemli olan eskiyi yenileyebilmek, düzeltebilmek. Çarpık kentleşmeyi önlemek, daha fazla ağaç dikebilmek… Tüm bunlara baktığımızda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve belediyelere çok iş düşüyor aslında. Şehirlerin tarihi ve doğal değerlerini denetleyen daha çok uzman komisyon kurulması şart.

Smart Çeşme

Peki, sizin bu konuda rakiplerinizden farkınız nedir?

Smart Çeşme projemiz, peyzaj düzenlemesiyle ve akıllı bina olarak tasarlanmasıyla zaten bir adım önde. Çatıdaki güneş panelleri ve rüzgârgülleri sayesinde kendi enerjisini üretebiliyor.  Enerji maliyetini düşürmeyi planlıyoruz çünkü çevre duyarlılığı açısından önemli konulardan biri bizce.

Özellikle belli bölgelerde yabancı yatırımcının ilgisi çok büyük, kimisi yerleşmek için kimiyse yatırım yapmak amacıyla Ege’ye yöneliyorlar. Didim’de neredeyse bir İngiliz kolonisi oluştuğunu biliyoruz. Sizde Ege’ye yönelmiş firmalardan biri olarak, yabancı yatırımcının ilgisini nasıl buluyorsunuz?
Ege’nin Akdeniz incisi olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir coğrafya ve konum… Dünya’da doğal ve tarihi güzellik açısından eşine az rastlanır bir bölge. Bir de hazır dolar kurları da bu kadar yükselmişken yabancı satışlarının artmasına şaşırmamak gerek. Türkiye, Akdeniz’e baktığınızda İtalya’yla, İspanya’yla, Yunanistan’la yarışabilir hale gelmeli. Çeşme’nin rakibi İbiza olmalı, Mykanos,  Mayorka olmalı. Hem gayrimenkul firmaları hem de devlet destekli bir şekilde tanıtımın teşvik edilmesi lazım, uluslarası fuarlara katılıp bu bölgeleri pazarlamamız lazım. Bu bölgeler ülkeye ciddi döviz getirisi olan bölgeler, firma olarak elbette çok önemsiyoruz bu konuyu.

Merve Totaş
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun