9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Bina Tamamlama Sigortasıyla risk; sigorta şirketlerinin mi oluyor?

Ülkemizde konut sahibi olmak isteyenlerin yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmek üzere uygulamaya konan Bina Tamamlama Sigortası, yıllar içinde ne yazıkki yeterli ilgiyi göremedi. Canan Evren Sigorta Danışmanlık Şirketi sahibi Canan Evren, Bina Tamamlama Sigortası ile birçok riskin sigorta şirketlerine atıldığını söyledi...

Bina Tamamlama Sigortasıyla risk; sigorta şirketlerinin mi oluyor?

Ülkemizde binaların tamamlanamaması nedeniyle artan mağduriyetleri önlemek amacıyla 27 Kasım’da 2014’te yürürlüğe giren Bina Tamamlama Sigortası, geçen sürede yeterli ilgiyi göremedi.

Peki nedir bu ‘Bina Tamamlama Sigortası?’

Konuyu sizler için masaya yatırdık. Kentsel dönüşüm kapsamına giren konutlara ilişkin; ev sahiplerine güvence verme isteyen şirket ya da müteaahitler belirli bir prim karşılığında Bina Tamamlama Sigortası yaptırıyorlar. Kentsel dönüşüm projesinin herhangi bir nedenle tamamlanamaması durumunda sigorta şirketi projeye devam edecek ya da projeden ev almış kişilerin ödediği tutarı geri veriyor. Bina Tamamlama Sigortası’nda kentsel dönüşüm projesinde ev sahibi olanlar ücret ödemiyor.

Cezası var

30 ya da üzeri daireye sahip olan inşaatların satış yapmaya başlamadan önce bina tamamlama sigortası yaptırması zorunlu olduğu halde, ne sigorta şirketleri ne de müteahhitler buna yanaşmıyordu. Ancak yeni yıl ile birlikte otuz adet ve üzeri konut ve inşaat projelerinde, bina tamamlama sigortası veya teminat sağlamayan ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle konut veya devre tatil konutu satışı yapan satıcılara da 1 milyon 143 bin 274 lira idari para cezası uygulanacak.

‘Devlet tarafından kontrol edilmiyor’

Konu hakkında bilgi aldığımız Canan Evren Sigorta Danışmanlık Şirketi sahibi Canan Evren, Bina Tamamlama Sigortası ile birçok riskin sigorta şirketlerine atıldığını söyledi. Uygulamanın aslında güzel olduğunu belirten Evren, müteahhiti takip eden yasaların uygulanmadığını dile getirerek, yaşadıkları aksaklıkları şu ifadelerle dile getirdi: “Yasalar uygulansa, müteahitlerin işleri devlet tarafından kontrol altına alınsa sigorta da çok güzel işler… Burada müteahhitler  sevinirken sigorta şirketleri de ‘Bütün riskleri ben mi üzerime alacağım’ diyor. Müteahhitsin güzel bir site yapıyorsun ama bu sağlanacak geniş teminatlı poliçe ile ilgili. Sigorta şirketinin taşıdığı risklerin inşaat süresince kontrol edileceğine dair bir kontrol sistemini garanti edemiyorsun. İş sigorta şirketinin sigortalanmaya uygun müşteriyi seçmesine kalınca da işte böyle inşaat sektörü çoğu sigortacının, risk yönetim kriterlerine uygun olmuyor. İşini güzel yapanın ödüllendirilmesi gerekirken, işini yapanla yapmayan aynı kefeye konuluyor.”

‘Kontrol edilebilir olmalı’

Şirketlerin yasaya uygun inşaat yapıp yapmadığının kontrolünü sigorta şirketlerinin yapamayacağını vurgulayan Evren, “Bunu yasa koyucuların yapması lazım. Keşke müteahhit kontrol edilebilir olsa ve net olsa.  Sigorta ve reasürans sektörü, inşaat sektöründe üstlenmeleri istenen risklerin kontrol edilebilir olmasını istiyor haklı olarak. Teminat verdiğimiz firmayı biz mi izleyeceğiz? Bu maalesef mümkün değil. Konut Tamamlama Sigortası var ama karşılıklı güven ve kontrol mekanizması işlemediği için tam anlamıyla uygulanamıyor” diye konuştu.

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Baku Steel Company üretimi artırmayı hedefliyor

18 Nisan 2024 Perşembe

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

Kamerun ve Kongo arasındaki projede hisse değişikliği!

17 Nisan 2024 Çarşamba

Minerals Development Oman'dan yeni proje girişimi

17 Nisan 2024 Çarşamba

LISCO ve Danieli doğrudan indirgeme tesisi için Mutabakat Anlaşması imzaladı

17 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun