9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Hayalinizdeki yaşam alanlarını inşa ediyoruz”

Kuruluşundan bu yana deneyimlerini artırarak yoluna devam eden Etnik Grup, bugün İzmir’de alanında birçok prestijli projeye imza atıyor. Etnik Grup Yönetim Kurulu Başkanı Onur Aydın, “Hayallerinizdeki yaşam alanlarını sizler için inşa ediyoruz” diyor...

“Hayalinizdeki yaşam alanlarını inşa ediyoruz”

İzmir’de kurulduğu günden beri genç ve dinamik yapısıyla toplumun farklı ihtiyaçlarına yönelik bir çok projeyi hayata geçiren Etnik Grup, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. İnşaat sektöründe müteahhitlik, kentsel dönüşüm, gayrimenkul ve proje geliştirme hizmetleriyle faaliyet gösteren şirketin, projeleri, hedefleri, inşaat sektörü hakkında Etnik Grup Yönetim Kurulu Başkanı Onur Aydın ile bir röportaj gerçekleştirdik. Çağın teknolojisini önemseyerek prestijli evler yapma felsefesi ile ilerlediklerini anlatan Aydın, “İzmir şehrine dair yenilikçi fikirler üreterek, sektörde emin adımlarla ilerliyoruz”dedi.

- Etnik Grup’un bugünlere gelme hikayesini dinleyelim… 

Grup’un öncü şirketi olan Onur İnşaat Ticaret Ltd. Şti. İzmir’de 1971 yılında kurulmuştur.

Firma 1975 yılından itibaren ana müteahhit olarak özellikle İzmir’de Üçkuyular, Güzelbahçe, Alsancak, Özdere, Gümüldür ve Bornova semtlerinde çeşitli üst yapı inşaat işleriyle sektörde yerini almıştır.

2011 yılında babadan oğla taşınan inşaat, gayrimenkul ve kültürel temellerle Etnik Grup İnşaat Turizm Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurularak, sektörde faaliyet göstermeye başlamıştır.

2015 yılına kadar bireysel olarak faaliyet gösteren firma, 2016 yılı itibariyle kardeş ortaklığı işbirliğiyle güçlenerek farklı yatırım alanlarıyla genişlemeyi hedeflemiştir.

Etnik Grup kurulduğu günden bu yana genç ve dinamik yapısıyla toplumun farklı ihtiyaçlarına yönelik irili ufaklı birçok projeyi hayata geçirmiştir. İnşaat sektöründe ve gayrimenkul alanında da önemli faaliyetleri olan Etnik Grup, yeni yatırım alanları ve farklı faaliyet sahalarında atılımlar gerçekleştirmeyi sürdürmektedir. 

Etnik Grup, girişimcilik ve güvenilirlilik ile şekillendirdiği iş anlayışıyla hedef sektörlerin her birinde benzersiz ve dinamik bir kuruluş olmayı amaçlamaktadır. 

Güvenilir hizmet anlayışı ile kaliteden ödün vermeden çağdaş, optimum maliyetli çözümler üreterek müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlamaktadır. Üstlendiğimiz kaliteli ve yenilikçi projelerimizle, çalışanlarımıza ve topluma değer katmak ana hedefimizdir. Yaşadığınız her yerde biz varız. Hayallerinizdeki yaşam alanlarını sizler için inşa ediyoruz

 - Firma olarak hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

Etnik Grup, inşaat sektöründe ana müteahitlik, kentsel dönüşüm, gayrimenkul ve proje geliştirme hizmetleriyle faaliyet göstermektedir. Fizibiliteden projelendirmeye, detay çözümlerden malzeme seçimine kadar her safhada çağdaş teknolojiye dayalı hizmet verebilmektedir.

2015 yılı itibari ile de firmamız Zimbabve, Amerika Birleşik Devletleri’ne mermer, mozaik ve seramik ihracatı yapmaktadır. 

- Etnik Grup’un projelerinden söz eder misiniz? Gerçekleştirdiğiniz ve devam eden projeleriniz vs.

Şu an İzmir Güzelyalı’da yeni başlayan 3 farklı çok özel projemiz bulunmaktadır. Bunların ilk etabı Prestij Güzelyalı olacaktır. 

Prestij Güzelyalı 1+1 , 2+1 , 3+1, 4+1 ve dubleks dairelerden oluşacaktır. 

Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz projeler ise  İzmir Güzelyalı, Karşıyaka Urla Güzelbahçe ve Bostanlı’dadır. 

Eskişehir Modern Yaşam Konutları

Çeşme Dalyan MuratBey Villaları

Urla Yeşil Zümrüt Villaları

Hayat Apartmanı

Kum Köy Evleri

Polat evleri

Güzelyalı Modern 

La Perla Güzelyalı

Prestij Güzelyalı

ve Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirdiğimiz fabrika inşaatları…

Kentsel dönüşüm ile ilgili düşünceleriniz neler? Bununla ilgili ne gibi çalışmalarınız var? 

Firmamız çağın teknolojisini önem alarak prestijli evler yapmak felsefesini benimseyerek, İzmir şehrine dair yenilikçi fikirler üretmeye ve sektörde emin adımlar ile ilerleyerek şehrin dönüşümüne katkı sunmak amacıyla ağırlıklı kentsel dönüşüm projelerinde yer almaktakdır. 

Türkiye’nin en hızlı büyüyen kenti İzmir, hem kamu müdahalesi ile hem de kamu müdahalesi dışında yapılan çesitli türlerde “kentsel dönüşüm” projelerine yoğun biçimde sahne olmaktadır. Güzelyalı, Alsancak, Bostanlı bölgeleri gibi kentsel dönüşümü gerektiren nedenler kentte yaşayanlara insanca yaşam koşullarının sağlanması, kent estetiği tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gibi yaşam kalitesinin yükseltilmesi ile ilintili gereksinimlerin yanında deprem gibi doğal afet riskine karşı bir tedbir yolu olarak ele alınmalıdır. Herhangi bir doğal afet sırasında olası can ve mal kaybını önlemek için oluşabilecek riskler öngörülmeli buna göre gerekli tedbirlerin alınarak doğal afetlerin sonucunda ortaya çıkacak olumsuz sonuçları etkilerinin hafifletilmesi sağlanmalıdır.

- Seferihisar’da Termal Tatil Köyü projeniz hangi aşamada? Satışlar nasıl gidiyor? 

Tesisimiz Seferihisar Dogˆanbey Karakoç Ilıcaları mevkiinde, 35 bin metrekare kullanım alanına sahip olup 104 adet tripleks villa ve sosyal tesislerden olus¸maktadır. 

  • Özelliği bir çok hastalığa iyi gelen 97 derece termal suyun bulunmasıdır. 
  • Proje kapsamında 2 adet yüzme havuzu, basketbol, tenis kortu, açık otopark, sosyal tesisler, rekreasyon alanı bulunmaktadır.
  • Projemiz hızla devam etmektedir. Yüzde 55’i tamamlanmış bulunmaktadır. 
  • Şuan yurt içi ve yurt dışı taleplerinin olması bizi oldukça heyecanlandırıyor. 
  • Proje satışlarımız yüzde 85’i tamamlandığında başlayacaktır. 

-  Yatırımcılara tavsiyeleriniz neler? 

Konut tercihi yapılırken binanın zemini hakkında yeterli bilgi alınmalı, gerekli bakanlıklardan alınan rapor ve izinler incelenmeli, ülke konum itibariyle doğal afetlerin olduğu bölgelerde artan konut projelerinin güvenli olduğunun resmileştirilmiş belgelerle konut alıcısına sunulması gerekmekte. İnsan yaşamının ve ayrılan bütçenin hatta konutun bulunduğu bölge zemini bilgisiyle daire ücretlendirilmelerinin yapıldığına  dikkat çekilmelidir.

Projenin yükseldiği bölgenin gelişen ya da gelişime açık bir yer olmasına önem verilmelidir. Merkezi bir konumda yer alan konut hem yaşamak için hem yatırım için daim avantajdır. Konutların net, brüt metrekarelerine ayrı ayrı bakılmalı satış ofislerinde söylenenlerle tapuda ortaya çıkan metrekare konusunda tutarlılık olmalı. Sosyal donatılara titizlik gösterilmeli. Özellikle çocuklu ailelerin önem vermesi gereken bir konu. Sosyal yaşamı aktif ve güvenilir olduğu bir ortamda çocukların kendine güvenen bireyler olarak yetiştiği unutulmamalı. Parasal konuların önceden netlik kazanması gerek. Konut alıcısı gerekse konut üreticisi için titizlikle üzerinde durulması gereken konulardan birisidir. Kredi ile ve peşin alım için ayrı ayrı planlamalar yapılmalı. Planlamaya zaman öğesi de dahil edilmeli, almaya karar verdiğiniz konut tipi için ödenecek peşinatın tutar ve zamanını eğer varsa ara ödemelerin dönemini ve tutarlarını taksitlerin kaç ay ve ne kadar bir vade ile oluşturulduğuna dikkat edilmeli. Konut bedelinin tamamının peşin verilmesi durumda ise yetkili firmanın insiyatifi doğrultusunda bazı indirimlerden faydalanabilirsiniz. Metropolde yaşayan insanların evleri ile işyerleri arasındaki mesafenin yaşam standardına çok etkili olduğu sürekli dile getirilmektedir. Alınacak evin işyerine uzak olması durumunda mutlaka ulaşımın kolay olduğu bir bölge tercih edilmeli.

Gayrimenkul sektörü Türkiye’de her zaman diğer yatırım araçlarından daha fazla kazandırmıştır. Dolar’ın, Euro’nun yükselmesi anlık düşüşler ile devam etse de gayrimenkul yatırımcısının yüzü her zaman için gülmüştür. Türk halkı yatırım aracı olarak gayrimenkule her zaman güvenir.

- Şu an inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dövizdeki artışla beraber inşaat girdilerinin fiyatları da zamlandı. Demirdeki yüzde 10 betondaki yüzde 20 artış projelerde ister istemez maliyetlerin artmasını etkiledi. Sektörde firmaların öz kaynakları olmadığı için 2021 de tüketicileri zor duruma düşürebileceğini sanıyorum. Biz konut alıcısını olumsuz etkileyen zam ve faiz artışlarını müşterilerimize yansıtmayarak kendi bünyemizde tolere ediyoruz. Türkiye de yaşanan birçok olumsuz etken döviz ve konut sektörünü olumsuz etkiliyor. Ancak ben sürecin geçici olduğuna inanıyorum. Konut sektörünü faiz oranları da etkiliyor. Sonuçta biz müteahhitler, konutlarımızı kredili oranlarda satıyoruz. Dolayısıyla inşaat sektörü faizler konusunda hassas davranıyor. Konut fiyatları artacak konut açığının hala sürdüğü Türkiye de konutların bence uygun fiyata satıldığını söyleyebilirim. Ancak bu yıldan itibaren yatırımcıların konut alımında bir konuyu daha göz önünde bulunduracağını sanıyorum. 2021 yılının ilk çeyreğinde sektörde bir zam beklentisi var. Dolayısıyla konut almak isteyenler bu durumu iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bir yandan Dünyada koronavirüs salgını bir yandan da yakın bölgemizde gelişen bize yansıyan riskler söz konusudur. Bugün içinde bulunduğumuz durumu iyi analiz etmemiz ve hesaplarımızı ona göre yapmamız gerekiyor.  

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun