9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Takım tezgahları sektörü üretiminin yüzde 75'ini ihraç ediyor

"Makineleri yapan makineler' olarak tanımlanan sektörümüzün yıllık üretimi 750 milyon dolar civarında. (Bu üretimin yüzde 75'ini) Ağırlıklı olarak AB ülkeleri ile ABD'ye ihraç ediyoruz"

Takım tezgahları sektörü üretiminin yüzde 75'ini ihraç ediyor

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, "makineleri yapan makineler" olarak tanımlanan sektörün yıllık üretiminin 750 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, bu üretimin yüzde 75'ini ağırlıklı olarak AB ülkeleri ve ABD'ye ihraç ettiklerini bildirdi.

Varlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk takım tezgahları endüstrisinin Avrupa'da ve dünyada üretim konusunda birçok alanda öne çıktığını, özellikle sac işleme ve şekillendirme tezgahlarında kendisine yer bulduğunu söyledi.

Metal işlemeye yönelik takım tezgahlarının üretiminde atakta olduklarını belirten Varlık, kalite-fiyat dengesinin sağlanması ve marka yaratılması halinde orta vadede Avrupa pazarında ciddi yer bulabileceklerini, satış sonrası hizmetler konusunda ciddi bir hizmet ihracatçısı konumuna gelinebileceğini anlattı.

Varlık, imalat sanayisinde ana üretim malı olan ve "makineleri yapan makineler" olarak tanımlanan sektörün yıllık üretiminin 750 milyon dolar civarında olduğunu aktararak, "(Bu üretimin yüzde 75'ini) Ağırlıklı olarak AB ülkeleri ile ABD'ye ihraç ediyoruz. Ülkemizde yıllık takım tezgahı kullanımı ise yaklaşık 1 milyar dolar civarında." diye konuştu.

Takım tezgahlarının kullanıldığı sektörler vasıtasıyla ekonomiye sağladığı katkıya değinen Varlık, "Takım tezgahları kullanımıyla havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya, kalıpçılık, medikal gibi ihracatımızın ana taşıyıcı sektörleri üzerinden ülke ekonomisine değer bazında 2019'da 21 milyar dolarlık katkı sağladık." dedi.

Varlık, üretimin artırılması halinde ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklarını ve bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

"Firmalarımız çok önemli projelere imza atıyor"

Fatih Varlık, 2020'nin 9 ayında takım tezgahları üretiminin 472,5 milyon dolar, ihracatının ise 320,5 milyon dolar olduğunu belirterek, bu yıl üretim hacminin artacağı beklentisiyle kapasite artışına giderek yeni istihdam kaynağı sağlayacaklarını ve ihracatı artıracaklarını bildirdi.

Takım tezgahı tedarikçisi üyelerin, operasyonel ve teknolojik uygulamalarla sanayinin ve üretimin verimliliğini artırıp elini güçlendirmenin çabasında olduğunu aktaran Varlık, "Hal böyle olunca 2021 için yeni yatırım ve üretim ortamı konusunda şartların olgunlaşacağını öngörüyoruz." dedi.

Varlık, sektörde faaliyet gösteren Türk şirketlerinin uluslararası alanda birçok başarılı projeye imza attığını ve atmaya devam ettiğini belirterek, "Özellikle savunma, uzay ve otomotiv alanında faaliyet gösteren birçok proje için firmalarımız tarafından projeler gerçekleştiriliyor." ifadesini kullandı.

Takım tezgahlarında yerlilik oranının yüzde 15-20 seviyelerinde olduğuna işaret eden Varlık, yerlilik oranının artırılması için 2018'de oluşturdukları, hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına hem de Savunma Sanayii Başkanlığına sundukları raporda yer alan hususların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dernek olarak odaklandıkları ana konuların başında nitelikli personel yetişmesi ve personelin niteliğinin standardize edilmesinin geldiğini aktaran Varlık, "TİAD Akademi" ile sektördeki personelin niteliğinin artırılması için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Nitelikli, bilgili ve belgeli personelin, üretim kalitesi ve verimliliğin artması anlamına geldiğini belirten Varlık, "İhracatta daha rekabetçi bir ülke olmamızın birinci koşulu nitelikli personel, ikinci koşulu katma değerli ürün üretimidir. Birbirlerine bağlı olan bu iki maddeden biri eksik ya da yarım olunca hedeflere ulaşmakta da aksamalar yaşanıyor." diye konuştu.

"10 milyar avroyu aşan temsil büyüklüğü bulunan CELIMO'nun dönem başkanı Türkiye oldu"

TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Varlık, 1971'de kurulan Avrupa Takım Tezgahları, Takım ve Aksesuarları Ticari Birliği'ne (CELIMO) Türkiye'nin 2000'den bu yana üye olduğunu hatırlatarak, CELIMO üyelerinin kendi aralarında bilgi alışverişi yapıp, ülkelerinin sektörel ve istatistiksel verilerini paylaşıp değerlendirmede bulunduğunu anlattı.

Merkezi Brüksel'de bulunan CELIMO'ya Avusturya, Fransa, İspanya, İngiltere, Belçika, İtalya, İsviçre, Finlandiya, Hollanda ve Türkiye'nin üye olduğunu, 1.300'den fazla takım tezgahı distribütörü ve üreticisinin burada birlikte temsil edildiğini aktaran Varlık, şunları kaydetti:

"Türkiye, CELIMO'nun dönem başkanlığını aldı. CELIMO üye ülke dernekleri Avrupa'daki takım tezgahı distribütörü ve üreticisi olan firmaları temsil ettiğinden, imalatçılarımız için önemli ve direkt bir pazar konumunda bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda Türkiye, takım tezgahı ihracatını, CELIMO'nun 10 milyar avroyu aşan temsil büyüklüğünü kullanarak orta vadede hızla artırabilir."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun