9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Pergamon Dış Tıcaret, İhracatta Yine Lider

En Fazla İhracat yapan Dış Ticaret Firması ödülünü 436 milyon 853 bin 282 dolarlık ihracatla Pergamon Status Dış Ticaret A.Ş. aldı.

Pergamon Dış Tıcaret, İhracatta Yine Lider

Ege Bölgesi’nin 2016 yılında gerçekleştirdiği 16.6 milyar dolarlık ihracata, 5 milyar dolarlık katkı sağlayan ihracat şampiyonları Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ödüllendirildi.

İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen Ege İhracatçı Birlikleri “2016 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni”nde Ege İhracatçı Birlikleri üyesi 56 ihracat şampiyonuna ödüllerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci verdi.

Bu yıl 13. kez düzenlenen “2016 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni”nde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Konuşmasında Gümrük Birliği güncellenmesi hakkında konuşan Bakan Zeybekci, “Gümrük Birliği güncellenmesi ile siyasi anlamda AB’ye tam üye olmadan ekonomik anlamda tam entegrasyona geçilmiş olacak. Bu elimizle uzanıp dokunacak kadar yakın bir mesafe. 2017-2018’den bahsediyoruz. Teknik hazırlıklarımızı bitirdik. Etki değerlendirme analiz çalışmalarını Türkiye tarafı da Avrupa tarafı da hazırladı. Avrupa Birliği Bakanlar Kurulu oy birliği ile Avrupa Komisyonundan yetki istedi. 1-2 ay içerisinde bitmesini bekliyoruz. Teknik sürecin ardından bitirmek gibi bir karşılıklı niyet açıklamalarımız var. Bunlar ihracatçılarımız için önemli gelişmeler” diye konuştu.

İzmir Serbest Bölgeler Kenti olmalı

İzmir'in Serbest Bölgeler Kenti olması gerektiğini ve bu yolda ilk adımın önümüzdeki hafta TBMM'deatılacağını söyleyen Zeybekci, "Serbest Bölgeler Yasası, Meclis'te bekliyor. Kısmetse salı günü TBMM'de görüşülmeye başlayacak. Hatta Meclis gündemimizin ilk maddesi olacak" dedi. Meclisin takdiri ile bu hafta sonuna kadar kanunun çıkmasını planladıklarını kaydeden Bakan Zeybekci, "Serbest bölgelerde eksiklerimiz çoktu. Düzenlemelere ihtiyaç vardı. Örneğin Aliağa Serbest Bölgesi ile ilgili bazı sıkıntılar vardı. Onlarda çözüm aşamasına geldik. İki ay içinde açılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararını Başbakanımıza arz edeceğiz. Böylece, İzmir'e farklı bir serbest bölgeye kavuşmuş olacak” ifadelerini kullandı.

İzmir için çok önemli projelerin olduğunu açıklayan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu; "İzmir'deki serbest bölgeler, Türkiye'deki en başarılı serbest bölgelerin başında geliyor. Demek ki İzmir coğrafyası, pazarı buna çok yatkın. bunun yanı sıra global yatırım firmalarının proje bazında yararlanacakları destekler kapsamında İzmir'e oldukça iş düşecek. Zira en fazla yabancı firmanın olduğu illerden biri olan bu kent bu sayede birinci bölge, üçüncü bölge tartışmasını yaşamadan proje bazlı desteği kullanacak."

2016 yılının oldukça zor geçtiğini belirten Bakan Nihat Zeybekci şunları söyledi: "Başımıza gelmeyen, görmediğimiz şey kalmadı. Gelebilecek herşeyin en'lerini yaşadık. 15 Temmuzdan tutun da Aylan bebeğe kadar herşeyin en'lerini yaşadık. Ekonomide de en'ler yaşandı. İlk kez dünya ticareti dünya büyümesinin altında kaldı. 2017'de de muhtemelen böyle olacak. Bu artık durgunluğun, tüketimin, piyasalardaki ölü toprağının süre gideceği gibi bir durumu ortaya koyuyor."

15 Temmuz gecesi yaşananları geçtiğimiz gün bir kez daha televizyondan izlediğini açıklayan Zeybekci, "Bizim için en önemli olan dünya demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak sivil demokrasi devrimi yaşadık. Türkiye'yi işgal girişimine karşı siyasi partilerden, vatandaşlarımıza kadar herkes dimdik durdu. 15 Temmuz gecesi üzerimize dolu yağmuru gibi kurşun yağdırıldığı görüntüleri tekrar izledim. O gece biz TBMM'ye girerken uçaklar da milli iradenin temsil edildiği yeri bombalarken gördük. O gece yaşananlar, bildiğiniz askeri darbelerden biri değildi. Türk tarihinde ülkemizin en önemli işgal girişimlerinden biriydi" dedi.

15 Temmuz günü kızının Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduğunu ve kendisinin de bu törene katıldığını açıklayan Zeybekci, "Arkadaşlarım, eşim ve kızımla hep birlikte yemek yerken üzerimizden bir an savaş uçağı geçti. Bunu dostlarınıza, dünyaya nasıl anlatırsınız; anlatamazsınız. Hala da anlatamıyoruz ama dostlarımızdan bizi anlamalarını bekliyoruz. Gerçek dostlarımız bizi kendi ülkelerinde anlatmaya çalışıyor. Ama maalesef bazı yerlerde karşılık göremiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin çok ciddi bir stres testine tabi tutulduğunu söyleyen Zeybekci, "Siyaset, teknik mühendislik bilimlerinin hepsinde stres testi vardır. Bu testler genelde, kapasitenin yüzde 20 fazlasını deneyerek yapılır. Türk demokrasisi ve Türk ekonomisi, Türk milletinin sosyolojik yapısı örneğin 20'lik bir yapıdaysa 200'lük bir şekilde test edildi ve biz bunu 2016'da başarıyla atlattık. Dünyayı dolaşıyoruz ve dostlarımıza bunu anlatmaya çalışıyoruz ama anlatması çok zor" ifadelerini kullandı.

TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu: "Bu yıla ihracatta rekorla başladık"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise; ülkemizin son 49 ayın en yüksek ihracat artışına ulaşıldığını aktardı. Çıkrıkçoğlu, "Rusya ile ihracatımızı da uçak krizinin ardından ilk kez yüzde 57 arttırdık. AB'den aldığımız payı da yüzde 1.28'e çıkardık. 2017 ihracat hedefimiz ise 155 milyar dolar. Bu rakamı sizlerle yakalayacağımıza inanıyoruz. Nota değil üretime, Fitch’e değil ihracatımıza bakalım!!!" diye konuştu.
16 milyar 603 milyon dolar ihracat yaptık

Türkiye’de ihracatın başladığı yer olan Ege Bölgesi’nin 2016 yılında ülkemizin içerisinden geçtiği zor koşullara rağmen 2016 yılı ihracat hedefini tutturmayı başardığını, Ege Bölgesi’nden 2016 yılında TİM verilerine göre 16 milyar 603 milyon dolar, Gümrük verilerine göre ise 20 milyar 63 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ihracat hedefinin tutturulmasındaki başarıları nedeniyle tüm ihracatçılara “Kahraman” diye seslendi.

“İhracatta Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci bölgeyiz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2016 yılında hedeflerimize ulaşabilmek için tabir yerinde ise arı gibi çalıştık" diyen Ünlütürk şöyle devam etti: "Türkiye ve Yunanistan Başbakanlarının katılımıyla düzenlediğimiz Türkiye-Yunanistan İş Forumu, Türkiye İnovasyon Haftası İzmir 2016 Etkinliği, IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, EİB XI. Moda Tasarım Yarışması, VI. Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması Ege İhracatçı Birlikleri’nin en çok ilgi gören faaliyetleri oldu. Madencilik, organik, gıda, hazırgiyim, tekstil ve deri sektörlerinde 10 tane uluslararası fuara milli katılım organizasyonu gerçekleştirdik. 248 firma ile katılım sağladık. 2 bin kişiye 15 bin saat eğitim organize ettik. EİB çalışanlarına ise 30 farklı konuda kişi başı ortalama yıllık 50 saat eğitim aldırdık. İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım yoğunluklu projelerle katma değerli ürün ihracatımızın artması için projeler geliştirdik."

Eximbank ihracatçıya destekte dünya ikincisi

Türk Eximbank olarak ihracat sürecinin her aşamasında, hem üretim hem de satış sürecinde ihtiyaç duyulan finansman imkânlarını sunarak firmalarımızın yanında olmayı hedeflediklerini ifade eden Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, "2016 yılında finansman desteğimiz 33 milyar dolara ulaştı. Bu tutar ülkemiz ihracatının yüzde 23’üne karşılık gelmekte. Sunduğumuz desteği 2017 yılında yüzde 21 oranında artırmayı hedefliyoruz. Böylece ihracatçılarımıza 25,4 milyar dolar nakdi kredi sunmanın yanında, 14,4 milyar dolarlık sevkiyatı da sigorta/garanti kapsamına almayı planlıyoruz. Bu suretle sunduğumuz desteğin ihracata oranını 3 puan artırarak yüzde 26’ya yükselteceğiz. Dünya Eximbankları arasında ihracatçıya destekte dünya ikincisi konumdayız. Hedefimiz dünya birinciliği" dedi.

Eximbank kredi anlaşması imzalandı

Ege İhracatçı Birlikleri “2016 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni” Türk ihracatçılarının finansman ihtiyacına cevap verecek önemli bir anlaşmanın imza törenine de sahne oldu.
Türk ihracatçısının en büyük finansman destekçisi Türk Eximbank; Ak Finansal Kiralama, Finans Finansal Kiralama, Yapı Kredi Finansal Kiralama, İş Finansal Kiralama ve Garanti Finansal Kiralama leasing şirketleri ile 100 milyon dolarlık uzun vadeli ihracat finansman kredi anlaşması imzaladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin himayesinde anlaşmaya; Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile Ak Finansal Kiralama adına Şenol Altundaş, Finans Finansal Kiralama adına Metin Karabiber, Yapı Kredi Finansal Kiralama adına Serkan Keskin, İş Finansal Kiralama adına Hasan Bolat ve Garanti Finansal Kiralama leasing adına Altuğ Toksöz Egeli ihracatçıların huzurunda imza attı.

Ege İhracatçı Birlikleri "2016 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni"ne, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekilleri Necip Kalkan, Hamza Dağ, Musa Çam ve Tacettin Bayır, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk'ün aralarında bulunduğu 400 kişi katıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri "2016 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni"nde En Fazla İhracat Yapan firma 438 milyon 45 bin 605 dolarlık ihracatla Petkim Petrokimya Holding A.Ş. olurken, En Fazla İhracat yapan Dış Ticaret Firması ise; 436 milyon 853 bin 282 dolarlık ihracatla Pergamon Status Dış Ticaret A.Ş. oldu. Ege Bölgesi'nde sektörlerinde ilk üçe giren 54 firma ile birlikte toplam 56 firma ödül kazandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi

ABD, Venezuela'nın petrol sektörüne yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koydu

20 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun